Spektakularno otkriće u Hrvatskoj - pronađen najstariji kalendar u Europi!

Autor:  Goran Rihelj

29. rujna 2015.

Spektakularno otkriće o najstarijem kalendaru u Europi se stvarno dogodilo, ali davne 1978. godine kada je arheolog dr.sc. Aleksandar Durman pronašao posudu Orion u Vinkovcima, ispod današnjeg hotela Slavonija. Sama posuda Orion tada je bila velika zagonetka, no dvadeset godina kasnije g.Durman je shvatio i otkrio značenje koju krije ta posuda. Otkrio je kako je posuda Orion kalendar, najstariji europski kalendar koji datira 2.600 godina prije Krista.

Ha, što kažete na ovo? Ne pričamo tu o nekakvoj legendi ili marketinškoj priči, nego o povijesno-znanstvenoj činjenici.

Prošli tjedan na naslovnicama većinu Svjetskih novina i portala bila je spektakularna vijest kako su britanski arheolozi otkrili nove kamene blokove na svjetski poznatom lokalitetu Stonehenge u Engleskoj. Snimanjem lokaliteta posebnim kamerama pronađeno je preko 90 kamena zakopanih ispod oko metar zemlje na lokaciji Darrington Walls, koja se nalazi manje od tri kilometra od Stonehengea.

Vijest je svakako značajna i spektakularna, te s novim otkrićima možda dobijemo i dublje značenje samog lokaliteta. Stonehenge je danas vodeća arheološka i turistička atrakcija u Velikoj Britaniji i Svijetu, koja je na UNESCO-vom popisu zaštićene baštine od 1986. godine, te se neslužbeno smatra jednim od svjetski čuda. Zanimljivo kako je ovu turističku atrakciju, poznatu u cijelom svijetu, prošle 2014. godine posjetilo samo 1,3 milijun turista.

sunrise-938998_1280

Pravo značenje Stonehenge još uvijek je nepoznato, no postoje dvije teorije oko kojih se arheolozi i znanstvenici dvoume. Prva je kako je lokalitet mjesto religioznih rituala i ceremonija gdje su graditelji davali počast Suncu. Druga novija teorija je kako je Stonehenge zapravo Sunčani kalendar kojim su graditelji predviđali astronomske pojave na nebu kao i zimske i ljetne solsticij. Stonehenge je svakako značajno arheološko otkriće i s pravom nosi neslužbenu titulu Svjetskog čuda, no pitam se, zašto onda nitko ne zna za najstariji grad u Europi, koji ima kontinuitet življenja preko 8.300 godina? Zašto nitko nije čuo za Orion najstariji kalendar u Europi, inače stariji oko 400-500 godina od Stonehenge-a? Kako to da u kolijevku civilizacije Europe ne dolazi tisuće turista?

Znate li gdje je počela prva serijska proizvodnja metala u Svijetu? Gdje je nastala prva organizirana vojska u Europi? Koji je grad kolijevka civilizacije u Europi? Gdje je nastalo prvo pismo u Europi?

Puno pitanja, a samo jedan odgovor – grad Vinkovci. Da, grad Vinkovci iz Hrvatske su kolijevka europske civilizacije.

Ovaj post je upravo motiviran tom činjenicom tj. pitanjem. Zašto cijeli svijet zna o Stonehenge-u, a ne zna za Orion i za najstariji grad u Europi, koji ponosno stoji na svojim temeljima već 8.300 godina? Osobno smatram kako smo sami krivi jer niti Vinkovčani, kao ni Hrvati, a kamoli Europljani ne znaju te činjenice.  Problem je jer ne znamo cijeniti i poštivati sami sebe, našu kulturu, povijest i baštinu. Imamo ono najbitnije: vjerodostojnu, istinitu i povijesno-znanstveno dokazanu činjenicu. Imamo sve, samo to trebamo lijepo upakirati i prodati priču. Stalno ističem: Poštuj sebe, poštivat će te i drugi.

Kada jedna civilizacija ima kalendar tada, kako ističe dr.sc. Aleksandar Durman, prisiljava društvo da bude organizirano prema njemu – to je vrhunac civilizacije. Prva serijska proizvodnja metala u svijetu je upravo krenula iz Vinkovaca u doba Vučedolske kulture, gdje su pronađeni kalupi (prvi dvodijelni keramički kalupi) i preko 60 sjekira istih dimenzija i težine izrađene upravo iz tih kalupa.

„ Kada tih 60 sjekira podijelite svojoj zajednici ili plemenu, tada dobijemo i prvu naoružanu vojsku na europskom tlu. Također, Vučedolci su prvi usavršili obradu metala s bakrom tj. arsenske bronce koja do tada nije bila moguća jer je bakar kao metal premekan“  – ističe prof. Durman

Ako je posuda Orion kalendar, a prema činjenicama i interpretaciji prof. Durmana je, onda možemo govoriti i o prvom pismu u Europi. Ovo je samo dio činjenica koji se povezuje s Vučedolskom kulturom, a dokaz je prve prave razvijene i najnaprednije civilizacije, koja je postavila standarde življenja u Europi. Pričamo o vremenu kada su se razvijale i druge civilizacije kao što je ranije doba Troje i Egipta. Teško je prihvatiti činjenicu kako kolijevka europske civilizacije potječe upravo iz Vinkovaca, pa čak i Grčka svoje korijene vuče upravo s Vučedola. Zanimljivo, zar ne ?

Arheolog dr.sc. Aleksandar Durman posvetio je svoj život istraživanju, proučavanju i u konačnici shvaćanju svih kockica ovog Vučedolskog mozaika. Cijelo vrijeme je proglašavan „ludim“, a siguran sam i dan danas kako je za mnoge „lud“, ali iza njegovih riječi stoje činjenice, argumenti i nepobitni dokazi.

Dva "luđaka" koji tvrde da Vinkovci imaju turistički potencijal privući preko milijun turista / Goran Rihelj ( sa nasljednikom sinom Davidom) i dr.sc. Aleksandar Durman

Dva “luđaka” koji tvrde da Vinkovci imaju turistički potencijal privući preko milijun turista / Goran Rihelj ( sa nasljednikom sinom Davidom) i dr.sc. Aleksandar Durman

ULAZAK HRVATSKE U EU

Kada je Hrvatska napokon ulazila u Europsku uniju osobno sam imao osjećaj ponosa, no s druge strane i osjećaj kako se Europa nekako sažalila nakon dugih dvanaest godina pregovora.  Gorak okus u ustima, dojam kako smo nekako posramljeno ušli u EU. Smatram kako je ulazak Hrvatske u EU trebao biti upravo suprotan, jer kada pričamo o Europi onda priča mora početi o kolijevki civilizacije na europskom tlu – o Vučedolskoj kulturi.

Bez omalovažavanja lokaliteta u Engleskoj, ali kada bi uspoređivali Stonehenge i kalendar Orion, činjenica je kako je Orion civilizacijski i tehnološki puno napredniji, opširniji i značajniji. Tragično je kako Vinkovci i Vukovar nisu na turističkoj karti svijeta kao mjesto gdje je nicala i razvijala se europska civilizacija. Opet, ne znamo što imamo, dok valjda ne dođe neki stranac i ne napravi priču oko Oriona, naravno za svoj džep.

VINKOVCI IMAJU TURISTIČKI POTENCIJALPRIVUĆI PREKO MILIJUN TURISTA

Osobno godinama tvrdim kako je upravo priča o Orion-u i Vinkovcima kao najstarijem gradu u Europi može privuče preko milijun turista godišnje samo u Vinkovce. Pričaju mi kako sam lud, i zapravo u razgovoru s profesorom Durmanom shvatio sam kako sam stvarno lud jer sam krivo procijenio. Potencijal od milijun turista o kojem govorim je ustvari puno veći. Kako ističe Durman, danas na kugli zemaljskoj živi preko 7 milijardi stanovnika, od toga njih 5 milijardi govori indoeuropskim jezicima. Dakle, pričamo o potencijalu od dvije trećine čovječanstva tj. turista koje možemo dovući u Vinkovce i Vukovar da vide i shvate civilizaciju. Ok, znam da to zvuči kao ludost i kako je to nemoguće i kako je ova brojka pretjerana, no krenimo od milijun turista godišnje.

Foto: Darko Puharić / DESIGN STUDIO D

Orion – najstariji europski kalendar / Foto: Darko Puharić – Design Studio D

Probajte si vizualizirati kalendar Orion-a kao građevinski objekt. Zgradu tj. objekt replike kalendara Orion u kojem se nalaze: hoteli, muzej, restorani, kafići, fakulteti, znanstveni centar, zvjezdarnica, razne konferencijske dvorane, poslovni prostori i svi drugi popratni sadržaji.

Egipat ima svoje piramide, Pariz ima Eiffelov toranj, Engleska ima Stonehenge… zašto Vinkovci ne bi mogli imati svoj monumentalan Orion? Zažmirite i vizualizirajte si kako bi to izgledalo… Svjetski, zar ne? Novo svjetsko čudo u Vinkovcima! Inače, Eiffelov toranj godišnje posjeti gotovo sedam milijuna posjetitelja

Kroz tu prizmu svakako kako je broj od milijun turista godišnje smiješan ili u najgorem slučaju realan.
Ako znamo kako prema TOMAS istraživanju Ljeto 2014 prosječna dnevna potrošnja turista iznosi 66,3 EUR-a, ako to pomnožimo s milijun turista, računica je više nego jasna. Kada gledamo širu sliku u kontekstu razvoja turizma u Hrvatskoj, tada je jasno kako kontinentalni turizam sigurno može donijeti isto ili više novaca nego morski, pogotovo jer znamo kako je morski turizam baziran na tri mjeseca dok je kontinentalni cjelogodišnji turizam. Toliko o potencijalu kontinentalnog turizma.

Za kraj citiram našeg hrvatskog Indiana Jones-a, dr.sc. Aleksandara Durmana „Vinkovčani imaju razlog biti ponosni na prapovijest i povijest svoga grada i svoj Bosut – europski Eufrat i Nil – na čijem je desnom zavoju, nicala i razvijala se europska civilizacija!“

Budimo ponosni i poštujmo sami sebe jer onda će nas poštivati i drugi.
Lijep pozdrav iz najstarijeg grada u Europi,

P.S. Ako mislite kako pišem gluposti i kako pretjerujem, predlažem vam da posjetite muzej Vučedolske kulture u Vukovaru i sami se uvjerite  www.vucedol.hr

Goran Rihelj

Autor:  Goran Rihelj

29. rujna 2015.