Split donio Odluku o visini turističke pristojbe za kruzere

Ministarstvo turizma je kod izmjena Zakona o turističkoj pristojbi, uvelo naplatu turističke pristojbe putnicima na kružnim putovanjima. O njenom uvođenju odlučivat će sama odredišta, odnosno jedinice lokalne samouprave, a implementirat...

Ministarstvo turizma je kod izmjena Zakona o turističkoj pristojbi, uvelo naplatu turističke pristojbe putnicima na kružnim putovanjima. O njenom uvođenju odlučivat će sama odredišta, odnosno jedinice lokalne samouprave, a implementirat će se s početkom 2021. godine.

Već prošle godine grad Dubrovnik je donio Odluku o visini turističke pristojbe za kruzere, a koje će iznosit će od 2.000 do 40.000 kuna po brodu, zavisno o kapacitetu putnika po brodu. Tako će Dubrovnik od 2021. godine samo od turističke pristojbe za kruzere godišnje u prosijeku zaraditi preko 10 milijuna kuna, prema okvirnim procjenama.

A sada je i Grad Split donio Odluku o visini turističke pristojbe za kruzere

Split će u sezoni kruzerima naplaćivati maksimalan iznos, a van sezone od 1. studenog do 30. travnja, pristojba će biti 50 posto manja – zaključak je rasprave 31. sjednice Gradskog vijeća oko prijedloga Odluke o visini turističke pristojbe za brodove na kružnom putovanju.

To konkretno znači da će se turistička pristojba za kruzere u sezoni naplaćivati 2000 kuna za brodove kapaciteta od 50 do 200 putnika, a u ostatku godine naplaćivati 1000 kuna, za kruzere kapaciteta od 1001 do 2000 ljudi, u jeku sezone pristojba iznositi će 20.000, a van sezone 10.000 kuna te u konačnici za najveće kruzere, s više od 3 tisuće putnika, u sezoni pristojba iznositi će 40 tisuća kuna, a van sezone 20 tisuća.  

Putnici s kruzera u prosjeku troše 59 eura dnevno / Foto: Pixabay.com

PROŠLE GODINE PREKO MILIJUN PUTNIKA S KRUZERA POSJETILO HRVATSKU

U razdoblju od siječnja do studenoga 2019. u hrvatske morske luke uplovilo je 75 stranih brodova za kružna putovanja, a na tim brodovima bilo je 1,1 milijun putnika.

Najposjećenije morske luke upravo su bile Dubrovnik i Split. Tako je od ukupno 710 kružnih putovanja, najviše putovanja ostvareno je u Dubrovačko-neretvanskoj (59,4%) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (25,6%), što je ukupno 85,0%.

Više o ukupnoj statistici kružnih putovanja u Hrvatskoj za prošlu godinu, saznajte u prilogu.

POVEZANE VIJESTI:

DUBROVNIK OD TURISTIČKE PRISTOJBE ZA KRUZERE OČEKUJE PREKO 10 MILIJUNA KUNA PRIHODA

PREKO MILIJUN PUTNIKA S KRUZERA POSJETILO HRVATSKU

Povezane vijesti: