Splitsko–dalmatinska županija u vrhu hrvatskog turizma. Rujan donosi brojne sadržaje u Srednjoj Dalmaciji

Srednja Dalmacija je po rezultatima i odličnom turističkom prometu u kolovozu ostala i dalje u samom vrhu turističkih regija u zemlji. Temeljem podata...

Autor:  Goran Rihelj

6. rujna 2023.

Srednja Dalmacija je po rezultatima i odličnom turističkom prometu u kolovozu ostala i dalje u samom vrhu turističkih regija u zemlji.

Temeljem podataka sustava e-Visitor, u kolovozu nas je u komercijalnom smještaju posjetilo 887.264 gostiju koji su realizirali 5.375.989 turističkih noćenja, što je jedan posto manje u dolascima, odnosno dva posto manje u noćenjima u odnosu na prethodnu godinu. 

Grad Split je i dalje na vrhu ljestvice najpopularnijih turističkih odredišta u zemlji i u kolovozu bilježi rast od 8 posto u dolascima (188.664) i 3 posto u noćenjima (669.121). Odlične rezultate bilježe i druga mjesta na području Splitsko – dalmatinske županije poput Makarske, Baške Vode i Omiša.

U prvih osam mjeseci u komercijalnim kapacitetima Splitsko-dalmatinske županije zabilježeno je 2.858.600 dolazaka i 14.306.587 noćenja što je 9 posto više u dolascima i 3 posto više u noćenjima u odnosu na prethodnu godinu. Uspoređujući se sa rekordnom 2019. godinom, u Splitsko-dalmatinskoj županiji je zabilježeno 5 posto manje noćenja i 7 posto manje dolazaka. Najviše dolazaka u prvih osam mjeseci u komercijalnom smještaju ostvarili su gosti iz Njemačke, Poljske, Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva, a najviše noćenja gosti iz Poljske, Njemačke, Češke, Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Splitsko-dalmatinska županija je i ove godine rekorder u nautičkom turizmu Hrvatske u prvih osam mjeseci sa 160.033 dolazaka i 1.083.542 noćenja što je rast od 1 posto u odnosu na prethodnu godinu. Prema tim rezultatima u akvatoriju Splitsko-dalmatinske županije ostvarena je gotovo polovica svih nautičkih noćenja Hrvatske. U prvih osam mjeseci su po broju dolazaka i noćenja najbrojniji bili nautičari iz Njemačke, SAD-a, Hrvatske i Ujedinjenog kraljevstva.

"Prema sadašnjim informacijama o stanju prodaje avio-sjedala na letovima prema Splitu sve do početka studenog, ali i rezervacijama smještaja, pred nama je odlična posezona, pa Srednja Dalmacija postaje primjer odličnog produžetka sezone u svim dijelovima županije. I dok naši gosti uživaju u ponudi Srednje Dalmacije, TZ županije sa turističkim sektorom nastupa na prvim posezonskim promocijama kako bi Srednju Dalmaciju održali u vrhu zanimanja javnosti kao ulog za još bolju predsezonu slijedeće godine", ističe Ivana Vladović, direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i dodaje kako je rujan i vrijeme brojnih poslovnih skupova i kongresa koji dovode poslovne ljude koji traže smještaj najbolje kvalitete i uslugu na istoj razini, ali i goste na kruzerima i autobuserskim turama koji znatiželjno istražuju destinaciju sa svim njezinim skrivenim ljepotama i atrakcijama. 

Anton sharov ueg5gm9rk w unsplash
Makarska / Photo by Anton Sharov on Unsplash

Pred nama su dani brojnih manifestacija uz predstavljanje gastronomije i domaćih autohtonih proizvoda dodaje Vladović i naglašava brojne aktivnosti koje se događaju u Srednjoj Dalmaciji u rujnu. "More u Splitskom kanalu bit će u znaku jedriličara i jedara, Makarska će se vratiti u vrijeme drevne pomorske bitke i pobjedu neretvanskih mornara nad mletačkom mornaricom, Jelsa na otoku Hvaru je domaćin Festivala nordijskog hodanja, u Splitu će se okupiti strani i domaći vrhunski chefovi, proizvođači hrane, vinari, restorateri i hotelijeri, a u Vinskom gradu će se probati najbolja hrvatska vina. Također destinacija nudi brojne mogućnosti aktivnog odmora s posebnim naglaskom na biciklizam na cijelom svojem području, užitak u vinu i gastronomiji u Dalmatinskoj zagori, kulturi, povijesti i zabavi na Splitskoj rivijeri te užitku šetnje, wellnessa i opuštanja na Makarskoj rivijeri i srednjodalmatinskim otocima"

Odličan kolovoz u Zračnoj luci Split 

O uspješnosti ovogodišnje turističke sezone govore i podaci o broju putnika u hrvatskim zračnim lukama, osobito u zračnoj luci Split u srpnju i kolovozu i u prvih osam mjeseci ove godine. Zračna luka Split je ovog srpnja premašila i rekord iz 2019. godine kada je u srpnju bilo 723 tisuće putnika, a isti mjesec ove godine bilo je 744 tisuće putnika.

Kroz Zračnu luku Split je u kolovozu ove godine prošlo više od 678 tisuća putnika što je 53 tisuće putnika više u odnosu na isti mjesec prošle godine, odnosno 6 tisuća više u odnosu na rekordni kolovoz 2019. godine. U srpnju je u ovoj zračnoj luci bilo više putnika nego u kolovozu što je pravilo već dulji niz godina. 

U prvih osam mjeseci ove godine u Zračnoj luci Split je prihvaćeno i otpremljeno čak 2.497.339 putnika. Osim značajnog oporavka prometa, ovaj povećani broj putnika od gotovo 2,5 milijuna do kraja kolovoza omogućiti će i dolazak drugih avio-kompanija u ovu zračnu luku. S obzirom na najave, za očekivati je odličan rujan te se procjenjuje da bi ova godina mogla biti najuspješnija u povijesti splitske zračne luke.

Naslovna fotografija: hrturizam

Autor:  Goran Rihelj

6. rujna 2023.