Spojen Pelješki most. Neće biti naplate cestarine, prije iduće turističke sezone biti će pušten u promet

Podizanjem posljednjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije sinoć je Pelješki most potpuno spojen i proteže se od Komarne na kopnenoj strani do Brijeste na Pelješcu. Povezivanjem južnog dijela Dubrovačko-neretvanske županije...

Podizanjem posljednjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije sinoć je Pelješki most potpuno spojen i proteže se od Komarne na kopnenoj strani do Brijeste na Pelješcu.

Povezivanjem južnog dijela Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom zemlje povezan je teritorij Republike Hrvatske, a lokalnim stanovnicma, kao i turistima, most će skratiti put od Zagreba do Dubrovnika za čak dva sata.

“Neopisivo mi je zadovoljstvo reći da je Hrvatska spojena! Ovaj je projekt bio san mnogih proteklih 25, 30 godina i mi smo večeras ostvarili cilj koji rješava problem star 300. To je jedno fascinantno, strateško postignuće hrvatskoga naroda i hrvatske države. Ono što se dogodilo večeras, po mom dubokom uvjerenju, najbolje opisuje tezu o modernom suverenizmu. Tezu koja definira kako realizirati strateške nacionalne interese, kako ostvariti ono što je godinama bio cilj hrvatske države i hrvatskoga naroda, a to učiniti uz osnaženu, oplemenjenu i puno utjecajniju poziciju Hrvatske u međunarodnoj zajednici i to kao članice Europske unije. Ovaj most ne spaja samo Hrvatsku, on spaja i Europsku uniju. Ovaj most ne dijeli Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, dapače, on je povezuje. On će ovakav prekrasni, u arhitektonskom smislu, biti atrakcija kojom će mnogi željeti proći, prijeći s kopna na Pelješac“, rekao je Predsjednik Vlade Andrej Plenković sinoć tijekom sudjelovao na obilježavanju spajanja posljednjeg segmenta konstrukcije Pelješkog mosta.

Neće biti naplate cestarine, prije iduće turističke sezone biti će pušten u promet

Osjećamo se svi ugodno i sretno i zadovoljno jer je ovo veliki dan. Spaja se hrvatski teritorij nakon više od 300 godina, a spajamo i Pelješki most, jedan od najvećih mostova u Europi. Znamo što on znači za Hrvatsku“, kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković za RTL.

Sljedeće godine do lipnja trebali bi biti napravljeni svi radovi, rekao je ministar.

Nakon svečanog obilježavanja spajanja hrvatskog teritorija radovi će se nastaviti dalje. Ići će se na dovršetak mosta i pristupnih cesta, a iduće godine prije turističke sezone ćemo ga otvoriti i pustiti u promet. Neće biti naplate cestarine i mostarine nikada. To je bio uvjet kod europskog financiranja. Hrvatske ceste će upravljati mostom, održavati ga i nikakvih problema oko toga neće biti. Nakon ovoga se projekt privodi prema kraju“,  kazao je Butković.

Foto / Izvor: Vlada RH

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN