Središnja Istra radi akcijski plan za privlačenje digitalnih nomada

Živi i radi u središnjoj Istri: 18 digitalnih nomada boravi u središnjoj Istri:

Autor:  HrTurizam.hr

10. prosinca 2022.

Jučer je u interpretacijskom centru Kuća Istarskog pršuta, u Tinjanu održana je konferencija za medije naziva Digitalni nomadi – Živi i radi u središnjoj Istri.

Turistička je zajednica središnje Istre na taj način predstavila Digital nomad In-residence program, koji provodi u sklopu svoga projekta Digitalni nomadi – Živi i radi u središnjoj Istri, a posredstvom kojega od 7. do 14. prosinca u središnjoj Istri boravi 18 digitalnih nomada s ciljem daljnjeg privlačenja digitalnih nomada, i osoba koje rade na daljinu, u središnju Istru.

Cilj je projekta privlačenje većeg broja digitalnih nomada koji će doprinijeti produljenju turističke sezone, približiti središnju Istru tome da postane cjelogodišnja destinacija te u skladu s navedenim – povećanje turističkog prometa te rast brojnih gospodarskih grana povezanih s turizmom. Odnosno, stvaranje novog profila gostiju – digitalnih nomada – način je punjenja smještajnih objekata i ostalih turističkih kapaciteta, poput ugostiteljskih objekata, turističkih atrakcija i sl. u predsezoni i posezoni. 

"Destinaciji središnja Istra namijenjena je onim digitalnim nomadima koji vole autentične i izvorne destinacije, osobama koje vole boraviti u prirodi te uživati u lokalnoj enogastronomiji, ali i u sigurnosti koju pružaju ruralna područja. Privlačnost je središnje Istre gostoljubivost domaćina, prijateljska komunikacija i spori životni tempo koji će svakoga natjerati da se opusti i uživa u prirodi koja ga okružuje" istaknula je direktorica TZ središnje Istre, Sanja Kantaruti te dodala kako Digitalni nomadi sve su češći i važniji gosti, a središnja Istra, kao ruralna destinacija, definitivno će ih privući. 

Foto 1

Digitalni nomadi su već posjetili neke konobe i agroturizme, propješačili pješačkim stazama, a u narednim ih danima očekuju ture džipovima, posjeti nekolicini lokalnih vinara, letenje iznad Pazinske jame na popularnom Zip lineu i ostale avanture.

"Ovim putem zahvaljujemo dionicima u turizmu s našega područja koji su nam pomogli u realiziranju projekta i donirali svoje proizvode i usluge kako bi upotpunili doživljaj naših posjetitelja, to su Muzej grada Pazina, Etnografski muzej Istre, Zip line Pazinska jama, vinarija In Sylvis, Vina Radanović, vinarija Domaine Koquelicot, Saorsa Off-road experience. " zaključila je Kantaruti.

Izrada akcijskog plana za privlačenje digitalnih nomada

Boravak digitalnih nomada nie samo u domeni promocije destiancije, nego puno važnije, strateškog i dugorošnog razvoja kojem je cilj izrada akcijskog plana za privlačenje digitalnih nomada u središnju Istru. 

Tanja Polegubic, direktorica marketinga Digital Nomad Association Croatia ističe kako je njihov boravak u središnjoj Istri usmjeren je na izradu akcijskog plana za privlačenje digitalnih nomada u destinaciju, za koji su se sada i sami uvjerili da pruža izobilje aktivnosti u razdoblju izvan glavne turističke sezone, kao što je outdoor i enogastronomska ponuda. "Posebno nas je iznenadila pristupačnost domaćeg stanovništva koje poznaje engleski jezik i sigurnost koju ova destinacija pruža." navodi Polegubic.

Meni je ovo najdraža regija u Hrvatskoj, navodi predsjednik udruge Digital Nomad Association Croatia Jan de Jong te dodaje kako vjeruje da će jednog dana u središnjoj Istri boraviti što više digitalnih nomada. 

Pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković čestitala je TZ-u središnje Istre na ovom hvalevrijednom projektu, prvenstveno što se radi u cilju produženja turističke sezone. "Digitalnim nomadima nije važno godišnje doba, mogu doći bilo kada i odavdje raditi. Istra je kompaktna regija, internetska je veza brza, stabilna i pozdana te zbog svega navedenoga ljudi koji rade na taj način imaju sve potrebne uvjete da bi ovdje boravili i radili." 

Fotos 1

Denis Ivošević direktor TZ Istarske županije zahvalio je svim ambasadorima koji, uz svoj svakodnevni posao, promoviraju Istru. "Nije isto nalaziti se u središnjoj Istri ili na 55. katu staklene zgrade, stoga će digitalni nomadi ovdje raditi bolji posao i usput promovirati ovu regiju. Digitalni nomadi ovdje mogu raditi, a pritom se i lijepo zabaviti te sve spojiti u jedno divno iskustvo." navodi Ivošević. 

Digitalni nomadi koji borave u središnjoj Istri došli su iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Izraela, Škotske, Južnoafričke Republike i Australije.

U prvoj je fazi ovoga projekta, u 2021. godini, izrađena internet stranica - Live And Work putem koje će se dijeliti svjedočanstva digitalnih nomada pristiglih u središnju Istru, a sve u cilju daljnjeg umrežavanja digitalnih nomada s pružateljima smještaja i ugostiteljskih usluga. Stranicu pogledajte na sljedećoj poveznici: https://liveandwork.central-istria.com/hr. 

Lucijana Jerković, voditeljica Odjela za globalni PR Hrvatske turističke zajednice naovdi kako su započeli inicijativu promocije Hrvatske prema digitalnim nomadima kada je napravljen pravni okvir za to (viza za digitalne nomade).

"Važno je da na društvenim mrežama komuniciramo mogućnost ugošćavanja digitalnih nomada. Ppodupiremo DNA kod privlačenja digitalnih nomada i razvoja ove vrste turizma u središnjoj Istri, odnosno Hrvatskoj. Želja nam je kreirati dobru mrežu u kojoj bi digitalni nomadi mogli uživati i od rada odmoriti posjećujući razne aktivnosti koje su dostupne u središnjoj Istri. Uz sam projekt digitalnih nomada u Hrvatskoj veže se i slogan Hrvatska kao novi ured (Croatia your new office). Nastojat ćemo osluškivati potrebe digitalnih nomadi rade kako bismo postali što bolji domaćini." ističe Jerković.

Screenshot 2022 12 10 at 10

Sa Sanjom Kantaruti, direktoricom TZ središnje Istre razgovarala sam o ovome projektu prije godinu dana i evo nas sada ovdje, što znači da je projekt uspio, navela je Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turizma i sporta RH i dodala: 

"Želim da svi vi koji ste sada ovdje budete promotori središnje Istre. Ovo je divno mjesto za živjeti, nadam se da ste to uvidjeli u posljednjih dana koliko ovdje boravite. Kušajte maslinovo ulje, vino, iskustite sve blagodati koje središnja Istra nudi te prenosite glas o tome. Digitalni nomadi će omogućiti da središnja Istra postane destinacija za cjelogodišnji turizam i destinacija u kojoj ugostiteljski objekti rade svih 12 mjeseci." zaključila je Udovičić. 

Projekt je sufinanciran putem Javnog natječaja za dodjelu sredstava za projekte udruženih turističkih zajednica u 2022. godini Hrvatske Turističke zajednice, a sufinanciranju se pridružila i Turistička zajednica Istarske županije. Partner na projektu je Saltwater Nomads, a projekt podržava i Digital Nomad Association Croatia (Udruga digitalnih nomada Hrvatske). 

Autor:  HrTurizam.hr

10. prosinca 2022.