Suncokret ruralnog turizma Hrvatske: Zlatna povelja u Vukovarsko - srijemskoj županiji

Vukovarsko - srijemska županija je i ove godine IN 

Autor:  HrTurizam Promo

3. ožujka 2023.

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, 28. veljače 2023., dodijelila je 70 povelja i posebnih priznanja, u sklopu nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske - Sunflower Award“, koja se održava već desetu godinu.

Opatijski hotel Royal bio je domaćin događanja, a predsjednica Udruge, Dijana Katica, ovom je prigodom obilježila i 25. godišnjicu djelovanja Udruge. Ukupno je prijavljen 161 kandidat iz 18 hrvatskih županija, a po prvi put, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, pridružuje se i 16 prijavitelja iz Bosne i Hercegovine. Suorganizator događanja bila je Primorsko-goranska županija, budući da su prošle godine najveći broj nagrada osvojili kandidati iz ove županije. 

Do samoga kraja natjecanje je bilo vrlo neizvjesno između Zagrebačke županije, najmnogobrojnije po broju osvojenih priznanja (7) i Osječko-baranjske županije (6) no zbog većeg broja zlatnih priznanja i povelja, kao i šampionske titule Zlatni suncokret, koju je osvojila Općina Kneževi Vinogradi, sljedeći izbor za nagradu Suncokret održat će se u Osječko-baranjskoj županiji.

Vukovarsko - srijemska županija je i ove godine IN 

Adrenalinski park Bosut Rokovci - Andrijaševci dobitnik je zlatne povelje u kategoriji „Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru „. Iznimna nagrada za predani rad i razvoj outdoor aktivnosti, ali i timski rad na očvršćivanju Andrijaševaca i Vukovarsko – srijemske županije kao top destinacije hrvatskog kontinentalnog turizma. 

333301075 1066681324723741 5927966999312911460 n

Srebrna povelja u kategoriji „Tradicijska (ruralna) domaćinstva „ osvojila je Kuća za odmor Šokačka Lady iz Županje, a također još jedna srebrna povelja u kategoriji „Ruralno turistički projekti“ otišla je u Županju za manifestaciju Šokačko sijelo. Brončanu povelju  u kategoriji „Ruralno turistički projekti“ osvojili su Stanarski susreti, udruga „Šokadija Babina Greda“. Posebno priznanje za očuvanje tradicije pčelarenja i pčelarsku etnozbirku u kategoriji "Ruralno turistički projekti" uručeno je OPG-u Pčelarstvo Knežević za Muzej pčelarstva u Šiškovcima.

"Iznimno smo ponosni na dobitnike s područja Vukovarsko - srijemske županije i upućujemo najiskrenije čestitke svim dobitnicima u svima kategorijama. Posebno zahvaljujemo gospođi Dijana Katici na višegodišnjem radu u prepoznavanju, motiviranju, edukaciji i promociji svih dionika razvoja ruralnog turizma Hrvatske. Budimo i dalje zajedno odani svim turističkim vrijednostima Hrvatske i uporni u njihovom razvoju na trajnu korist naših vrijednih građana i naše neodoljivo lijepe i nemjerljivo bogate domovine. Budimo i dalje zajedno odani svim turističkim vrijednostima Hrvatske i uporni u njihovom razvoju na trajnu korist naših vrijednih građana i naše neodoljivo lijepe i nemjerljivo bogate domovine. " izjavila je Majda Jakša, direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije. 

Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju i predstavljaju tradicijski sadržaji, čuva izvornost te povezuju sudionici ruralnoga turizma, a dodjeljuje se u osam kategorija:  turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom  prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji imaju zaštićene i marketinške oznake. Uz jednu šampionsku nagradu dodijeljene su zlatne, srebrne i brončane povelje te posebna priznanja, podijeljena po kategorijama.

Foto: TZ VSŽ

Autor:  HrTurizam Promo

3. ožujka 2023.