U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina dostupno brzo testiranje na COVID19. Rezultati gotovi unutar 15 do 30 minuta!

Specijalna bolnica Sv. Katarina prva u Hrvatskoj je na tržište omogućila brzi test za testiranje na Covid19, a koji daje rezultate za 15 do 30 minuta. Test za određivanje...

Specijalna bolnica Sv. Katarina prva u Hrvatskoj je na tržište omogućila brzi test za testiranje na Covid19, a koji daje rezultate za 15 do 30 minuta.

Test za određivanje antigena SARS-CoV-2 iznimno je vrijedan dijagnostički test s visokom specifičnošću (99.68%) i ulazi u obitelj testova koji se rade pri neposrednom kontaktu s pacijentom i za koje se rezultati dobivaju nedugo nakon testiranja (engl. Point of care testovi).

Ono što je ključno i game changer, pogotovo za cijeli turistički sektor, je što se rezultati testiranja dobiju unutar 15 do 30 minuta.

Jadranka Primorac, Specijalna bolnica Sv.Katarina: Brzo testiranje je napravljeno s cilj kako bi se cijeli zdravstveni sustav rasteretio

Zbog velikog pritiska na cijeli zdravstveni sustav, brzo testiranje koje daje rezultate kroz 30 minuta ili manje, zavisno od količine istovremenih testova i broja stručnog osoblja, će svakako poboljšati cijelu situaciju i pritisak na zdravstvene ustanove.

Brzo testiranje je i napravljeno s tim ciljem, za hitnu dijagnostiku i trijažu kako bi se cijeli zdravstveni sustav rasteretio, pogodan je i za ljude koji su bili u kontaktu sa zaraženim ili imaju kliničke simptome. Radi se o testu farmaceutske tvrtke Roche koji je test stavio na tržište krajem 9 mjeseca“, ističe Jadranka Primorac, dipl. oec., članica Uprave Specijalne bolnice Sv. Katarina te dodaje kako je testiranje dobro i za brzo testiranje turista odmah u zračnim lukama.

Cijena testiranja iznosi 350 kuna, a Primorac dodaje kako se brzo testiranje na Covid19 radi kod njih u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina u Zagrebu, u posebno odvojenoj jedinici, sukladno svim sigurnosnim protokolima.

Nama je također omogućen pristup Nacionalnoj bazi kako bi u slučaju pozitivnog testa, mogli u bazu upisivati sve pozitive osobe na SARS-CoV-2” naglašava Jadranka Primorac.

Kada pričamo o turističkom sektoru, svakako je brzo testiranje pogodno i za zračne luke, kao i za sve putnike koji se žele brzo testirati i imati negativan test, što je i obaveza za ulazak u većinu država.

Iz Poliklinike Sv.Katarina ističu kako su cijene testiranja 350 kuna, a za sve upite oko testiranja možete im se obratiti OVDJE

Foto: Specijalna bolnica Sv. Katarina

Inače, radi se o proizvodu farmaceutske kompanije Roche, The Elecsys® SARS-CoV-2 Antigen test, koji prema službenim informacijama s Roche stranica, vrlo precizan laboratorijski imunološki test za in vitro kvalitativno otkrivanje nukleokapsidnog antigena SARS-CoV-2.

Svjesni smo da su vlade i zdravstveni sustavi pod velikim pritiskom da povećaju sposobnost testiranja SARS-CoV-2 kako bi učinkovito upravljali širenjem virusa. Test antigena velikog volumena dragocjen je dodatak portfelju za pomoć u dijagnosticiranju infekcije SARS-CoV-2. Sposobnost brzog i ispravnog utvrđivanja ima li netko infekciju SARS-CoV-2 presudna je za informiranje o odlukama upravljanja pacijentima i za suzbijanje širenja COVID-19. Roche ostaje predan pružanju podrške vladama, zdravstvenim radnicima i pacijentima u borbi protiv ove pandemije uz pomoć naših dijagnostičkih rješenja “, izjavio je Thomas Schinecker, izvršni direktor Roche Diagnostics.

Imunološki test Elecsys SARS-CoV-2 Antigen radi na svim imunokemijskim analizatorima koji su široko dostupni širom svijeta. Ovi potpuno automatizirani sustavi mogu pružiti rezultate ispitivanja za oko 18 minuta za jedan test (isključujući vrijeme za prikupljanje, transport i pripremu uzoraka), s protokom do 300 testova na sat iz jednog analizatora. Spomenuti laboratorijski automatizirani test antigena omogućuje smanjenje troškova i pogrešaka zbog uklanjanja ručnog rukovanja, kao i brzo okretanje i veliku propusnu sposobnost, navodi se na službenim informacijama Roche-a.

Brzo testiranje je glavni izazov za globalni oporavak turizma, kao i jedan od tri ključna elementa za aktivaciju zračnog prometa.

Kao što sam pisao u analizi aktivacije globalnog zračnog prometa, potrebna su tri ključna preduvjeta: Standardizacija sigurnosnih protokola u zračnim lukama i avio kompanijama, brzo testiranje tj. brzo dobivanje rezultat testiranja te beskontaktne tehnologije termo-kamera sposobne za automatski pregled velikog broja putnika.

/ / / AKTIVACIJA ZRAČNOG PROMETA JE KLJUČNA ZA OPORAVAK TURIZMA, A ZA TO SU POTREBNA TRI PREDUVJETA

Što se tiče standardizacije sigurnosnih protokola kao i uvođenje beskontaktne tehnologije termo-kamera u zračnim lukama, već se vode završni pregovori pod vodstvom Međunarodno udruženje zračnog prometa (IATA) te je pitanje mjeseca, ako ne i tjedna kada će biti i usuglašeni. S druge strane već par globalnih kompanija iz USA i Izraela su također izbacili brzi testove za testiranje na Covid19, a sada se istim pridružio i Roche.

Ono što je sigurno, u narednim mjesecima će brzo testiranje biti omogućeno na globalnoj razini, što je važno za aktivaciju turističkog sektora.

Naslovna fotografij: Polina Tankilevitch, Pexels.com, Specijalna Bolnica Sv. Katarina / Ilustracija: HrTurizam.hr

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN