Svjetski forum o gastronomskom turizmu - u fokusu veze između proizvoda, gastronomije i turizma

Autor:  HrTurizam.hr

7. listopada 2023.

Promocija i očuvanje lokalnih proizvoda, doprinos turizma održivom razvoju, inovacije i rasipanje hrane zauzeli su središnje mjesto osmog izdanja Svjetskog foruma o gastronomskom turizmu. Na Forumu, čiji su organizatori bili UNWTO i Baskijski kulinarski centar, nazočilo je više od više od 300 online sudionika iz 50 zemalja.

"Gastronomski turizam može igrati vodeću ulogu u promicanju odgovornih poljoprivrednih praksi, zaštiti biološke raznolikosti i smanjenju utjecaja na okoliš. Također može stvoriti nove prilike za zajednice da napreduju i zaštite svoju baštinu i tradiciju te postanu motor rasta i diversifikacije za destinacije koje podržavaju naš plan puta prema ciljevima održivog razvoja", rekao je, otvarajući Forum, glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

"U trenutku smo promicanja transformativne dinamike i povezivanja gastronomskog turizma s ruralnim razvojem. Teritorij, inovacija i kreativnost ključni su za uspješno kretanje prema novom scenariju u kojem se promiče model odgovornog gastronomskog turizma usmjerenog na brigu o ljudima i okolišu. Bitno je promicati održive prakse, iskoristiti snagu tehnologije kao pokretača rasta i promicati profesionalni razvoj sektora, te raditi na očuvanju autentičnosti i raznolikosti gastronomske ponude", dodao je Joxe Mari Aizega, generalni direktor Baskijskog kulinarskog centra

Turizam za razvoj i rast

Forum je u središte pažnje stavio ulogu gastronomskog turizma u očuvanju lokalnih teritorija i promicanju održivih praksi. Panel se, na visokoj razini ministara turizma Bugarske, Portorika i Zimbabvea, usredotočio na politike koje jačaju poljoprivredu, gastronomiju i turizam. Rasprave koje su vodili stručnjaci također su bile usredotočene na zaštitu kulinarske tradicije, vrijednost oznaka zemljopisnog podrijetla, unapređenje održivosti i otpornosti ruralnih područja, omogućavanje napredovanja proizvođača u svijetu koji je sve više međusobno povezan i vođen tehnologijom.

Budući da je gastronomski turizam jedan od stupova UNWTO-ove agende za Afriku – Turizam za uključivi rast, Forum je također istražio potencijal sektora kao izvora uključivog rasta u cijeloj regiji. U posebnom obraćanju, prva dama Zimbabvea, Auxillia C. Mnangagwa, predana promicateljica afričke gastronomije, istaknula je da je "gastronomski turizam globalno postao učinkovit alat za privlačenje turista, posebno onih koji su svjesni prirodne i nutritivne vrijednosti ugrađene u tradicionalna hrana. Kao nacije trebali bismo moći iskoristiti naše prehrambene tradicionalne kuhinje kako bismo osigurali zdrav život i socio-ekonomski razvoj naših nacija. To je u skladu s našom filozofijom promicanja turizma utemeljenom na baštini."

Putokaz za smanjenje rasipanja hrane u turizmu

Oslanjajući se na preporuke iz Globalnog plana za smanjenje rasipanja hrane u turizmu, koji je objavio UNWTO u suradnji s Programom UN-a za okoliš, sjednica "Kružna rješenja za smanjenje rasipanja hrane" prikazala je različite inicijative hotela, restorana i krstarenja.

Rješenja su varirala od mjera prevencije, kao što su pažljiva nabava i dizajn jelovnika; preraspodjela viškova hrane ranjivim skupinama i prerada biomaterijala; kružne strategije poput kompostiranja ili uporabe energije. U raspravama je također naglašen značaj obrazovanja, inovacija i pratećih propisa i politika u ubrzavanju promjena.

Svjetski forum o gastronomskom turizmu 2024. održat će se u Manami u Bahreinu, što je prvi put da će se održati na Bliskom istoku.

Izvor: UNWTO

Autor:  HrTurizam.hr

7. listopada 2023.