tajland porez za strane turiste

Tajland najavljuje uvođenje poreza za strane turiste, no nije jedini…

Tajland, odnosno tajlandsko ministarstvo turizma i sporta najavilo je kako je spremno od sljedeće godine početi prikupljati turistički porez, odnosno pristojbu za strane turiste od 500 bahta, odnosno oko...

Tajland, odnosno tajlandsko ministarstvo turizma i sporta najavilo je kako je spremno od sljedeće godine početi prikupljati turistički porez, odnosno pristojbu za strane turiste od 500 bahta, odnosno oko 100 kuna za “Fond za transformaciju turizma”. Radi se o, kako navodi Bangkok Post, pristojbi koja bi se naplaćivala stranim turistima.

Centar za gospodarsku situaciju Tajlanda već je odobrio stvaranje fonda za koji se očekuje da će subvencionirati projekte koji transformiraju industriju, s naglaskom na održivi turizam visoke vrijednosti.

Guverner Tajlandske turističke uprave Yuthasak Supasorn, rekao je kako bi naplata pristojbe od 500 bahta po osobi trebala početi sljedeće godine, s ciljem prikupljanja 5 milijardi u prvoj godini, pod pretpostavkom kako će Tajland posjetiti 10 milijuna stranaca.

Odbor za nacionalnu politiku u turizmu već je najavio pokretanje fonda ranije ove godine, s predloženom naknadom od 300 bahta po osobi, a dodatnih 200 bahta bit će namijenjeno za projekte, poduzeća, te unaprjeđenje turizma.

Fond je također namijenjen proračunskom osiguranju i razvojnim projektima koji zahtijevaju vladine inicijative, a namijenjene su strane posjetitelje, uključujući i one kojima je potrebna odgovarajuća potpora lokalnih uprava.

Tajland nije prva država koja uvodi porez za strane turiste. Takav porez već je uveo Novi Zeland polovinom 2019. godine i trenutno iznosi 35 novozelandskih dolara, odnosno nešto više od 150 kuna. “International Visitor Levy” plaća većina stranaca koji posjećuju Novi Zeland uz iznimke Australije i nekolicine pacifičkih država. Porez za strane turiste u visini od 38 američkih dolara, od 1. travnja uvela je i meksička savezna država Quintana Roo u kojoj se nalaze neke od najpoznatijih turističkih destinacija.

Trenutačno u svijetu turističke pristojbe ima oko 50 država, no najčešće se odnose kako na strane, tako i na domaće turiste. Zbog globalizacije i porasta broja stranih turista sve veći broj država, kojima BDP uvelike ovisi o turizmu, već je uvelo ili je najavilo uvođenje poreza isključivo za posjetitelje iz inozemstva. Ovakve pristojbe i porezi uključeni su najčešće u cijenu vize, pa čak i avionske karte.

Naslovna fotografija: Michelle Raponi/ Pixabay


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN