Tajland se bori s utjecajima masovnog turizma na okoliš, a ulažu 13 milijardi kako bi privukli još i više turista

Tajland se već neko vrijeme bori s negativnim utjecajima turizma na okoliš. Ove godine očekuje se čak 40 milijuna turista, a unutar deset godina priljev bi se mogao povećati...

Tajland se već neko vrijeme bori s negativnim utjecajima turizma na okoliš. Ove godine očekuje se čak 40 milijuna turista, a unutar deset godina priljev bi se mogao povećati za još 25 milijuna, prenosi Bloomberg.

Drugo najveće gospodarstvo jugoistočne Azije planira uložiti oko 13 milijardi dolara u proširenje kapaciteta zračnih luka i u povezivanje velikih terminala s brzim željeznicama. Kao rezultat toga, broj stranih turista mogao bi skočiti za više od 60 posto do 2029. godine te se izjednačiti s populacijom Ujedinjenog Kraljevstva, procjene su Svjetskog turističkog i putničkog vijeća (WTTC).

Turizam je žila kucavica ekonomije Tajlanda, a broj posjetitelja jedan je od razloga zašto je tajlandski baht ove godine najjača valuta u Aziji. Ipak, izazovi s kojima se zemlja nosi, poput poplava, imaju dugoročne posljedice na njen okoliš. Primjerice, trajno je za posjetitelje zatvorena ikonska plaža Maya Bay, poznata po kultnom filmu „Plaža“ s Leonardom DiCapriom, kako bi se ekosistem oporavio.

Zemlja ne može podnijeti ovakav nagli porast broja turista“, izjavio je Somprawin Manprasert, glavni ekonomist banke Ayudhya PCL, tajlandske podružnice Mitsubishi UFJ Financial Group. „Moramo uvesti bolji sustav za upravljanje destinacijama i turistima, što može pomoći sa zagušenjem i ekološkim problemima. I dalje se ne poduzima dovoljno.

Tajland nije jedina destinacija koja se suočava s negativnim posljedicama masovnog turizma, od oštećenja koraljnih grebena, do zagađenja mora plastikom, smećem i kanalizacijskim odvodima. Susjedne države, poput Filipina i Indonezije, suočavaju se sa sličnim izazovima.

No, razlika je u tome što Tajlandu turizam čini petinu gospodarstva, zbog čega je upravljanje sektorom ključan problem za prosperitet države. Dolasci su se moderirali u posljednjih nekoliko mjeseci što je, pretpostavlja se, privremena pojava zbog slabljenja globalne ekonomije.

Dužnosnici godinama pokušavaju privući turiste u manje posjećene dijelove zemlje kako bi ublažili pritisak na tradicionalne destinacije poput Bangkoka i resorta Phuket. No, te su inicijative samo djelomično uspjele.

Trenutni i kapaciteti nakon proširenja tajlandskih zračnih luka

Planiranje nadogradnje tajlandske infrastrukture uključuju dodavanje novih terminala na dvije međunarodne zračne luke u Bangkoku, kao i proširenje onog u blizini resorta Pattaya.

Time bi se, do 2025. godine, kapaciteti na sva tri objekta proširili na 190 milijuna putnika s trenutnih 78 milijuna. Nacionalne zračne luke upravljaju s mnogo više putnika nego od kapaciteta za koje su namijenjene.

No, prometna poboljšanja nisu dovoljna za osiguranje održivosti turizma, izjavio je Weerasak Kowsurat, bivši Tajlandski ministar turizma koji trenutno obavlja funkciju u Senatu.

Moramo raditi na poboljšanju efikasnosti vode i energije te smanjiti uporabu plastike i više reciklirati“, zaključio je.

Izvor: Bloomberg / Foto: Pexels.com

Povezane vijesti: