Tenerife: Proglašenje izvanrednog stanja zbog suše

Autor:  HrTurizam.hr

29. veljače 2024.

Predsjednica vlade Tenerifa, Rosa Dávila, priopćila je kako je ovo bila jedna od "najsuših zima u novijoj povijesti" otoka.

S obzirom da su se zbog suše rezervoari ispraznili, u petak je nakon plenarne sjednice u planu proglašavanje izvanredne situacije. Dávila je uvjerena kako će inicijativa imati jednoglasnu potporu svih političkih stranaka.

Vijeće za vode otoka Tenerife i Ministarstvo turizma planiraju pokrenuti kampanje informiranja javnosti koje će biti usmjerene na stanovnike, ali i na turiste, naglašavajući važnost odgovornog korištenja vode.

Središnja područja Tenerifa suočavaju se s ekstremnom i dugotrajnom sušom s velikim nedostatkom vode koji bi se mogao nastaviti mjesecima ili čak godinama, prema izvješćima stručnjaka.

Količina oborina se posljednjih godina smanjila između 15 i 40 posto. Zbog porasta temperatura, isparavanje vode se u poljoprivrednim središnjim područjima otoka povećalo između 10 i 25 posto.

Ovog siječnja zabilježene su prosječne temperature od 20,9°C što ga čini najtoplijim u posljednjih 60 godina.

/// Europskim skijalištima zbog visokih temperatura niti topovi za snijeg ne mogu pomoći

Lokalna izvješća navode da su 1. veljače rezervoari sadržavali 34,6 posto kapaciteta u usporedbi s 52 posto u isto vrijeme prošle godine, prenosi Euronews.

Tenerife traže načine za borbu protiv nestašice vode, uključujući povećanje kapaciteta postrojenja za obradu vode i desalinizaciju kako bi se povećala opskrba za poljoprivredu i domove. Otok nema rijeka pa ovisi o podzemnim izvorima za 80 posto opskrbe.

Ostala područja Španjolske također se bore s navedenim problemom. Vlasti u Kataloniji proglasile su 1. veljače izvanredno stanje zbog suše u Barceloni, Andaluzija će u ljeto u nekim gradovima ograničiti korištenje vode.

/// Suša na Pirinejskom poluotoku: Utjecaj restrikcija potrošnje vode na turizam u Algarveu i Kataloniji

Foto: Pixabay

Autor:  HrTurizam.hr

29. veljače 2024.