The Sun: Hrvatska skuplja britanskim turistima od konkurentskih destinacija

Ljetne posjete na europske destinacije bi Britance ove godine trebale koštati nešto manje jer turistička naselja privlače putnike koji nisu ništa isplanirali zbog konfuzije oko Brexita, prenosi The Sun....

Ljetne posjete na europske destinacije bi Britance ove godine trebale koštati nešto manje jer turistička naselja privlače putnike koji nisu ništa isplanirali zbog konfuzije oko Brexita, prenosi The Sun.

Turisti odgađaju ili u potpunosti odbacuju planove zbog zabrinutosti oko komplikacija putovanja u slučaju da Velika Britanija izađe iz Europske unije bez sklopljenog dogovora. Turoperateri zbog toga smanjuju cijene letova i hotela, a vlasnici restorana, barova i trgovina ih prate. Također, ovaj je tjedan britanska funta još dodatno ojačala u odnosu na euro, pa zbog toga i tečajevi idu u prilog Britanaca.

Kombinacija niskih cijena putovanja i povoljnih tečajeva znači da je godišnji odmor Britancima jeftiniji u čak dvije trećine destinacija koje je istražila britanska poštanska kompanija Post Office Ltd, kao što možete vidjeti na prikazu ispod.

Prosječne cijene na šest popularnih turističkih destinacija / Post Office Ltd; The Sun

Drugim riječima, četveročlana obitelj mogla bi svoj odmor platiti petinu manje nego prijašnjih godina za isti aranžman, ako uspoređujemo cijene letova i hotelskih paketa te prosječnog džeparca za pića, hranu i esencijalne namirnice, navodi izvješće.

Najveći pad cijena zabilježen je za putovanje na Mallorcu, a manji je za 22 posto. Najbolju vrijednost u eurozoni drži Costa del Sol, s padom od 17,7 posto u odnosu na prošlu godinu, odnosno tjedan dana bi koštalo 2 tisuće funti. Van eurozone, bugarski Sunny Beach drži najbolju vrijednost s cijenom od 315 funti, što je oko 10 posto manje nego prošle godine.

Nick Boden, iz Post Officea, naglašava kako „pad cijena može biti pokazatelj kako turističke kompanije u europskim destinacijama žele držati niske cijene kako bi privukli posjetitelje iz Velike Britanije.

No, tri od deset istraženih destinacija su čak povisile svoje cijene, a Zadar je na vrhu te liste s porastom od 12,7 posto, odnosno cijenom tjednog odmora od 3,187 funti. Cijene turističkih aranžmana turskog Marmarisa su porasle za 4,6 posto, no i dalje su uz bok bugarskom Sunny Beachu zbog slabog tečaja turske lire u odnosu na euro. Zbog toga je Turska i dalje primamljiva britanskim turistima.

Postoje značajne varijacije između cijena koje smo istražili na popularnim destinacijama. Iz tog razloga britanskim turistima se preporučuje ‘odraditi domaću zadaću’ prije nego isplaniraju odmor kako bi što više uštedjeli“, izjavio je Boden.

Victoria Bacon, iz Britanske udruge turističkih agencija (ABTA), ističe kako „Europa i dalje ostaje broj jedan destinacija za britanske turiste te ovo istraživanje ističe nevjerojatnu vrijednost ponuda mnogih naših najpopularnijih destinacija. Relativna slabost britanske funte u odnosu na euro također znači da turisti traže nove, jeftinije destinacije. Članovi ABTA-e ističu značajan interes za putovanja u Bugarsku i Tursku.

S obzirom na stabilnost funte tijekom pregovora oko Brexita, čini se da bi ove godine mogli očekivati značajno manje britanskih turista u Hrvatskoj. No, teško je precizno prognozirati jer se puno toga može promijeniti u narednih nekoliko mjeseci u jeku Brexita.

Izvor: The Sun

Vijesti: