Tonči Glavina preuzeo dužnost ministra turizma i sporta

Danas je u Ministarstvu turizma i sporta izvršena primopredaja vlasti između donedavne ministrice Nikoline Brnjac te novog ministra turizma i sporta T...

Autor:  HrTurizam.hr

20. svibnja 2024.

Danas je u Ministarstvu turizma i sporta izvršena primopredaja vlasti između donedavne ministrice Nikoline Brnjac te novog ministra turizma i sporta Tončija Glavine.

Zahvaljujem ministrici Brnjac na svemu odrađenom u njezinom mandatu te nastavljamo s kontinuiranim radom na svim započetim aktivnostima i u resoru turizma i sporta. Puno je napravljeno u oba ova resora u mandatu ove Vlade. Ako govorimo samo o financijskom dijelu, od 2016. godine prihodi od stranih turista narasli su s 8,4 na 14,6 milijardi eura, dok su izdvajanja za sport narasla s 28 na 120 milijuna eura. Isto tako, donesen je prvi Zakon o turizmu te nakon 16 godina i novi Zakon o sportu te ćemo nastaviti dalje razvijati oba resora na dobrobit svih naših građana“, rekao je prilikom primopredaje ministar Glavina.

Kada je riječ o ovoj godini, apostrofirao je još bolje turističke rezultate od rekordne lanjske predsezone, pri čemu su samo u svibnju brojevi dolazaka i noćenja veći za više od 20 posto, a od početka godine turističke brojke nadmašuju lanjske za više od deset posto.

"To je dokaz da se Hrvatska razvija kao cjelogodišnja turistička destinacija", naveo je Glavina. 

Pritom, jedan od snažnijih fokusa je razvoj kontinentalnog turizma, a u proteklom mandatu su u tom segmentu uložena rekordna sredstva, između ostalog i putem NPOO-a. Glavina je između ostalog poručio da je budućnost turizma u održivosti, kako bi od njega i uz njega kvalitetno mogle živjeti i generacije koje dolaze. U kontekstu daljnje centralizacije, istaknuo je da će se svim turističkim destinacijama - gradovima i općinama, dati alati za "vrlo konkretno i jasno upravljanje" turističkom politikom.

240521 mints
Foto: MINTS"U ova dva mandata, to je jedan kontinuirani proces gdje smo postupno svake godine 'spuštali' dodatne alate destinacijama da odlučuju o svojoj sudbini", napomenuo je ministar.

Brnjac je zahvalila svim dosadašnjim suradnicima te zaželjela puno sreće u radu novom ministru turizma i sporta.

"Na kraju ovog mandata, želim vam se svima zahvaliti na predanosti i entuzijazmu kojeg ste uložili u razvoj hrvatskog turizma i sporta u protekle četiri godine. Vjerujem da smo kroz zajednički rad uspjeli ostvariti značajne rezultate i donijeti pozitivne promjene u sustavu turizma i sporta. U ovom mandatu pokrenuli smo reformu upravljanja razvojem turizma koja je postavila temelje za razvoj održivog turizma i osigurala Hrvatskoj ulogu globalne predvodnice u pogledu turističke politike." istalnula je Brnjac prije par dana.

Foto: FB/ Izvor: MINTS, Vlada RH

Autor:  HrTurizam.hr

20. svibnja 2024.