Tržište rada stagnira, sezonalnost potražnje za radom sve je izraženija

OVI indeks u listopadu ukazuje na relativno slične razine potražnje za radom kao i u prethodnim razdobljima, kako na godišnjoj, tako i na mjesečnoj razini. U odnosu na listopad...

OVI indeks u listopadu ukazuje na relativno slične razine potražnje za radom kao i u prethodnim razdobljima, kako na godišnjoj, tako i na mjesečnoj razini.

U odnosu na listopad 2018. indeks je pao za 0,5 posto, dok desezonirane vrijednosti indeksa upućuju na rast u odnosu na prethodni mjesec u iznosu od 1,2 posto – ova stagnacija potražnje za radom sukladna je općem usporavanju ekonomskog zamaha.

Ako se promotri dulje razdoblje, iz desezoniranih vrijednosti (i trenda) indeksa vidljivo je kako oglasi za posao, nakon oštrog rasta do 2018. godine, stagniraju već gotovo dvije godine, ističu iz Ekonomskog instituta Zagreb te dodaoju kako osim stagnacije, vidljiva je i sve veća oscilacija potražnje za radom oko trend vrijednosti – potražnja za radom uslijed turističke sezone postaje sve naglašenija.

Ovakvoj interpretaciji ide u prilog i činjenica da se gotovo polovica traženih radnih mjesta nude uz ugovore na određeno, dok je prije deset godina ovakav modalitet zapošljavanja činio od 20 do 25 posto potražnje za radom u objavljenim online oglasima.

“Iako je možda prerano tvrditi da se hrvatsko tržište rada transformira u smjeru stagnantne potražnje za radom uz sve veći udio radnih mjesta s ugovorima na ograničeno trajanje, činjenica da u zadnje dvije godine ne zapažamo značajan rast broja oglasa za posao, kao i da su te dvije godine rekordne u smislu udjela ugovora na određeno u ukupnoj potražnji, ide u prilog takvom zaključku” naglašavaju iz Ekonomskog instituta Zagreb.

POVEZANA VIJEST:

SLJEDEĆE GODINE 30.000 DOZVOLA ZA RAD STRANACA U TURIZMU

Povezane vijesti: