Turistička inspekcija do sada obavila 651 nadzor s 97 prekršaja

Turistički inspektori Državnog inspektorata, sukladno „Zakonu o državnom inspektoratu“ od 1. travnja 2019. obavljaju, između ostalog inspekcijske poslove u području pružanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu (iznajmljivači) sukladno „Zakonu o...

Turistički inspektori Državnog inspektorata, sukladno „Zakonu o državnom inspektoratu“ od 1. travnja 2019. obavljaju, između ostalog inspekcijske poslove u području pružanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu (iznajmljivači) sukladno „Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti“ te važećim Pravilnicima, kao i prijavu i odjavu boravka turista, te obračun, naplatu i uplatu boravišne odnosno turističke pristojbe vlasnika kuća i stanova za odmor, sukladno „Zakonu o boravišnoj pristojbi“, a vezano uz odredbu „Zakona o turističkoj pristojbi“.

U vremenskom razdoblju od 1. travnja do 19. srpnja 2019., turistički inspektori Državnog inspektorata su obavili 651 inspekcijski nadzor kod pružatelja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu – iznajmljivača, u kojima je utvrđeno 97 različitih povreda propisa.

Za utvrđene povrede propisa turistički inspektori su podnijeli nadležnim prekršajnim sudovima 10 optužnih prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka, izdali su 14 prekršajnih naloga, naplatili su i 64 kazni na mjestu izvršenja prekršaja, donijeli su 13 upravnih rješenja, te su u dva slučaja oduzeli imovinsku korist.

U 78 inspekcijskih nadzora primijenjena mjera tzv. oportuniteta (samo upozorenje bez kažnjavanja, tj. otklanjanje nedostataka za vrijeme obavljanja inspekcijskog nadzora). 

Iz Državnog inspektorata napominju kako boravišnu pristojbu, sukladno „Zakonu o boravišnoj pristojbi“, plaća vlasnik kuće ili stana za odmor u turističkoj općini ili gradu, koji nije smještajni objekt, za sebe i sve osobe koje noće u toj kući ili stanu. Iznimno, boravišnu pristojbu ne plaćaju vlasnici kuće za odmor i članovi njegove obitelji, ako je kuća za odmor izvorna stara obiteljska kuća stečena nasljeđivanjem. Kućom ili stanom za odmor smatra se svaka zgrada ili stan koji se uporabljuju povremeno ili sezonski, a koji nisu smještajni objekt. Ove osobe mogu boravišnu pristojbu plaćati po ostvarenom noćenju ili paušalnoj svoti.

Inspekcijske nadzore nekomercijalnog smještaja turistički inspektori Državnog inspektorata obavljaju sukladno operativnim planovima rada, kao i po prijavama građana, a rezultati obavljenih inspekcijskih nadzora u tijeku turističke sezone bit će dostupni krajem sezone, zaključuju iz Državnog inspektorata.

Povezane vijesti: