Turistička valorizacija nematerijalne baštine: Otvoren Muzej bećarca u Pleternici

Nakon izgradnje Trga bećarca, danas je u Pleternici svoja vrata otvorio je Interpretacijski centar Muzej bećarca. Rezultat je to višegodišnjeg rada Gr...

Autor:  HrTurizam.hr

17. veljače 2023.

Nakon izgradnje Trga bećarca, danas je u Pleternici svoja vrata otvorio je Interpretacijski centar Muzej bećarca.

Rezultat je to višegodišnjeg rada Gradske uprave Grada Pleternice na ovom važnom projektu, ne samo za kulturu i turizam nego i za sve ostale segmente koji čine jednu gradsku cjelinu.

Posebnost nematerijalne baštine je da ona postoji dok postoje ljudi koji taj oblik baštine žive i prenose s generacije na generaciju. Tako Muzej bećarca postaje živi medij koji prenosi njihove glasove, a istodobno omogućava svakom posjetitelju da pronađe svoj osobni put i inicira se u svijet bećara i bećaruša. O važnosti vokalno – instrumentalnog napjeva bećarca govori i činjenica da je 2011. godine upisan na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine.

To je potaknulo nositelja projekta, Grad Pleternicu, da vizionarski zaštiti Muzej bećarca i omogući sve preduvjete za stručan i kreativan doprinos mnogih u ostvarenju njihove vizije. U procesu razvoja sadržaja intenzivno se surađivalo s brojnim restauratorima. Preko 200 predmeta prikupljenih iz svih dijelova Šokadije, pa i Mađarske, restaurirani su i stručno pripremljeni za izlaganje. Bliska suradnja ostvarena je s više od 20 KUD-ova te brojim istaknutim pojedincima iz lokalnih zajednica.

Ekspertice za muzeologiju, interpretaciju baštine i kulturni turizam – Muze u opsežnoj su muzeološkoj dokumentaciji postavile glavne teme i medije. Angažman Muza na Muzeju bećarca protezao se kroz razdoblje od osam godina, a uključivao je i izradu upravljačkih planova.

Muzejska je izložba oblikovana u intenzivnoj suradnji s lokalnom zajednicom i kroz interdisciplinarni timski proces. Uz Muze, članovi dizajnerskog koautorskog tima su studio Šesnić&Turković i Clinica studio. Implementaciju je vodila tvrtka AVC, a multimedijalna iskustva producirale su tvrtke Divit i Eltel.

Screenshot 2023 02 17 at 16 2

Screenshot 2023 02 17 at 16

Screenshot 2023 02 17 at 16

U radu s lokalnim nositeljima baštine bećarca ključan je doprinos bio i od stručne suradnice Marije Gačić, vrsne etnologinje i strastvene bećaruše posvećene očuvanju srca Šokadije. Doprinos stalnoj muzejskoj izložbi dale su i nacionalne kuće ustupanjem raznovrsnog video i audio materijala: Zagreb film, HRT, Nova TV, ZAMP, Vinkovačka TV i Croatia Records.

Produkcija sadržaja uključivala je sakupljanje i prevođenje na engleski jezik preko 400 bećaraca, produkciju 50 video snimaka, izradu preko 200 ilustracija i fotografija, prikupljanje 200 originalnih muzejskih predmeta.

Sve to ukazuje da se radi o jednoj od najkompleksnijih implementacija stalnih muzejskih postava u Hrvatskoj i jedinstvenom stalnom postavu koji opsežno dokumentira i interpretira jedan baštinski fenomen i ljude koji su s njime neodvojivo povezan

"Ponosni smo, moram to istaknuti u ovom trenutku jer biti dijelom ovako veliko projekta koji je promijenio vizure našeg grada zasigurno zaslužuje da i djelatnici grada i stanovnici budu ponosni na to. Mi smo u Pleternici odlučili na poseban način staviti bećarac u funkciju turizma i postati zapravo ulaznica u svijet bećarca i tradicije cijele Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema" istaknula je Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice.

Muzej bećarca omogućit će čuvanje ove baštine za naraštaje koji tek dolaze, a svakako se radi o novoj turistički atrakciji Požeško-slavonske županije. 

Foto: Muzej bećarca

Autor:  HrTurizam.hr

17. veljače 2023.