Krenula nova sezona "Zelene linije". Linija koja ciljano vodi turiste u Dalmatinsku Zagoru

Redistribucija turista prema ruralnom prostoru.

Autor:  Goran Rihelj

2. svibnja 2024.

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije organizira novu turističku turu Zelena linija, kojom predstavlja ljepote Dalmatinske zagore, a prva tura krenula je u utorak ujutro prema Centru za posjetitelje u Dugopolju.

Radi se o odličnom konceptu i primjeru strateškog razvoja turizma ( o kojem smo već pisali u više navrata - zelena linija ), a koji se na tržištu pokazao kao pun pogodak. 

Koncept omogućava gostima koji se nalaze u Splitu jednostavniji ciljani posjet dalmatinskoj unutrašnjosti. Zelena linija odvozi goste do Centra za posjetitelje Skrivena Dalmacija u Dugopolju, koji je time postao i punkt za prihvat gostiju koji idu na izlete po Dalmatinskoj Zagori, a potom ih preuzimaju ponuditelji outdoor aktivnosti/agencije te ih odvode na outdoor programe. Inače, gosti već u pretprodaji odabiru jedan od ponuđenih izleta, tako da se točno zna tko gdje i s kim ide na nastavak aktivnosti, što je logistički izuzetno važno.

U popodnevnim satima agencije vraćaju goste u Centar za posjetitelje u Dugopolju, a potom ih Zelena linija odvozi preko agro parka Stella Croatia u Klisu, Kliške tvrđave te naposljetku Salone te natrag na Rivu tj. početnu točku. 

Na predstavljanju linije kao i na turi sudjelovao je i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.Uistinu nam je cilj i u segmentu turizma disperzirati aktivnosti diljem naše županije, ali i tijekom cijele godine. Imamo prekrasnu prirodu nedaleko od središta naše županije. Još prošle godine bila je Zelena linija, a ove godine imamo dvije Zelene linije. Jedna će proći destinacije do Skrivene Dalmacije, a druga će se disperzirati u unutrašnjost Zagore. Ne sumnjam da će ljudi biti oduševljeni mirom, tišinom i ljepotom naših krajeva, ali i adrenalinskim vještinama”, izjavio je župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

Screenshot 2024 05 02 at 12
Foto: Splitsko-dalmatinska županija 

New project 26

/// Nešto se "čudno" događa u Srednjoj Dalmaciji: mogu li se turistički tokovi preusmjeriti prema unutrašnjosti? 

Direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović najavljuje kako ove godine linija ulazi u skrivene dijelove Dalmatinske zagore.

To su staze naše povijesti, outdoor aktivnosti, vrhunske gastronomije, vjere i svega što nam je povijest ostavila. Želja nam je da se posjetitelji ne zadržavaju isključivo u centru Splita ili duž obale, već da se upute u istraživanje do sad neotkrivenih dijelova naše županije i dožive raznolikost i bogatstvo naše predivne Zagore. Možete svaki dan izabrati novu turu – jedan dan ćete ići po Mosoru, hodati starim rimskim cestama i upoznati utvrde, a drugi dan ćete se spustiti niz Cetinu. Nakon toga ćete do Alkarskih dvora i jahati našim poljima. Naš cilj nije samo promocija turizma, kroz Zelenu liniju težimo produženju sezone, otvaranju novih radnih mjesta i revitalizaciji ruralnih sredina. ”, rekla je Vladović.

Zelena linija je krenula prošle godine i odmah se pokazala kao pun pogodak tj. financijski održivom na tržištu za sve dionike. Tako je krajem prošle godine uvedena i nova linija Klis Sunset, a koja je ove godine uvrštena kao trajna linija. 

Zelena linija polazi svakodnevno iz centra Splita u 12:15 sati, dok je povratak na početnu točku u 16.00 sati. Ono što je ključno, linija je aktivna od travnja do studenog, a posebni fokus je upravo na pred i posezoni. 

Odlična primjer strateškog razvoja i održivog turizma iz prakse. Također, ovo je način ili "blueprint" kako se turizam treba razvijati u suradnji javnog i privatnog sektora. Projekt Zelene linije svakako je među najboljim primjerima turističkog razvoja u Hrvatskoj. 

Naslovna fotografija: Tom Dubravec / Cropix

Autor:  Goran Rihelj

2. svibnja 2024.