Turistička zajednica Slovenije: Većina Slovenije je sigurna i otvorena za turiste

Autor:  HrTurizam.hr

10. kolovoza 2023.

Turistička zajednica Slovenije na svojoj službenoj web-stranici obavještava sve putnike kako je veći dio Slovenije siguran i otvoren za turiste.

 "Turističke destinacije i pružatelji usluga nastavljaju brigu o svojim gostima te se trude da putnici Sloveniju dožive u najljepšem svjetlu", priopćili su iz slovenske turističke zajednice.

Nažalost, dio zemlje još uvijek je zbog posljedica poplava nedostupan, a cestovni i željeznički promet ponegdje su otežani ili u prekidu. U nastavku su aktualne informacije i praktični savjeti za što bezbrižniji odmor u Sloveniji:

- Vrijeme se smirilo, a smiruju se i hidrološke prilike diljem zemlje. Vremensku prognozu i preporuke možete pratiti na službenim stranicama agencije ARSO.

- Zbog posljedica poplava, ceste su u nekim dijelovima zemlje neprohodne, oštećene ili zatvorene, posebice u Koruškoj. Uvjeti se stalno mijenjaju. Vozači, pridržavajte se uputa hitne pomoći i ne vozite zatvorenim prometnicama.

- U dijelovima Slovenije pogođenim poplavama mogući su zastoji, obilasci ili otkazivanja autobusnog i željezničkog putničkog prometa. 

- Planinska zveza Slovenije, koja skrbi o mreži planinarskih staza u Sloveniji, prikuplja podatke o stanju staza i zatvara oštećene dionice. Ujedno pozivaju planinare da ne idu na najkritičnija mjesta. Pozivaju da za planinarenje odaberu odredišta u drugim dijelovima zemlje te da se pridržavaju savjeta za siguran posjet planinama.

- Planinski domovi u većem dijelu Slovenije su otvoreni i rade uobičajeno prema rasporedu objavljenom na stranicama domova.

- Situacija je najteža na području Gornje Savinjske doline u Koruškoj, gdje je većina planinarskih staza zatvorena. Zahvaćen je i dobar dio Škofjeloškog i Polhograjskog gorja te Kamniško-bistriškog područja pa se ne preporuča obilazak navedenih dijelova.

Foto: Tomislav Moze
Izvor: Slovenska turistična organizacija

Autor:  HrTurizam.hr

10. kolovoza 2023.