Turska uvodi nove poreze na smještaj usprkos nezadovoljstvu sektora

Turska vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) parlamentu je podnijela novi nacrt zakona kojim se predlažu uredbe o poreznom sustavu. Nacrt zakona uključuje i uvođenje poreza na smještaj koji...

Turska vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) parlamentu je podnijela novi nacrt zakona kojim se predlažu uredbe o poreznom sustavu. Nacrt zakona uključuje i uvođenje poreza na smještaj koji bi trebao stupiti na snagu u travnju iduće godine, prenosi Focus on Travel News.

Prema novom porezu, hoteli i resorti s 5 zvjezdica plaćat će 18 turskih lira (oko 21 kune) po osobi i po noći, hoteli i resorti s 4 zvjezdice plaćat će po 12 turskih lira (oko 14 kuna), hoteli s 3 zvjezdice po 9 turskih lira (oko 11 kuna), hoteli s 2 zvjezdice, pansioni, moteli, apart-hoteli i kampovi po 6 turskih lira (oko 7 kuna), a boutique hoteli i posebni licencirani smještajni objekti po 18 turskih lira.

Predsjednica Hotelijerskog saveza Turske, Müberra Eresin, izjavila je kako je „od listopada 2019. godine osnovana Turska turistička agencija za promociju i razvoj turizma (TGA), a kao dio zakona, 7,5 od 1.000 dionica preuzeto je iz hotelskog prometa za financiranje agencije. Novi porez istisnut će turističke objekte koji su se tek nedavno počeli ponovo oživljavati. Kao sektor, nismo dovoljno snažni da se nosimo s tim teretom. Kad se fondovi i porezi preklope, doseći će razinu koja će naštetiti sektoru“.

Eresin je nadodala da ne samo što sektor ove godine nije mogao doseći prihode ostvarene u 2012. godini, već i hotelijeri imaju problema s otplatama kredita. Štoviše, cijene soba su i dalje oko 60 posto niže u odnosu na 2012. godinu.

Iako se porezi na turizam smanjuju u cijelom svijetu, suočavamo se s novim opterećenjima u Turskoj. Oni će stvoriti rizik od smanjenja stranih, ali i domaćih gostiju u hotelima. Sektor se ne smije prekidati dok se tek počinje izvlačiti iz krize“, nadodala je Eresin.

Potpredsjednik turske hotelijerske federacije (TUROFED) i predsjednik Egejskih turističkih hotela i udruženja investitora (ETIK), Mehmet İşler, smatra kako se sektor kažnjava porezom na smještaj. „Uvesti nove poreze u sektor znači štetiti mu i uništiti ga. Država bi trebala obratiti pozornost na gubitke, a ne na uspješne i oprezne trgovce koji plaćaju porez“, zaključio je.

Izvor / foto: Focus on Travel News; Pixabay

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN