Tvrtka Žnjan d.o.o. dobila koncesiju u svrhu korištenja plaže u uvali Žnjan

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture održan je sastanak Stručnog tijela za ocjenu ponuda za koncesiju na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže na dijelu k.o....

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture održan je sastanak Stručnog tijela za ocjenu ponuda za koncesiju na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže na dijelu k.o. Split, uvala Žnjan, radi pregleda i analize cjelokupne dokumentacije svih pristiglih ponuda.

Do dana 23. ožujka 2021. godine, kao krajnjeg roka za dostavu ponuda, pristigle su tri ponude i to od strane trgovačkog društva Mehatronika Burazin d.o.o., trgovačkog društva AdriaticBooking j.d.o.o. i trgovačkog društva Žnjan d.o.o..

Kako navode iz Ministarstva, stručno tijelo je donijelo Nalaz i mišljenje prema kojem ponuda trgovačkog društva Žnjan d.o.o. jedina ispunjava sve propisane uvjete natječajem te će temeljem navedenog Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture predložiti Vladi Republike Hrvatske donošenje Odluke o dodjeli koncesije. 

Tvrtka Žnjan d.o.o. je u vlasništvu je svog osnivača Grada Splita, registrirana je u djelatnosti putničkih agencija i organiziranja manifestacija te je zadužena za Spaladium arenu u Splitu. Inače tvrka je ove godine promijenila ime iz SPALATUM D.M.C. d.o.o. u Žnjan d.o.o.

Uvođenje reda na Žnjanskom platou započelo je u listopadu 2017. godine kada je uklonjeno 27 nelegalnih ugostiteljskih objekata. “Procedura koju smo otad prošli bila je i teška i duga. Očekivali smo da će sve ići brže, no bilo je otpora s nekoliko razina. Zadovoljan sam što smo današnjim dobivanjem lokacijske dozvole te Vladinim raspisivanjem natječaja za koncesiju napravili ogroman pomak do cilja na kojem radimo više od tri godine, a to je konačno uređenje ovog prostora koji stoji neiskorišten od 1998. godine i stvaranje javnog prostora na korist građana. Zahvaljujem ljudima koji su cijelo ovo vrijeme radili na ovom projektu, veselim se daljnjoj suradnji na realizaciji športsko-rekreacijskog prostora, najveće zelene oaze i čiste plaže na površini od 220.000 metara kvadratnih” rekao je gradonačelnik Splita, Andro Krstulović Opara te zaključio kako se dobivanjem lokacijske dozvole došlo do točke s koje nema povratka.

Rješenje Arhitektonskog biroa „Ante Kuzmanić“ prvonagrađeno na natječaju za područje Žnjanskog platoa u visokoj rezoluciji

Prema natječaju, koncesija se daje u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže u uvali Žnjan, ukupne površine 218.322 m². Koncesija se daje na rok od 40 godina, pri čemu početni iznos stalnog dijela koncesijske naknade iznosi 5,00 kn/m², a početni iznos promjenjivog dijela koncesijske naknade 3% prihoda.

Nakon desete godine stalni dio koncesijske naknade povećavat će se svakih pet godina za 0,50 kn/m² zauzete površine, dok će promjenjivi dio naknade iznositi 5% prihoda. Procijenjena vrijednost koncesije iznosi više od 1,8 milijardi kuna, dok je visina potrebnih ulaganja za realizaciju projekta procijenjena na iznos od 200 milijuna kuna.

/ / / PREDSTAVLJEN BUDUĆI IZGLED ŽNJANSKOG PLATOA

Podsjetimo, nakon provedbe ankete među građanima o sadržajima koje žele na Žnjanu, Grad Split proveo je urbanističko-arhitektonski natječaj za DPU Žnjan krajem 2017. godine, a potom je ocjenjivački žiri među 12 prijavljenih jednoglasno odabrao rad Arhitektonskog biroa „Ante Kuzmanić“ d.o.o. Zatim je tijekom 2018. godine uslijedila procedura izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja Trstenik Radoševac prema izabranom rješenju te smjernicama stručnog žirija, koji je u konačnici usvojen na Gradskom vijeću u prosincu te godine. Tijekom 2019. godine izrađivala se projektno-tehnička dokumentacija, a idejni projekt predstavljen je javnosti u ožujku 2020. godine.

Potom je krenula procedura izdavanja lokacijske dozvole za cijeli obuhvat plaže Žnjan, ista je izdana u siječnju 2021. godine, a tada je i Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o provedbi postupka natječaja za koncesiju za Žnjanski plato na 40 godina, na koji se u javila gradska tvrtka Žnjan d.o.o.  

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN