U Dubrovniku predstavljene smjernice za održivi razvoj turizma i zaštitu delte Neretve

„Smjernice za integralnu zaštitu ruralnih krajolika i održivi razvoj turizma delte rijeke Neretve“ predstavljene su ovaj tjedan u hotelu Valamar Lacroma u Dubrovniku, na završnoj konferenciji projekta „CO-EVOLVE“ u...

„Smjernice za integralnu zaštitu ruralnih krajolika i održivi razvoj turizma delte rijeke Neretve“ predstavljene su ovaj tjedan u hotelu Valamar Lacroma u Dubrovniku, na završnoj konferenciji projekta „CO-EVOLVE“ u organizaciji Regionalne agencije DUNEA.

Smjernicama su izrađene konzervatorske, urbanističke, krajobrazne i arhitektonske podloge kojima su identificirana i valorizirana zapuštena, odnosno napuštena, sela i zaseoci u zaleđu klastera Neretva te planerske smjernice koje se mogu implementirati u prostorno-plansku dokumentaciju jedinica lokalne samouprave s područja doline Neretve.

O značaju projekta „CO-EVOLVE“ za Dubrovačko-neretvansku županiju govorio je župan Nikola Dobroslavić. „Ove Smjernice daju odgovore kako revitalizirati deltu Neretve i dati joj novu vrijednost kroz razvoj turizma. Moramo raditi na podizanju svijesti o važnosti kvalitete prostora koje imamo te ih istodobno zaštititi kako bi stvorili preduvjete za razvoj održivog turizma“, rekao je župan Dobroslavić te dodao kako je klaster Neretve primjer za razvoj drugih ruralnih dijelova županije.

O važnosti ovog projekta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj osvrnula se i ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić. „S budžetom od 215 tisuća eura, Regionalna agencija DUNEA je uz Zavod za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije i vanjske stručnjake, kreirala integrirane planove i aktivnosti upravljanja za deltu rijeke Neretve – jedno od sedam pilot područja. To je ujedno i bio cilj projekta – podizanje svijesti, analiza stanja i promicanje suradnje čovjeka i prirode u obalnim područjima s visokom stopom turizma i velikim turističkim potencijalom. Zajedničkim naporima, razmjenom iskustva i traženjima najboljih rješenja došli smo do kraja i ovog projekta, te zaista možemo biti ponosi na Smjernice koje su iz projekta proizašle“, poručila je Milić te izrazila želju da se i za ostale klastere osiguraju sredstva kako bi se i dalje razvijala ruralna područja.

Ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije Marina Oreb upozorila je kako većina sela u Neretvi, ali i u ostalim dijelovima Županije nisu zaštićena kao kulturna dobra zakonom. „Dubrovačko-neretvanska županija će tražiti od Ministarstva turizma da ovaj pilot projekt razmotri i preporuči primijeniti kako u nas, tako i u cijeloj Hrvatskoj, te da uvede posebnu mjeru, odnosno program ‘Revitalizacija ruralnih krajolika’, iz koje bi se dodjeljivala sredstva za projekte koji imaju za cilj turističku valorizaciju napuštenih sela“, objasnila je Oreb.

Smjernice za integralnu zaštitu ruralnih krajolika i održiv razvoj turizma delte rijeke Neretve sastoje od tri dokumenta: „Prepoznavanje vrijednosti ruralnih krajolika doline Neretve“, „Smjernice za integralnu zaštitu i revitalizaciju ruralnih krajolika doline Neretve“ i „Smjernice za održiv razvoj ruralnog turizma doline Neretve“.

Naslanjaju se na prethodno izrađen „Plan razvoja turizma klastera Neretva 2015-2025“, a služe kao preporuka i primjer dobre prakse razvoja ruralnih područja i za ostale turističke klastere Dubrovačko-neretvanske županije.

Proračun projekta je tri milijuna eura, dok je budžet Regionalne agencije DUNEA 215.000 eura, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz „Interreg MED Programme“ sufinancira se 85 posto odnosno 2.559.000 eura.

Izvor / foto: Grad Metković; Grad Ploče

Povezane vijesti: