U Dubrovniku se zadnja dva dana brojka na brojaču popela na 6.000 posjetitelja

Prije par dana sam pisao kako su Dubrovnik i Hvar među najpogođenijim turističkim destinacijama u Hrvatskoj, no kako se usprkos svemu pomalo budi optimizam. Tako u kolovozu napokon možemo...

Prije par dana sam pisao kako su Dubrovnik i Hvar među najpogođenijim turističkim destinacijama u Hrvatskoj, no kako se usprkos svemu pomalo budi optimizam.

Tako u kolovozu napokon možemo i vidjeti gužve turista na Stradunu, a tome najbolje govori i podaci kako se u Dubrovniku zadnja dva dana brojač posjetitelja u povijesnoj jezgri popeo na 6.000 posjetitelja.

Krenulo je….brojka na brojaču je dosegla 6000 posjetitelja.Čekalo se u redu za ulazak na zidine. Korak po korak se oporavljamo” napisao je Mate Franković, gradonačelnik grada Dubrovnika, na svojem FB profilu.

Tako je u jučer zabilježeno 10.316 noćenja, s malo više od 6.000 gostiju koji trenutno borave u Dubrovniku. I u Dubrovniku se napokon vesele gostima, no naravno trenutne brojke su daleko od idealnih. Trenutno je u kolovozu Dubrovnik na 37% noćenja od prošle godine. U razdoblju od 1. siječnja do 31. srpnja u Dubrovniku je evidentirano 113 912 dolazaka, ili samo 14 % prošlogodišnjeg turističkog prometa i 347 848 noćenja, također 14 % prošlogodišnjeg turističkog prometa u istom razdoblju, što najbolje govori kako je teška situacija u Dubrovniku bila do početka kolovoza.

Kako se često pišu konstruktivne kritike oko turističkog razvoja Dubrovnika, tako treba i pohvaliti pozitivne primjere, kao što je sada slučaj. Naime, Gradonačelnik Mate Franković je jako aktivan u promociji Dubrovnika kao sigurne destinacije i otvorene za turiste.

Nedavno je Franković pisao britanskom premijeru Borisu Johnsonu nakon najave uvođenja dvotjedne karantene za Hrvatsku, u kojoj je naglasio kako je Dubrovnik jedna od najsigurnijih europskih destinacija za putovanja s detaljno usvojenim protokolima u svim situacijama pa i u postupanju ako broj zaraženih počne rasti., a istu vijest su prenijeli i mnogi britanski mediji, kao što se je The Telegrapha.

Svakako treba istaknuti i prijedlog te lobiranje gradonačelnika Frankovića da se dnevni podaci na stranicama Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti podijeljeni po županijama.

Također, u Dubrovniku su kroz dva tjedna bili mnogi svjetski mediji, od Bloomberga, Reutersa, Associated press-a do ABC News-a koji je imao tri priloga uživo iz Dubrovnika.

U svakom slučaju, Dubrovnik se bori i ne drži se statusa quo, što je više nego pohvalno. Ove godine je doslovno borba za svakog gosta. Čeka nas duga te teška jesen i zima u kojoj će trebati preživjeti sa skromnim prihodima od ove sezone do proljeća 2021. godine.

Naslovna fotografija: Pexels.com, FB / Ilustracija: HrTurizam.hr

 

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN