U Hrvatskoj na dnevnoj razini boravi nešto više od 900.000 turista. Hotelijeri i kamping sektor zadovoljni sezonom

Kamping udruženje Hrvatske (KUH), koje okuplja najvažnije predstavnike kamping sektora, ocijenilo je da je dosadašnji tijek turističke sezone vrlo dobar budući da je ostvaren porast noćenja u kampovima od...

Kamping udruženje Hrvatske (KUH), koje okuplja najvažnije predstavnike kamping sektora, ocijenilo je da je dosadašnji tijek turističke sezone vrlo dobar budući da je ostvaren porast noćenja u kampovima od 65 posto u odnosu na 2020. godinu, dok je u odnosu na isto razdoblje u referentnoj 2019. godini dosad ostvareno 70 posto noćenja.

Od početka godine do ovog ponedjeljka, 26. srpnja, hrvatski su kampovi ostvarili 6,62 milijuna noćenja, a najviše gostiju u hrvatskim kampovima je iz Njemačke, slijede Slovenija, Austrija, Poljska i Češka. Samo u srpnju, od 1.7. do 26.7., ostvareno je 4 milijuna noćenja, što je 38 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Iz KUH-a ocjenjuju da su najave za ostatak sezone trenutno iznimno obećavajuće, a ako se sezona nastavi bez pogoršavanja epidemiološke situacije i dodatnih problema, postoji mogućnost ostvarivanja odličnog završnog rezultata.

KUH: Za spas sezone važno je poštivanje svih mjera. U suprotnom nam prijeti lanjski pogubni scenarij!

Izvršni odbor KUH-a uputio je molbu i apel nadležnim tijelima i javnosti da se poštuju, a po potrebi i dodatno prilagode mjere vezane uz osiguravanje dobre epidemiološke situacije, posebice mjere koje se odnose na masovna okupljanja. Nužno je pojačati testiranja i kontrole, a u praksi primjenjivati sankcije za kršenje mjera, naglašavaju iz KUH-a.

U Hrvatskoj na dnevnoj razini boravi nešto više od 900.000 turista

U Hrvatskoj na dnevnoj razini boravi nešto više od 900.000 turista, pokazuju to podaci sustava eVisitor. Samo proteklog vikenda stiglo je oko 450.000 novih gostiju, što je 20 posto više nego isti prošlogodišnji vikend.

U srpnju je do sada ostvaren turistički promet na razini 80 posto rezultata iz rekordne 2019. Od početka godine do danas, Hrvatsku je posjetilo više od 5,3 milijuna gostiju koji su ostvarili više od 30 milijuna noćenja.
Najviše gostiju stiglo je iz Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke i Poljske, dok su najposjećenije destinacije Poreč, Rovinj, Vir, Mali Lošinj i Medulin.

Prema podacima Turističke zajednice Istarske županije, proteklog je vikenda u Istri boravilo 240.000 turista, što je 30 posto više nego istog vikenda prošle godine i 18 posto manje od istog vikenda rekordne 2019. godine. Što se tiče situacije na Makarskoj rivijeri, u srpnju brojke nadilaze očekivanja hotelijera, a kapaciteti su i više nego solidno popunjeni, potvrdio je lokalni turistički ured. U ljetovalištima na Makarskoj rivijeri, prema podacima lokalnog turističkog ureda, odmor provodi više od 48.000 domaćih i stranih gostiju, što je gotovo 70 posto u odnosu na isto vrijeme rekordne 2019.

Po broju turista vodi Makarska gdje boravi 12.800 gostiju, većina hotela u gradu je popunjena i preporuka je prethodna rezervacija smještaja. U Baškoj Vodi se odmara 10.200 turista, u Tučepima ih je 6.600, a u Podgori 5.500. Na području grada Splita, turističke brojke u srpnju pokazuju porast od 94 posto u dolascima i 80 posto u noćenjima u odnosu na 2020. godinu.

Smještaj visoke kategoriziranosti, pogotovo onaj od 5 zvjezdica, bilježi vrlo visoku popunjenost. Hoteli s pet zvjezdica su trenutno na razini popunjenosti od oko 95 posto, dok su kampovi 100 posto puni, a rezervacijama se već pune rujan i listopad.

„Hotelske kuće bilježe vrlo velike pluseve u odnosu na prošlu godinu te se prema broju rezervacija približavaju dnevnim ostvarenjima iz 2019., a neki oblici smještaja, kao što su kamping, nautika, vile za odmor i posebno hoteli visokih kategorija, već su gotovo dosegnuli te brojeve“, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Proteklog vikenda je ostvaren i rekord u prometu na hrvatskim autocestama.

Autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) proteklog su vikenda prošle gotovo 843 tisuće vozila ili 39 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, dok je u usporedbi s rekordnom 2019. godinom bilo tek tri posto manje vozila.

Foto: Aldeen Li, Arena One 99 Glamping

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN