U Hvaru otvoren Ivan Vučetić Museum of Mystery

Novi muzej interpretacijski je centar posvećen jednom od najvažnijih pionira forenzičke znanosti.

Autor:  HrTurizam.hr

8. srpnja 2023.

Jučer je u predivnom gradu Hvaru svečano otvoren Ivan Vučetić Museum of Mystery, interpretacijski centar posvećen jednom od najvažnijih pionira forenzičke znanosti, Ivanu Vučetiću. 

"Ova kulturna institucija nudi posjetiteljima jedinstvenu priliku da istraže život i rad slavnog znanstvenika kroz sveobuhvatnu izložbu, artefakte i zanimljive, do sad javnosti nepoznate priče", rekao je za HrTurizam Tonči Trbuhović, direktor tvrtke Planet Hvar d.o.o.

Ivan Vučetić Museum of Mystery smješten je u kući u kojoj je ovaj velikan živio i radio, u samom centru grada Hvara. Interpretativni centar odaje počast Ivanu Vučetiću čija su revolucionarna dostignuća oblikovala polje forenzike kakvo je danas poznato.

To je prvi muzej u Hrvatskoj posvećen jednoj od najistaknutijih ličnosti u svijetu forenzike te donosi fascinantnu priču o ocu forenzike i njegovom doprinosu razvoju znanosti.

Foto: Borna Obranović
Ivan Vučetić Museum of Mystery, Ulicu Kroz Burak 39, Hvar / Radno vrijeme: svaki dan od 9h do 21h

Foto: Borna Obranović

 

Foto: Borna Obranović

Kroz zanimljive eksponate u muzeju imate priliku saznati sve o Vučetićevom revolucionarnom radu, upoznati se s njegovim metodama identifikacije i forenzičkim tehnikama koje je razvio, a koje su i dalje ključne u rješavanju kaznenih djela širom svijeta.

"Prošećite kroz povijest i istražite značajne slučajeve koje je Ivan Vučetić pomogao riješiti, kao i njegov utjecaj na suvremenu forenziku. Otkrijte kako je njegov revolucionarni sustav otiska prsta doprinio otkrivanju i identificiranju kriminalaca. Dobrodošli u doba misterije i otkrića", pozivaju iz muzeja.

Ivan Vučetić rođen je na Hvaru 1858. godine, a od 1884. je živio u Argentini. Tamo se zaposlio u Središnjem policijskom uredu i ubrzo postao voditelj Odjela za statistiku. Među prvima je spoznao vrijednost uzimanja otisaka prstiju radi identifikacije te je 1891. osnovao Službu za identifikaciju u La Plati. 

Desetoprstni sustav identifikacije, nazvan argentinskim ili Vučetićevim sustavom, službeno je uveden u Argentini 1902. godine, a potom i u mnogim drugim zemljama - uglavnom državama Južne Amerike, ali koristiio se i u Kaliforniji, Francuskoj, Belgiji, Italiji, Španjolskoj, Kini, Čehoslovačkoj i Srbiji.

Foto: Borna Obranović

Foto: Borna Obranović

Vrijednost njegova sustava je u jednostavnosti i širokim mogućnostima praktične primjene. 

U La Plati je 1923. godine otvoren Policijski muzej Juan Vucetich, a zagrebački Centar za kriminalistička vještačenja MUP-a Hrvatske nosi ime Ivan Vučetić od 1997.

Foto: Borna Obranović

Autor:  HrTurizam.hr

8. srpnja 2023.