Dosadašnji trud u Karlovačkoj županiji dolazi na "naplatu": gosti ostaju duže od jedne noći

Ključnu ulogu u destinaciji ima kvalitetni sadržaj.

Autor:  HrTurizam.hr

15. travnja 2024.

Murva, Josipa, Nina, Kaya, Ivona …. I tako unedogled. Nižu se razna imena na lijepo uređenim imanjima, vilama, drvenim kućicama … dok vozite cestama Karlovačke županije.

Zanimljiva je i priča koja dolazi iz mjesta Drežnik Grad u sastavu Općine Rakovica.

Mjesto koje posljednjih godina živi turizam, a ne tako davno bilo je srušeno, zaraslo, spaljeno. „Ovdje su ljudi radišni“, priča nam jedan od iznajmljivača, Marijan Vuković. „Jedva su dočekali da se vrate nakon rata, iskoristili blizinu Plitivičkih jezera i sad baš imamo turizam“. 

Ova je obitelj prije četiri godine, vlastitim sredstvima i uz pomoć kredita, sagradila kuću za odmor Country Lodge Vuković. 

Mi jako dobro radimo cijelu godinu i sad nam gosti sve duže ostaju. Ljeti imamo najviše Nijemaca, Austrijanaca, Belgijanaca, gostiju iz cijele Europe, a zimi prevladavaju domaći gosti. Baš smo zadovoljni. Ovdje je pravi odmor, bez stresa“, govori Marijan Vuković. 

Country lodge vukovic 15 large

Country lodge vukovic 7 large

Ključna je informacija i činjenica da gosti u Karlovačkoj županiji ostaju sve duže, ne više samo jedan dan kako bi vidjeli Plitvička jezera. Za to je svakako zaslužan kvalitetan sadržaj u destinaciji, jer kao što znamo, sadržaj je ključan.

Karlovačka županija se pozicionirala kao destinacija aktivnog odmora, a unazad par godina, razne turističke manifestacije uspješno su se podigle na višu razinu te su čak postale i motiv dolaska - što je veliki uspjeh. 

Moramo također spomenuti odlične muzeje i interpretacijske centre kao što su Aquatika - slatkovodni akvarij Karlovac, Barćeve špilje, Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke, Nikola Tesla Experience Center, Speleon, tu je i Dolina jelena, Rastoke... 

Marijanove riječi potvrđuju i u Turističkoj zajednici područja Plitvičke doline. Malo mjesto Drežnik Grad ostvarilo je u 2023. godini 9919 noćenja, što je porast od 30 posto u usporedbi s 2022. godinom. 

Naši su aduti Ranch Dolina jelena, Stari grad Drežnik, biciklističke i pješačke staze, šetnica povrh kanjona rijeke Korane koja polazi iz Drežnik Grada, blizina Baraćevih špilja, Speleona i ponude aktivnog turizma. Za Drežnik Grad bih rekla da je zadržao dozu šarma seoskog mjesta, u kojem u svako doba godine možete sresti turiste, ali ipak nudi odmor u prirodi bez stresa“, opisuje direktorica Turističke zajednice područja Plitvičke doline Mira Špoljarić. 

Posljednjih je godina tako na širem području Rakovice procvao turizam.

Naime, više od polovice ostvarenog turističkog prometa u Karlovačkoj županiji otpada na Turističku zajednicu Plitvičke doline i Turističku zajednicu grada Slunja. Ali na krilima tog uspjeha, niz je sjajnih turističkih ideja i proizvoda na cijelom području županije. 

Karlovac je sa svoje četiri rijeke i turističkim manifestacijama kao što su Ozalj sa Štrudlafestom, Kupom i Slavom Raška, Duga Resa s kampovima i Mrežnicom, Ogulin sa svojim bajkovitim Klekom i Festivalom bajki i mnoge druge, postao prepoznatljiv.

Karlovačka županija nije slučajno već niz godina turistički najbolja kontinentalna županija.

Pozdravna ploca plitvicka jezera 2
 

Tncmreznica6 large
Martina Furdek Hajdin, županica Karlovačke županije

Nama se turizam doista ne događa slučajno. Ovo je posljedica sustavnog promišljanja i ulaganja u različite turističke proizvode, ali i rezultat sjajne suradnje Karlovačke županije sa turističkim zajednicama, privatnim poduzetnicima u turizmu i nadležnim ministarstvom. Veseli me da postajemo prepoznatljivi kao destinacija aktivnog turizma i da naše turističke manifestacije bilježe sve bolje rezultate. Optimistična sam i kada je riječ o nizu naših velikih projekata. Primjerice, Dodir civilizacija, odnosno projekt obnove niza Starih gradova na području županije, sigurno će dati novi zamah razvoju i unapređenju turističke ponude“, ističe Martina Furdek Hajdin, županica Karlovačke županije. 

Predsezona je i ove godine donijela odlične rezultate, kažu u Regionalnoj turističkoj zajednici Karlovačke županije. 

Protekle 2023. godine imali smo rekordnu predsezonu. Ove godine pokazatelji ukupnog turističkog prometa su još bolji. Brojne manifestacije idu tome u prilog. Jedna smo od rijetkih kontinentalnih destinacija koja je ugostila dvije najveće sportsko-turističke manifestacije, svjetsko prvenstvo u rally-u WRC i najveću međunarodnu biciklističku utrku održanu u Hrvatskoj - CRO RACE, čime se povećava popunjenost smještajnih kapaciteta izvan ljetnih mjeseci kad je ona maksimalna“, ističe direktor Regionalne turističke zajednice Željko Fanjak. 

4e51b3a052cf2efb8a4428a3c0b75f3c large
Željko fanjak, direktor Turističke zajednice Karlovačke županije

5L-01-1

/// Važan iskorak u zaštiti: Rijeka Mrežnica postala je zaštićeno područje

Pritom, Karlovačka županija želi održivi turizam, a nedavno je jedna od najljepših europskih rijeka, Mrežnica, proglašena zaštićenom. Ta zaštita podrazumijeva nova pravila za građenje u blizini rijeke, ali i nova pravila za bavljenje turizmom, posebno onim aktivnim, primjerice raftingom.

I rijeke i šume i sva naša prirodna i povijesna baština - to smo sve samo posudili.  Turizam, svakako da, on je generator gospodarskog oporavka i razvoja naše zemlje. Ali moramo se pobrinuti da sve to što imamo sačuvamo i za one koji dolaze poslije nas“, zaključuje županica Furdek Hajdin. 

Za kraj, kada pričamo o području Rakovice i okolice, koje je doživjelo svoj turistički rast zbog blizine Nacionalnog parka Plitvičkih jezera, veliki je uspjeh zadržati goste da ostanu duže - i to nije niti se može dogoditi slučajno. Jedino ciljano, planski i strateški. 

Zamislite da svaki domaćin u svojem smještaju u Karlovačkoj županiji posveti gostima svoje vrijeme, upozna ih i preporuči im što vidjeti, doživjeti i degustirati u destinaciji, odnosno da prezentira gostima narativ destinacije prema njihovom profilu interesa.

Ako su na odmoru s djecom, da im preporuči posjetiti Aquatiku, ako su aktivni turisti da isprobaju preko 1000 km biciklističkih staza, ili ako vole vino - da se vrate na Vivodina Wine&Walk.

To je proces i potrebno je vrijeme, a kako vidimo po podacima, u Karlovačkoj županiji napokon sve dolazi na "naplatu" i gosti ostaju duže od jednog noćenja. 

Sve zahvaljujući kvalitetnoj i raznovrsnoj ponudi destinacije Karlovačke - od smještaja, domaćina, manifestacija, infrastrukture, muzeja i interpretacijskih centara, promocije i komunikacije, edukacije dionika te ostalih turističkih atrakcija koje Karlovačka županija nudi. 

To znači da gosti troše više, vide više, da fotografiraju i na društvenim medijima dijele više -  i u konačnici da se turistička potrošnja spušta na lokalnu ekonomiju te lijepo popunjava turistički mozaik Karlovačke županije. 

Foto: TZ Karlovačke županije

 

Autor:  HrTurizam.hr

15. travnja 2024.