U četvrtak u kultnom restoranu „Lička kuća“ Nacionalnog parka Plitvička jezera predstavljen je novi koncept meni karte, odnosno novog načina pripreme i izrade jela. Ujedno je napravljena i najava budućih aktivnosti u razvoju gastronomije i ugostiteljstva u Parku.
Meni karta formirana je kao prvi javnosti vidljivi rezultat višegodišnjih promjena i unapređenja ugostiteljske ponude Parka, a nastala je prema programima edukacija kadrova u kuhinjama, unutarnjih unapređenja sektora vlastitih pekara, slastičarnica i mesarnice, te tehnoloških investicija u opremanje pripremnica namirnica i kuhinjskih pogona.
Ono što je značajna vijest su dva ključna faktora: kvalitetna domaća namirnica iz sustava Lika Quality tj. od lokalnih OPG te autentična lička gastro ponuda. Onako kako i treba biti te što je sama esencija turizma.
Naime, u ugostiteljskom dijelu Nacionalnog parka Plitvička jezera danas postoji više objekata; to su četiri hotela sa vlastitim restoranima, dva samostalna restorana, restorani u sklopu dva kampa, kao i manji ugostiteljski objekti raspoređeni na ulazima i unutar parka.
NP Plitvička jezera smješten je u destinaciji Lika, koja je sama po sebi ekološka oaza, jer se upravo u njoj nalaze tri nacionalna parka, park prirode, pećinski park i niz prirodnih fenomena. Specifičan okus hrane može se zahvaliti iznimno bogatim pašnjacima, a za Liku je specifično da na jednom kvadratnom metru raste više od 50 vrsta biljaka od kojih je 25 posto ljekovitih. Rezultat toga je certifikat LIKA QUALITY (LQ). Trenutno u sustavu LQ ima 160 proizvoda, a mnogi od njih se koriste u karti jela Ličke kuće.
“Prateći tržišne trendove, jednako kao i nacionalnu strategiju unapređenja hotelijerske i ugostiteljske ponude te podizanja usluga na nivo 4 i 5 zvjezdica ponuda jela napravljena po visokim gastronomskim standardima kakva su si u zadatak dali ravnateljstvo i djelatnici parka” ističu iz NP Plitvička jezera. Naime, od iduće godine dva hotela kreću sa temeljitom rekonstrukcijom i podizanjem usluge na 4* i 5 *, prije dvije godine pokrenut je i interni program „gastro akademije“, a u suradnji s Klasterom Lika destinacija i pokretanjem LQ sustava kvalitete stvoren je zaokružen cijeli proces.