U Međimurju kreće gradnja biciklističko informativnog centara s vidikovcem „Goričko sviralo“

Na najljepšoj točki Međimurja, prošli tjedan održana je početna konferencija projekta CycleSeeing Attractour – CSA zahvaljujući kojem će se na Mađerkinom bregu izgraditi i opremiti Biciklističko informativni centar s vidikovcem „Goričko...

Na najljepšoj točki Međimurja, prošli tjedan održana je početna konferencija projekta CycleSeeing Attractour – CSA zahvaljujući kojem će se na Mađerkinom bregu izgraditi i opremiti Biciklističko informativni centar s vidikovcem „Goričko sviralo“.

U okviru projekta bit će izgrađen i opremljen biciklističko informativni centar s vidikovcem „Goričko sviralo“ koji su osmislili arhitekti Bojan Perhoč i Igor Perhoč iz čakovečke tvrtke Urbia d.o.o. Nova turistička atrakcija obogatit će turističku ponudu općine Štrigova, atraktivne kontinentalne turističke destinacije poznate po crkvi Svetog Jeronima u kojoj se nalaze freske poznatog slikara Ivana Rangera,  brojnim vinogradima i vrhunskim vinima, biciklističkim stazama i sportskim manifestacijama, kao i kulturno-umjetničkim te eno-gastronomskim događajima.

Vodeći partner projekta vrijednog 1.463.966,46 eura je Općina Štrigova, čiji je načelnik Stanislav Rebernik naglasio da je ideja o vidikovcu na Mađerki stara gotovo koliko i Općina: „Ovaj projekt dugo smo čekali, prolazio je brojne uspone i padove no zahvaljujući ustrajnosti došli smo do službenog početka. Aktivnosti oko projekta bile su vrlo kompleksne, ali sav trud se isplatio jer ćemo dobiti nužno potreban objekt koji će uz Društveni dom i Svjetski centar Pušipela u Štrigovi zaokružiti našu ponudu u jedinstvenu priču.

Da već posljednjih dvadesetak godina postoji težnja i želja za ovakvim sadržajem, kazao je voditelj Turističke zajednice Općine Štrigova Josip Mikec: „Na Mađerkinom bregu već dugi niz godina provodimo brojne događaje kojima nastojimo šire promovirati naš kraj te ćemo izgradnjom vidikovca  konačno moći dostojno predstaviti ljepote Štrigove, gornjeg Međimurja i sjeverozapadne Hrvatske još kvalitetnijim i bogatijim turističkim sadržajem.

Uz Općinu Štrigova i Turističku zajednicu Općine Štrigova, partner na projektu je mađarski Grad Nagykanizsa, suradnici su biciklistički klub „Mura Avantura“ iz Hrvatske i biciklistička udruga „Termál Út Kis-Balaton“ iz Mađarske, a voditelj provedbe projekta je Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA čija je zamjenica ravnateljice Ana Kralj predstavila detalje projekta.

Nagykanizsa će izgraditi Eko centar za posjetitelje s pump track poligonom koji će uvelike utjecati na turistički izgled i ponudu grada. Turistička zajednica Općine Štrigova će u sklopu projektnih aktivnosti u suradnji s Gradom Nagykanizsa raditi na promociji prekograničnog područja. Izradom novih zanimljivih turističkih paketa promovirat će prekogranične regije kao turističke destinacije s atraktivnom ponudom sadržaja za aktivni odmor. Označavanjem biciklističkih ruta u Međimurskoj županiji i regiji oko Nagykanizse poboljšat će se prekogranična povezanost i omogućiti brojnim cikloturistima i ostalim posjetiteljima lakše snalaženje i pronalazak turističkih sadržaja.

Uvođenjem ETIS sustava (European Tourism Indicators System – Europski sustav pokazatelja za turizam za održivo upravljanje odredištima) cilj je pridonijeti unaprjeđenju održivog upravljanja destinacijama tako da se dionicima u turizmu osigura jednostavan i koristan sustav, odnosno alati koji će im pomoći u upravljanju procesima održivosti i analizi ostvarenog napretka i rezultata poslovanja.  Izradom inovativne mobilne aplikacije kao sustava za praćenje broja posjetitelja i turista, kao i njihovog utjecaja na okoliš (engl. environmental footprint), omogućit će se i brzi pristup korisnim, zanimljivim informacijama o destinacijama.

Dobivamo novi inovativni turistički proizvod kojim ćemo obogatiti turističku i biciklističku ponudu te stvaramo okvir kojim ćemo produljiti boravak gostiju u Međimurju jer na malom prostoru, unutar 8 kilometara zračne linije imamo Mađerkin breg, Svjetski centar Pušipela, Eko-turističku poučnu pješačku i biciklističku stazu „Svetomartinska Mura“ uz Mlin na Muri, Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu i Matulov grunt u Frkanovcu“, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Ukupna vrijednost projekta je 1.463.966,46 eura, od čega bespovratna sredstva iznose 1.244.371,48 euraProvedba projekta počela je 1. 9. 2020. godine i traje 20 mjeseci, odnosno do 1. 5. 2022. godine.  

Ovaj projekt je upravo pravi smisao EU projekata, da se nadogradi turistička priča s nekom od atrakcija kao i da se ubrzao razvoj destinacije. EU projekti neće spasiti naše gospodarstvo, oni su samo nadogradnja.

A Međimurje uz odličnu posloženu bazu, upravo pametno koristi EU fondove kako bi nadogradili svoju turističku priču. Inače, TZ Međimurske županije 85% troškova za plaće financira iz EU projekata.

A upravo zato, imali su “višak” financijskih sredstava koji su investirali u odličnu kampanju “Međimurje daje više“, a koja je generirala impresivnih 7.500.000 kuna generirane potrošnje. Također, Međimurje ima više od 800 kilometara uređenih biciklističkih staza, tako da će se biciklističko informativni centar s vidikovcem „Goričko sviralo“ samo odlično uklopiti ( nadogradnja ) kao jedna posebna atrakcija i u cijelu cikloturističku priču.

E da, ni to nije sve, LifeClass Terme Sveti Martin su prvi Bike Hotel u kontinentalnoj Hrvatskoj koji nudi kompletnu infrastrukturu namijenjenu rekreativnim ali i profesionalnim biciklistima. To je samo jedan mali dio priče, a ostatak ćemo otkriti uskoro.

Kako se sve lijepo slaže. Pametno, zar ne? Rastu i razvijaju se oni koji se bore, koji su proaktivni, kreativni, inovativni i ponajviše oni koji se bave tržišnim razvojem.

Foto: Međimurska županija

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN