U ovoj se godini u Hrvatskoj očekuje više od 200.000 Španjolaca

HTZ predstavlja hrvatsku turističku ponudu na 43. izdanju međunarodnog turističkog sajma FITUR, koji se od 18. do 22. siječnja održava u Madridu

Autor:  HrTurizam Promo

18. siječnja 2023.

Hrvatska turistička zajednica predstavlja hrvatsku turističku ponudu na 43. izdanju međunarodnog turističkog sajma FITUR, koji se od 18. do 22. siječnja održava u Madridu. Riječ je o sajmu koji će prva tri dana biti otvoren za turističke profesionalce i poslovnu publiku, dok će preostala dva dana biti namijenjena općoj i širokoj publici. Na sajmu je prisutna i hrvatska turistička delegacija predvođena ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac te direktorom Hrvatske turističke zajednice Kristjanom Staničićem, koji će se ovom prilikom susresti s poslovnim partnerima, turoperatorima, agencijama i prijevoznicima.

"Nastup na sajmu FITUR iskoristit ćemo za susrete s našim najvažnijim partnerima koji i tijekom ove godine žele ostvariti daljnji rast turističkog prometa kroz uvođenje novih ponuda i paketa prema hrvatskim destinacijama. Među njima su i predstavnici Viajes el Corte Inglés, jednog od turističkih lidera u Španjolskoj u čijem su sustavu važni turoperatori te oko 650 agencija diljem Španjolske. Važan će biti i susret s predstavnicima Iberie, zrakoplovne kompanije koja ima letove u više od 130 destinacija te koja u ovoj godini planira letove prema Dubrovniku, Splitu i Zagrebu", poručio je direktor Staničić, nadodavši kako se u ovoj godini u Hrvatskoj očekuje više od 200.000 Španjolaca.

Također, tijekom prvog dana sajma predviđen je i bilateralni susret hrvatske turističke delegacije s Marianom Oleskiv, predsjednicom Državne agencije za turistički razvoj Ukrajine te Pavlom Kukhtaom, bivšim ministrom Ekonomskog razvoja i trgovine Ukrajine.

"U 2023. godinu smo ušli kao jedna od najuspješnijih turističkih destinacija u Europi te u siječnju bilježimo dosad najbolje rezultate turističkog prometa. Sajam FITUR u Madridu prilika je da se Hrvatska predstavi i dodatno istakne i na dalekim tržištima, a osobito južnoameričkim, ali i na našim već tradicionalnim europskim tržištima. Cilj nam je dobre trendove iz prethodnih godina nastaviti i u razdoblju predsezone, a veliku ulogu u tome ima i ulazak Hrvatske u Schengen i eurozonu", izjavila je ministrica Brnjac.

Na sajmu je prisutna i Viviana Vukelić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Italiji koje pokriva i tržište Španjolske, dok u sklopu hrvatskog štanda svoju ponudu predstavlja šest suizlagača, odnosno hrvatskih turističkih subjekata i to turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske i Šibensko-kninske županije te grada Zagreba, kao i Maistra Hospitality grupacija, Abacus Tours i Nave Travel.

Fitur 2023 htz

Dodajmo i to kako će Hrvatska turistička zajednica u četvrtak sudjelovati na 58. sastanku Odbora pridruženih članova Svjetske turističke organizacije (UNWTO), u čijem radu HTZ sudjeluje u mandatu 2022.-2025., dok će istoga dana Odjel za pridruženo članstvo na FITUR Sports predstaviti glavne aktivnosti i inicijative planirane za 2023. godinu na polju sportskog turizma, a koje su bazirane na rezultatima istraživanja koje je nedavno provedeno među pridruženim destinacijama, što uključuje poseban doprinos i prezentaciju Hrvatske turističke zajednice kao pridružene članice.

Također, u organizaciji pridruženih članova UNWTO-a u petak će se održati predstavljanje "Trendova koji se oblikuju u industriji putovanja u 2023." koje uključuje seriju prezentacija vodećih turističkih subjekata koji će kroz konkretne slučajeve ilustrirati kako će turistička djelatnost izgledati u ovoj godini. Među destinacijama i subjektima koji će imati priliku održati prezentacije, uz predstavnike turističkih organizacija Barcelone, saveznih država Meksika Quintana Roo i Universidad de Nebrija, je i Hrvatska turistička zajednica, koja će biti nositelj prezentacije na temu digitalnih nomada, odnosno na temu hrvatskog iskustva u promociji, privlačenju i kreiranju ponuda za digitalne nomade koji sve češće biraju Hrvatsku za "svoje radno mjesto na daljinu".

Prema podacima sustava eVistor, u Hrvatskoj je tijekom prošle godine s tržišta Španjolske ostvareno više od 193.000 dolazaka i preko 471.000 noćenja što u odnosu na 2021. godinu predstavlja rast od 94% u dolascima i 79% u noćenjima. Pritom su Španjolci najviše noćenja ostvarili u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko neretvanskoj županiji, a gledano prema destinacijama u Dubrovniku, Splitu, Zagrebu, Zadru te Hvaru.

Izvor i foto: Hrvatska turistička zajednica

Autor:  HrTurizam Promo

18. siječnja 2023.