U Rovinju dodijeljenje nagrade najbojim turističkim djelatnicima iz Splitsko – dalmatinske županije

U sklopu Dana hrvatskog turizma koji su se održavali od 9. do 11. studenoga 2023. u Rovinju održana je svečana dodjela Godišnjih hrvatskih turističkih...

Autor:  HrTurizam.hr

13. studenoga 2023.

U sklopu Dana hrvatskog turizma koji su se održavali od 9. do 11. studenoga 2023. u Rovinju održana je svečana dodjela Godišnjih hrvatskih turističkih nagrada.

Priznanje je dodijeljeno najboljim djelatnicima iz sektora turizma u 2023. godini, a u četiri kategorije pobjedu su odnijeli dionici turizma iz Splitsko – dalmatinske županije. 

U kategoriji Nagrade u nautičkome turimzu nagradu je osvojila charter tvrtka „Croatia yachting d.o.o“, dok je hotel „Lemon Garden“ u Sutivanu bio najbolji u kategoriji „Unique smještaja godine“.

Hrvatska turistička zajednica dodijelila je i tradicionalnu nagradu „Čovjek – ključ uspjeha – djelatnik godine“ pojedincima u 19 kategorija. U kategoriji Djelatnici u sustavu turističkih zajednica nagradu je odnijela Sara Salamunić, djelatnica Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije (TZ SDŽ ), dok je Danijela Cvjetičanin Vrljac, voditeljica ureda „Katarina Line“ u Splitu, dobila priznanje u kategoriji Agencijskog djelatnika. 

"Ponosni smo što ove godine imamo četiri dobitnika s područja Splitsko-dalmatinske županije među nagrađenima koji su svojim radom, kreativnošću i predanošću zaslužili ovo priznanje. I dok se približavamo kraju ove turističke godine s pogledom na sljedeću, svjesni smo kako samo upravo kroz predani rad, fokus na našu autentičnost i ljepote naše destinacije, a uz održive principe razvoja, svi dionici u turizmu imaju predispozicije za izvrsnost. Čovjek je uistinu ključ uspjeha turizma te stoga vjerujem kako su ova priznanja svima nama motivacija da i dalje nastavimo zajednički graditi uspjeh turizma naše županije", izjavila je Ivana Vladović, direktorica TZ SDŽ.

Dani turizma panel rasprava

Također, Vladović je prvi dan Dana hrvatskog turizma u Rovinju sudjelovala na panel raspravi „Putovanje u održivost – iskustva destinacija!“ na kojem se govorilo o izazovima s kojima se susreću najpopularnije destinacije Splitsko-dalmatinske županije te je poručila da smo zbog prevelike koncentracije na malom prostoru u kratkom vremenu došli do pritisaka na infrastrukturu.

Primorani smo upoznati potencijalne goste sa svim destinacijama koje one nisu otkrili, kako na obali i otocima, tako i u unutrašnjosti te sa svim manjim mjestima koja obogaćuju našu ukupnu ponudu. Također, moramo ih poticati da nas posjećuju tijekom cijele godine, a ne samo tijekom srpnja i kolovoza kada je Dalmacija prenapučena“, zaključila je Vladović.   

Splitsko-dalmatinska županija je odličan glavni dio turističke godine, nastavila izvanrednim turističkim prometom i u posezonskom razdoblju.

Prema podacima sustava eVisitor i ureda TZ Splitsko-dalmatinske županije, tijekom listopada samo u komercijalnom smještaju bilo je 188.011 dolazaka i 677.525 noćenja, što predstavlja rast od 27 posto u dolascima i 19 posto u noćenjima u odnosu na prethodnu godinu. U prvih deset mjeseci ove godine ukupno je u županiji ostvareno u komercijalnom smještaju 3.528.069 dolazaka (rast od 11 posto) i 17.776.016 noćenja (rast od 4 posto) u odnosu na prethodnu godinu, odnosno 99 % noćenja ostvarenih u 2019. godini.

Najpopularniji je u dosadašnjem dijelu turističke godine bio  Split koji je prema podacima HTZ-a bio treći najposjećeniji grad u Hrvatskoj, uz bok Dubrovnika i Zagreba. Uz Split najposjećenija turistička mjesta Splitsko-dalmatinske županije koja bilježe porast broja noćenja u odnosu na prošlu godinu su Makarska, Omiš, Baška Voda, Tučepi,Seget i Hvar.

Uspješan je bio i nautički turizam na području Splitsko-dalmatinske županije pa je od siječnja do kraja listopada ove godine ostvareno 216.718 dolazaka nautičara i 1.459.496 noćenja što je 1,5 postotni rast u dolascima, a noćenja su neznatno povećana u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Po ostvarenim noćenjima u nautičkom charteru na prvom mjestu su nautičari iz Njemačke koji su ostvarili 205 tisuća noćenja, slijede ih nautičari iz SAD –a, Austrije i Ujedinjenog Kraljevstva. 

Autor:  HrTurizam.hr

13. studenoga 2023.