U Veneciji stupila na snagu nova pravila o zabrani zvučnika i ograničavanju veličina turističkih grupa

Autor:  HrTurizam.hr

3. lipnja 2024.

Zabrana prijenosnih zvučnika i ograničenje broja turista u turističkoj grupi na 25 osoba koje je dugo najavljivano, stupilo je na snagu 1. lipnja.

Mjere su uvedene u pokušaju limitiranja utjecaja prevelikog broja turista na Veneciju i njenu lagunu, navode dužnosnici, a prenosi BBC. Povijesne četvrti Venecije čine je jednim od najposjećenijih europskih odredišta.

Podsjetimo, Općinsko vijeće Venecije na posljednjoj sjednici u 2023. godini prihvatilo je zaključak o izmjeni Pravilnika o policiji i urbanističkoj sigurnosti kojim se propisuje ograničenje broja članova grupa posjetitelja u pratnji turističkih vodiča, pratitelja ili drugih subjekata, za posjet grupe povijesnom središtu Venecije te otocima Murano, Burano i Torcello. 

Gradske su vlasti ranije ove godine uvele dnevnu ulaznicu od 5 eura za izletnike. Prethodno su, početkom 2021. godine, zabranile pristajanje golemih kruzera u samome gradu. Pretjerani / neuravnoteženi turizam već se dugo smatra jednim od najozbiljnijih problema ovog talijanskog grada. 

/// Korak po korak slaže se novi turistički mozaik Venecije u borbi s prekomjernim turizmom

Poznato je kako je Venecija među najposjećenijim destinacijama svijeta. S oko 15 milijuna posjetitelja godišnje, turizam gradu donosi ogromne prihode.

Međutim, stanovnicima gužve uzrokuju brojne probleme. Tako je često gotovo nemoguće proći uskim uličicama oko Markova trga i mosta Rialto, dviju najpopularnijih turističkih znamenitosti.

Venecija je odavno doživjela egzodus lokalnog stanovništva koje je iselilo zbog bojazni da bi turisti mogli preplaviti taj povijesni grad. U ovom delikatnom dragulju s oko 50.000 stanovnika u udarnim danima se znalo naći i do 80.000 ljudi.

/// Stihijski razvoj turizma: Broj turističkih kreveta premašio broj stanovnika Venecije

Masovni turizam utječe na ubrzanu degradaciju već krhke infrastrukture, sprječava stanovnike u odvijanju svakodnevnih aktivnosti, a stvara i nezadovoljavajuće iskustvo kod gostiju. 

OCIO, udruga građana koja prati broj stalnih stanovnika u gradu, nedavno je ažurirao podatke. Prema njima u povijesnoj četvrti danas ima oko 49.000 kreveta za turistički najam, što je više od broja smještaja dostupnog stanovništvu.

/// Ulaznica za Veneciju neće riješiti probleme, kažu stanovnici koji vjeruju da predstoje drastičnije mjere

Promjene turističkih pravila uslijedile su jer su prošle godine stručnjaci UNESCO-a upozorili kako bi Venecija mogla završiti na popisu ugroženih mjesta svjetske kulturne baštine zbog toga što, pored utjecaja klimatskih promjena, i masovni turizam prijeti nepovratnim promjenama.

To se ipak nije dogodilo jer je UNESCO prepoznao nastojanja da se problemi riješe postavljanjem sustava protiv poplava i mjerama koje omogućuju manji utjecaj masovnog turizma na grad i na život stanovnika.

/// Zabranom uplovljavanja kruzerima protiv neuravnoteženog turizma i onečišćenja

Grad s lagunom dugo pati od masovnog turizma, ali dužnosnici kažu da procjene posjetitelja prije pandemije u rasponu od 25 do 30 milijuna posjetitelja godišnje - uključujući jednodnevne izletnike - nisu pouzdane i da pilot projekti također imaju za cilj doći do točnijih brojki kako bi se bolje upravljalo destinacijom.

/// Gotovo milijun eura slilo se u gradski budžet Venecije u kratko vrijeme naplate ulaznica

Foto: Pixabay 

Autor:  HrTurizam.hr

3. lipnja 2024.