Ublažavanje ograničenja putovanja

Ublažavanje ograničenja putovanja uz cjepiva i digitalne potvrde

Najnoviji podaci Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda (UNWTO) pokazuju kako bi uvođenje cjepiva i sve veće usvajanje digitalnih rješenja za rezultat imalo ublažavanje ograničenja putovanja, odnosno došlo bi do...

Najnoviji podaci Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda (UNWTO) pokazuju kako bi uvođenje cjepiva i sve veće usvajanje digitalnih rješenja za rezultat imalo ublažavanje ograničenja putovanja, odnosno došlo bi do porasta međunarodne mobilnosti tijekom sljedećih mjeseci, pa čak i tjedana.

Od početka lipnja čak 29% odredišta u svijetu ima potpuno zatvorene granice za međunarodni turizam, navodi se u desetom izdanju Izvještaja o ograničenjima putovanja UNWTO-a. Od toga je više od polovice potpuno zatvoreno za turiste od svibnja 2020. ili duže. Usporedbe radi recimo kako su samo Albanija, Kostarika i Dominikanska Republika u potpunosti otvorena za turiste, bez ikakvih ograničenja.

Svako treće, točnije 34% odredišta djelomično je zatvoreno, a 36% njih traži negativan rezultat testa COVID-19 po dolasku, u nekim slučajevima u kombinaciji sa zahtjevom za karantenom. Podaci potvrđuju trend prema kojem se destinacije odlučuju za pažljiviji, nijansirani pristup ograničenja putovanja, koji se temelji na dokazima i riziku, a u svjetlu evoluirajuće epidemiološke situacije i pojave novih inačica virusa. Zapravo, 42% svih odredišta uvelo je posebna ograničenja za posjetitelje s odredišta sa zabrinjavajućim varijantama, od obustave letova i zatvaranja granica do obvezne karantene.

Tome dodajmo kako većina odredišta s najstrožim mjerama ima neke od najnižih stopa cijepljenja. Podaci također ukazuju na vezu između brzine cijepljenja i ublažavanja ograničenja. Za usporedbu, ona odredišta koja imaju veće stope cijepljenja i gdje su zemlje u mogućnosti surađivati ​​na usklađenim pravilima i protokolima, poput onih u schengenskom području Europske unije, u boljem su položaju da omoguće polagani povratak turizma.

///MOBILNA APLIKACIJA COVIDGO DOSTUPNA NA GOOGLE PLAY I APPLE STORE

Regionalne razlike u pogledu ograničenja putovanja i dalje postoje. Tako je u Europi zatvoreno samo 13% odredišta. Usporedbe radi u Africi je 19%, Americi 20%, na Bliskom istoku 31%, dok je u regiji Azija-Tihi ocean zatvoreno čak 70% odredišta.

Procjenjujući trenutne zahtjeve za cijepljene putnike, 17% svih odredišta u svijetu posebno spominje cijepljene putnike u svojim propisima. U većini slučajeva ograničenja putovanja i dalje se primjenjuju na putnike koji su primili dvije doze odobrenog cjepiva, iako se u ostalim zemljama ukidaju sva ograničenja.

Izvještaj ukazuje kako će ponovno pokretanje globalnog turizma biti sporije sve dok vlade budu savjetovale oprez. Naime, četiri od deset glavnih tržišta, koja su u 2018. godini generirala 25% svih međunarodnih dolazaka, savjetuju svoje građane da ne idu na nebitna putovanja u inozemstvo.

Naslovna fotografija: Markus Winkler/ Pixabay

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN