Udruga Bregovita Hrvatska uskoro postaje priznata regionalna organizacija vinara

Prema novom Zakonu o vinu, definirane su četiri vinske regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje, Hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija i Središnja bregovira Hrvatska.  Upravo s ciljem razvoja i jačanja vinarstva u...

Prema novom Zakonu o vinu, definirane su četiri vinske regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje, Hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija i Središnja bregovira Hrvatska. 

Upravo s ciljem razvoja i jačanja vinarstva u Hrvatskoj, još 2019. godine osnovana je i četvrta regionalna vinogradarska organizacija, Bregovita Hrvatska koja okuplja vinare i vinogradare s područja Bjelovarsko bilogorske, Karlovačke, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Sisačko-moslavačke, Varaždinske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba i broji 63 člana. 

Nakon terenskog rada i okupljanja vinara, Udruga Bregovita Hrvatska uskoro bi trebala postati priznata kao četvrta regionalna organizacija vinara i vinogradara čime će se stvoriti pretpostavke za kvalitetniji rad na brendiranju vina autohtonih sorti tog kraja na domaćem i inozemnom tržištu.

Zahtjev za priznavanje statusa regionalne organizacije podnešen je prije par dana, a očekuje se vrlo brzo prihvaćanje koje će omogućiti učinkovitije brendiranje specifičnih vina i Središnje bregovite Hrvatske kao vinske destinacije. „Na području Bregovite Hrvatske prevladavaju male obiteljske vinarije, uglavnom s proizvodnjom do 100.000 litara godišnje. Osim internacionalnih, u proteklom razdoblju primjetan je i trend rasta sadnje autohtonih sorti ove regije kao što je škrlet, odnosno starih sorti karakterističnih za ove krajeve kao što su moslavac/pušipel, kraljevina, sokol, stara hrvatska belina i drugih“, istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, dodavši kako je odrađen zahtjevan terenski posao jer je za podnošenje zahtjeva bilo potrebno okupiti minimalno 25 posto proizvođača ili proizvođača s više od 33 posto vinogradarskih površina.

Inače, Središnja Hrvatska obuhvaća sedam županija i grad Zagreb, a pod vinogradima je 20 posto od ukupnih hrvatskih vinogradarskih površina. Također, od 12 zaštićenih oznaka izvornosti, njih pet odnosi se na središnju Bregovitu Hrvatsku.

Priznavanjem Bregovite Hrvatske omogućit će se daljnji razvoj kompletnog domaćeg vinarstva jer će svaka regionalna organizacija moći samostalno financirati promotivne i marketinške aktivnosti. Također se otvaraju mogućnosti za izradu strategija razvoja vinarstva u svakoj hrvatskoj regiji, po uzoru na model razvoja najpoznatijih talijanskih ili francuskih regija čiji vinari djeluju kroz identične modele udruživanja. Tu se očekuje i značajna programska pomoć Ministarstva poljoprivrede, ali i financijska pomoć države. 

Brendiranje naših vina nam je svakako prioritet, no do osnivanja ove Udruge naši mali proizvođači su gubili puno vremena na administraciju i papirologiju kako bi došli do subvencija za marketing, a sada svi zajedno imamo mjesto za stolom i naš glas se čuje. Komunikacija s državom preko ove četiri regije predviđene zakonom je po meni jedini pravi put. Udruživanje će nam pomoći i oko izvoza. Trenutno zbog korone ne možemo nigdje izlagati, ali imamo dvije ponude – s azijskog tržišta iz Kine i Indije te iz skandinavskih zemalja koje ne bi mogli ni razmotriti kao individualni proizvođači jer jednostavno ne bi imali potrebne količine. Trenutno zbog korone na zalihama imamo dosta vina, a to su tržišta koja mogu te zalihe bez problema apsorbirati“, pojasnio je predsjednik Udruge vinara i vinogradara Bregovite Hrvatske Marko Miklaužić.  

Također, Zakon o vinu regionalne organizacije pozicionira kao partnere tijela izvršne vlasti u provedbi nacionalnog postupka zaštite oznaka izvornosti i oznaka zemljopisnog podrijetla vina, ali i u strateškom planiranju za sektor vinogradarstva i vinarstva. U svakom slučaju, sinergija vinara i brendiranje kroz regije je svakako pravi put ka kvalitetnim razvoju vinara, a time i vinskog turizma.

Foto: Pixabay.com / Ilustracija: HrTurizam

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN