Udruga ruralnog turizma Hrvatske poziva na ispunjenje obećanja o smanjenju parafiskalnih nameta i uvođenju CRO kartica

Udruga ruralnog turizma Hrvatske pozvala je Vladu Republike Hrvatske, odnosno ministre financija i turizma da ispune dva obećanja o kompenzacijskim mjerama dana krajem 2016. prilikom povećanja PDV-a sektoru ugostiteljstva: smanjenje...

Udruga ruralnog turizma Hrvatske pozvala je Vladu Republike Hrvatske, odnosno ministre financija i turizma da ispune dva obećanja o kompenzacijskim mjerama dana krajem 2016. prilikom povećanja PDV-a sektoru ugostiteljstva: smanjenje parafiskalnih nameta i uvođenje CRO kartice.

Očekujemo kompenzacijske mjere kao ozebli sunce, a prošlo je više od godinu dana od njihove najave ističe Jasmina Rakić Horvat, predsjednica Udruge” Pozdravljamo pozitivne učinke tzv. sveobuhvatne porezne reforme na stabilnost proračuna i smanjenje proračunskog deficita, ali makroekonomski pokazatelji ne mogu biti jedini kriterij ocjenjivanja njene uspješnosti.  Učinci reforme na seoski turizam su izrazito negativni. Dio naših kolega odlučio se na smanjenje poljoprivredne proizvodnje i otpuštanje radnika kako bi izašli iz sustava PDV-a. Oni koji i dalje pozitivno posluju prisiljeni su odustati od investicija i razvoja. Nažalost ima i primjera zatvaranja objekata koji s postojećim fiskalnim i parafiskalnim nametima ne mogu pozitivno poslovati. Neki čak i odlaze iz Hrvatske, što je dodatni udarac na demografiju u ruralnom prostoru.” istaknula je Rakić Horvat, po završetku 2. redovne Skupštine Udruge održane 18.01.2018. u Čazmi.

Janko Kezele: Kontinentalni i ruralni turizam nemaju vremena za čekanje

Iz Udruge ruralnog turizma Hrvatske ističu kako su ministri obećali kompenzacijske mjere u vidu uvođenja CRO kartice i smanjenja preko 200 parafiskalnih nameta u ovim sektorima. Osim što je početkom 2017. objavljen Registar neporeznih davanja, nema naznaka kada bi obećane kompenzacijske mjere trebale stupiti na snagu. Nažalost, po pitanju poslovnog okruženja, Hrvatska je trenutno na 114. od 136 mjesta indeksa konkurentnosti u putovanjima i turizmu za 2017. godinu  Svjetskog ekonomskog foruma, a po pitanju konkurentnosti cijena na 100. mjestu što je poražavajuće za razvoj turizma, osobito onog kontinentalnog.

Unatoč prošlotjednoj premijerovoj najavi smanjenja PDV-a, naš sektor nema vremena čekati par godina. Kompenzacijske mjere treba provesti čim prije kako bi se zaustavili negativni učinci porezne reforme, osobito u ruralnim sredinama koje ne ovise o turističkoj sezoni i stranim gostima.  Ako do smanjenja PDV-a jednom i dođe, nadamo se da će to biti izvršeno  u skladu sa Strategijom  razvoja turizma RH do 2020. godine. Radi o dokumentu koji je donio Hrvatski sabor  i prema kojemu se PDV u turizmu i ugostiteljstvu treba smanjiti ispod 13%, kao što je to u nama konkurentnim državama. Kao kompenzacijska mjera najavljeno je i uvođenje CRO kartice kojom bi se značajno potaknula domaća turistička potrošnja. Zasad još samo jedno neostvareno obećanje. Kontinentalni i ruralni turizam nemaju vremena za čekanje! Uz ovaj  tempo provođenja kompenzacijskih mjera, nećemo ih više imati za koga provesti. ” istaknuo je Janko Kezele, dopredsjednik Udruge.

Udruga ruralnog turizma Hrvatske je jedina nacionalna strukovna udruga koja okuplja ponuđače usluga  seoskog turizma s područja cijele Hrvatske. Rješavanje zakonodavnih problema i promocija seoskog turizma glavni su ciljevi Udruge osnovane 2016. godine.

Vijesti: