Udružile se Turističke zajednice Hvara! Potpisan sporazuma o odruživanju lokalnih turističkih zajednica područja otoka Hvara

Vijest godine! Nevjerojatno! Napokon! Nestvarno! Sinergija je moguća! – tako bi mogli staviti naslov ( da smo click byte medij ), no u ovom slučaju vijest da su se...

Vijest godine! Nevjerojatno! Napokon! Nestvarno! Sinergija je moguća! – tako bi mogli staviti naslov ( da smo click byte medij ), no u ovom slučaju vijest da su se udružile turističke zajednice na otoku Hvaru svakako mogu nositi spomenute epitete.

U gradu Hvaru danas je potpisan sporazum o udruživanju lokalnih turističkih zajednica područja otoka Hvara. Udružile se Turističke zajednice Hvara – Wow kako to lijepo zvuči. Napokon, jer sinergija i brendiranje regija, a pogotovo otoka, je jedino logično, a ne da na jednom otoku ima x turističkih zajednica koje ne surađuju i svaki za sebe razvoja neki svoj turizam. Suludo i kontra produktivno.

Ovim sporazumom dosadašnje turističke zajednice koje obuhvaćaju Turističke zajednice Grada Hvara, Grada Starog Grada, Općine Jelsa, Općine Sućuraj i mjesta Vrbovska, razvijat će zajedničke projekte i programe te provoditi zajedničke promotivne i marketinške aktivnosti, odnosno zajednički razvijati i promovirati cjelokupno područje otoka Hvara. 

Potpisivanju Sporazuma o udruživanju lokalnih turističkih zajednica područja otoka Hvara prisustvovali predsjednik Turističke zajednice Grada Hvara Rikardo Novak, predsjednik Turističke zajednice Grada Staroga Grada Antonio Škarpa, predsjednik Turističke zajednice  Općine Jelsa i mjesta Vrboska Nikša Peronja te predsjednik Turističke zajednice  Općine Sućuraj Ivan Slavić, a koji su i potpisali zajednički sporazum, 

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i ministar turizma Gari Cappelli koji je istaknuo kako su danas postavljeni temelji zajedničke suradnje i početak nove priče za čitav otok Hvar. “Ovim sporazumom otok Hvar postaje u turističkom smislu jedna zaokružena priča, turistička destinacija koja se pod jednim imenom i brendom može kvalitetnije razvijati i promovirati. Ovaj sporazum primjer je onog što smo htjeli kroz naše zakonodavne izmjene, poticati udruživanje destinacija koje zajedničkim djelovanjem imaju mogućnost se puno kvalitetnije pozicionirati na tržištu i razvijati projekte koji će potaknuti cjelokupni gospodarski razvoj. Iz toga bi trebali proizaći i brojni sinergijski učinci ne samo u kvaliteti tržišnog nastupa cijelog ovog područja, već se osigurava i prijeko potrebna troškovna efikasnost u sferi promocije i provedbi projekata.“ istaknuo je ministar Cappelli prilikom potpisivanja sporazuma. 

Podsjetimo, usvajanjem paketa turističkih zakona u Hrvatskom saboru ove godine, odnosno Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, Zakona o članarinama u turističkim zajednicama i Zakona o turističkoj pristojbi, uvedeni su financijski instrumenti (Fond za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent i Fond za udružene turističke zajednica) koji omogućavaju transparentnije financiranje kako regionalnih tako i lokalnih turističkih zajednica na turistički nerazvijenim područjima te se potiče udruživanje turističkih zajednica. 

Prema podacima iz sustava eVisitor otok Hvar tijekom protekle godine posjetilo je 338.000 turista gostiju koji su ostvarili 1,7 milijuna noćenja. Pri tome su najviše noćenja ostvarili gosti iz Slovenije, Njemačke, Velike Britanije, Češke, Poljske te Sjedinjenih Američkih Država. 

Ovo je vijest koja je trebala biti objavljena najmanje prije 10 godina, no bolje ikad nego nikada. Nadam se kako će ovaj potez potaknuti i druge otoke ( Rab, Krk, Brač itd… ) da shvate kako jedino sinergijom i jednim brendom mogu ići naprijed. To nema veze s politikom, nego isključivo s tržišnim razvojem.

Želite li tržišni razvoj ili status quo i stagnaciju? To je jedino pitanje koji si morate postaviti. Ako želite ići naprijed, tada je sinergija i udruživanje jedini pravi put. Nema alternative.

Povezane vijesti: