Ugostitelji i hotelijeri pozivaju na smanjenje PDV-a u turizmu

Četvrtim krugom porezne reforme, koji bi trebao biti predstaviti do kraja srpnja, očekuju se nova porezna rasterećenja, a najviše u sektoru turizma tj. ugostitljestva.  Ugostitelji su naglasili kako im je cilj prije svega povećanje plaća...

Četvrtim krugom porezne reforme, koji bi trebao biti predstaviti do kraja srpnja, očekuju se nova porezna rasterećenja, a najviše u sektoru turizma tj. ugostitljestva. 

Ugostitelji su naglasili kako im je cilj prije svega povećanje plaća radnika za što uz sadašnju visinu poreza i uvjete poslovanja u Hrvatskoj jednostavno nema prostora.

Zbog visokog poreznog opterećenja hrvatsko ugostiteljstvo bori se za opstanak. Tražimo hitne mjere koje će spriječiti daljnji egzodus hrvatske radne snage u zapadne zemlje i propast velikog broja ugostitelja te zaustaviti nemjerljivu štetu hrvatskom turizmu. Hrvatska ima apsolutno najvišu stopu PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na Sredozemlju i jednu od najviših stopa u Europskoj uniji. Takvo stanje za nas je postalo neodrživo“ izjavio Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije.

Prvi set zahtjeva odnosi se na snižavanje PDV-a na pripremu hrane s 25 na 13 posto, ukidanje Poreza na potrošnju te da se na druge načine porezno rastereti poslovanje ugostitelje.

HUT pozdravlja najavu smanjenja PDV-a na turizam

Hrvatska udruga turizma (HUT) pozdravlja najavu uvođenja međustope PDV-a na ukupnu turističku ponudu u sklopu četvrtog paketa poreznih izmjena.

Spuštanje stope PDV-a na ugostiteljsku ponudu stvara nužno potreban prostor za nove investicije u povećanje kvalitete turističke ponude te za značajnije povećanje plaća koje jedino može stabilizirati ponudu radne snage u turizmu.

“Pitanje konkurentnosti turističkog sektora u fokusu je globalne turističke industrije, a pri tom je PDV jedan od ključnih čimbenika. Kao što je poznato, niz zemalja, među kojima i naši najveći konkurenti, nedavno su smanjili ili najavljuju skoro smanjivanje stope PDV-a u turizmu što će imati za posljedicu poboljšanje performansi sektora te jačanje njegove međunarodne pozicije. U takvom okruženju smanjenje PDV-a, koji je trenutno u Hrvatskoj najviši na Mediteranu, dat će neophodan poticaj osnaživanju hrvatske turističke industrije te na taj način zadržavanje jedne od vodećih pozicija na Mediteranu” ističu iz HUT-a te dodaju kako ostalim mediteranskim tržištima možemo konkurirati jedino kvalitetom, što znači da moramo poticati investicije u povećanje kvalitete ponude, kako smještaja tako i kompletne usluge.

U HUT-u smanjenje PDV-a smatraju kao učinkovitu mjeru poboljšanja konkurentnosti hrvatskog turizma, ali i ukupnog hrvatskog gospodarstva s obzirom da turizam čini 20 posto hrvatskog BDP-a, a koja može rezultirati povećanjem investicija, zaposlenosti i plaća, te posljedično i prihoda državnog proračuna.  


Povezane vijesti: