UGP: Očekujemo nastavak Mjera za očuvanje radnih mjesta na bazi mjesec za mjesec za najugroženije

Jučer je održan prvi prosvjed šireg kruga poduzetnika u organizaciji Udruge Glasa Poduzetnika ( UGP ) sa zahtjevom kako za jasnim kratkoročnim mjerama, tako i dugoročnim reformama. Zbog epidemioloških...

Jučer je održan prvi prosvjed šireg kruga poduzetnika u organizaciji Udruge Glasa Poduzetnika ( UGP ) sa zahtjevom kako za jasnim kratkoročnim mjerama, tako i dugoročnim reformama.

Zbog epidemioloških mjera, u grupama od 40, izmijenilo se na Markovom trgu više od 500 ljudi kroz nekoliko sati. Svoja prava na rad i hitne mjere zahtijevali su i ugostitelji, event industrija, putničke agencije te ostale djelatnosti vezane za turizam. 

Iz UGP su prije početka prosvjeda imali sastanak s tri nadležna ministarstva, Ministarstva financija, turizma i prometa te su po prvi puta odjednom sa sva tri i dobili jasna obećanja i konkretna rješenja vezano za nastavak Mjera za najugroženije i definiranje problema s leasing kućama.

Neovisno o tome što ne mogu mijenjati ili nadopunjavati zakone, Vlada RH može provoditi sve one pozitivne koje imamo, a imamo ih dovoljno, no ne provode se ističe Hrvoje Bujas iz UGP-a te dodaje: “Stoga tražimo od Vlada Republike Hrvatske i Premijera Plenkovića da svoj mandat odrade do kraja, povuku maksimalna sredstva iz EU (dio od proklamiranih 500 milijardi Eura, očekujemo minimalno 3-5 milijardi Eura), nastave s Mjerama za očuvanje radnih mjesta na bazi mjesec za mjesec za najugroženije, one kojima je prihod pao vise od 50%, te dogovore jasna pravila igre s leasing kućama, kao i bankama (moratorij od 6-18 mj. uz max. kamatu u grace periodu do 1% bez naknada i troškova) za one čije je poslovanje ugroženo zbog COVID 19.” ističe Bujas.

Foto: UGP

Unatoč sastanku, prosvjed poduzetnika se održao jer je još mnogo otvorenih pitanja vezanih za ostale djelatnosti kao što su:

1) zašto nije došlo do ukidanja većine parafiskalnih nameta?
2) zašto se ne stremi efikasnom pravosudnu (predložili smo da prvostupanjska presuda mora biti u roku do 1 g., a drugostupanjska u max. narednih 6 mj.) ?
3) zašto se ne smanjuje PDV? Pogotovo za najugroženije sektore?
4) zašto se zaustavlja digitalizacija?
5) što je sa transparentnost?
6) zašto se na smanjuju javna uprava i lokalna samouprava? Zar nam treba preko 500 općina i gradova, 20 županija, “milijun” agencija i fondova i 20 ministarstava…
7) kada će državni inspektorat prestati biti represivni aparat za plašenje i nebulozno kažnjavanje poduzetnika? Želimo li uostalom vise ili manje poduzetnika?

“Sastanak je bio izrazito konstruktivan, otvorili smo dijalog i dogovorili rješavanje problema povremenih prijevoznika putnika zajedničkim snagama. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture očekuje zatraženi novac EU komisije koji će biti namijenjen prijevozničkom sektoru. Ministar je rekao da se radi o iznosu od 500 milijardi eura te kako će se sljedeći tjedan znati koji dio tog iznosa će biti dodijeljen Hrvatskoj. Na idućem sastanku, sljedeći tjedan, očekujemo podatke o tome kada će i kojim djelatnostima ta sredstva biti dostupna, u kolikom iznosu i pod kojim uvjetima. Imamo informaciju, također, da se nastavljaju mjere za očuvanje radnih mjesta za najugroženije djelatnosti. Vezano za leasing kuće, Vlada je jasnog stava da dosadašnji model nije prihvatljiv te će na idući sastanak biti pozvane i leasing kuće kako bi se postigao dogovor koji bi odgovarao svima.“ rekao je Marko Slišković iz Inicijative povremenog prijevoza putnika.

Da prihvate sve ili pak većinu naših dostavljenih prijedloga Hrvatska bi imala šansu, Hrvatska bi išla naprijed. Jer politika nas ne zanima, niti lijevo, niti desno, već samo naprijed! Sto puta smo rekli i ponavljamo, UGP su sve stranke, nasi članovi su u svim strankama, nasi članovi žele jasna i jednoznačna pravila igre za sve, te Vladu koja je hrabra i spremna provesti iskonske reforme u interesu svih građana RH.” istaknuo je Bujas te naglašio kako UGP radi od prvog dana u interesu svih poduzetnika i obrtnika i naših zaposlenika, i nikad neće stati, priključite nam se, zajedno gradimo Hrvatsku 2.0, Hrvatsku kakvoj stremimo.

Naslovna fotografija: UGP

Povezane vijesti: