Ujedinjena vizija za prirodu označava novu eru suradnje u putovanjima i turizmu

WTTC, UN Tourism i Sustainable Hospitality Alliance udružuju snage kako bi podržali Nature Positive Tourism.

Autor:  HrTurizam.hr

23. travnja 2024.

Vodeći 'igrači' u području putovanja i turizma na globalnoj razini objavili su važno izvješće u kojemu iznose zajednički plan za zaustavljanje i okretanje negativnog trenda gubitka bioraznolikosti.

Pokrenut 2024. na Dan planeta Zemlje, 'Nature Positive Travel & Tourism in Action' je stvaranje partnerstva za prirodan turizam na visokoj razini, koje čine Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC), Svjetska turistička organizacija (UN Tourism) i Sustainable Hospitality Alliance (SHA).

Razvijeno u suradnji sa specijaliziranom konzultantskom tvrtkom Animondial, izvješće je obećanje sektora da će podržati provedbu Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework (GBF) - UN-ovog Plana za bioraznolikost.

Dokument predstavlja više od 30 studija slučaja inspirativnih i progresivnih akcija iz cijelog svijeta koje uključuju velika i mala poduzeća, nacionalne i lokalne vladine agencije, grupe civilnog društva i međusektorska partnerstva.

Nudeći djelotvorne smjernice i uvide, izvješće ne samo da naglašava intrinzičnu vezu između bioraznolikosti i otpornosti turizma, već također osnažuje tvrtke da postanu upravitelji prirode.

/// Povijesni iskorak - zabrana ribolova pridnenim koćama u zaštićenim morskim područjima

Povijesno partnerstvo za prirodu

Julia Simpson, predsjednica i izvršna direktorica WTTC-a, poručila je kako je riječ o povijesnom partnerstvu s vodećima u oblasti putovanja i turizma te značajan korak na zajedničkom putu prema održivijem i odgovornijem sektoru.

"Ovo izvješće nije samo publikacija, već pokret prema integraciji upravljanja okolišem u srž putničkih iskustava. Dok slavimo Dan planeta Zemlje, poslušajmo poziv da njegujemo i zaštitimo naša odredišta. Oslanjanje našeg sektora na prirodu, zajedno s našom stručnošću u stvaranju inspirativnih i nezaboravnih iskustava, znači da smo u idealnoj poziciji da budemo čuvari prirode", rekla je.

/// Vedran Dorušić: More treba čuvati jer je ono naš resurs, a ne tisuće apartmana

"Godinama je UN-ov turizam bio na čelu integracije turizma u širu agendu UN-a o bioraznolikosti, uključujući potporu radu Tajništva Konvencije o biološkoj raznolikosti (CBD). Ova ključna nova suradnja među ključnim globalnim igračima postavlja robustan okvir za održive prakse koje ne samo da pokreću značajan utjecaj, već i predstavljaju primjer snage ujedinjenih napora u očuvanju bioraznolikosti", kazao je Zurab Pololikashvili, glavni tajnik UN turizma.

Dodao je kako je ovo izvješće "svjedočanstvo onoga što možemo postići zajedno za očuvanje prirode, nadahnjujući globalni pokret prema održivijem i otpornijem turizmu".

/// Silvia Buttignoni, JU Natura Histrica: Turizam treba ići u smjeru obostranog zadovoljstva, žitelja određenog prostora i gosta

"Ovo je izvješće prekretnica za putovanja i turizam, predstavljajući našu predanost kao industrije zaštiti i očuvanju prirode. Savez je ponosan što doprinosi i surađuje na ovom pronicljivom izvješću orijentiranom na akciju koje će donijeti opipljive promjene odredištima diljem svijeta, podupirući biološku raznolikost", rekao je Glenn Mandziuk, izvršni direktor SHA.

"Priroda je temelj našeg društva, gospodarstva i zapravo našeg postojanja. Ugostiteljska industrija danas je vodeća među industrijama u svom Nature Positive pristupu i ovo izvješće pokazuje koliko naša industrija razumije pravu vrijednost prirode", dodao je.

/// Očuvanje bioraznolikosti: Održavanje ravnoteže između razvoja i zaštite okoliša ogroman je izazov

Koalicija predvođena stručnjacima

Prepoznajući kako turizam ima ključnu ulogu u zaštiti i očuvanju bioraznolikosti, pristup Nature Positive Tourism osmišljen je kao kamen temeljac za djelotvorne promjene. Usredotočen je na opremanje sektora alatima i spoznajama potrebnim za njegovanje i zaštitu destinacija o kojima ovisi.

/// Korado Korlević: Nemoguće je ljeti imati tri puta više stanovnika i očekivati da je sve lijepo, fino i održivo

Predanost Partnerstva da radi prema "neto pozitivnom za prirodu" temelji se na opsežnim konzultacijama sa stručnjacima iz gospodarstva, vlade, akademske zajednice i civilnog društva, uključujući Međunarodnu uniju za očuvanje prirode (IUCN) i Svjetsko povjerenstvo za zaštićena područja (WCPA).

/// Europski Yellowstone: Rumunjska stvara ogroman rezervat divljine

Izvješće, koje slijedi nakon izvješća WTTC-a za 2022. 'Nature Positive Travel & Tourism', uključuje praktične okvire i primjere iz svijeta koji potiču i pružatelje usluga putovanja i putnike da krenu na putovanja koja pridonose očuvanju našeg prirodnog blaga.

/// Istraživanje: Prilikom planiranja putovanja, za 7 od 10 putnika održivost ima veliki značaj

Foto: Laura Kuhn / Pixabay
Izvor: UN Tourism

Autor:  HrTurizam.hr

23. travnja 2024.