Uključite se u program certificiranja Eko prijateljskog smještaja Eco Domus

Prije par godina, točnije, 2016. godine Upravni odjel za turizam Istarske županije pokrenuo je program certificiranja eko prijateljskog smještaja pod nazivom Eco Domus, kojim se želi potaknuti diversifikacija i podizanje...

Prije par godina, točnije, 2016. godine Upravni odjel za turizam Istarske županije pokrenuo je program certificiranja eko prijateljskog smještaja pod nazivom Eco Domus, kojim se želi potaknuti diversifikacija i podizanje kvalitete smještaja kroz usklađivanje s načelima održivog razvoja i održivog turizma.

Glavni cilj programa je fokus na održivi razvoja turizma u Istri te razvoj Istre kao kvalitetne turističke destinacije, a isti je definiran u Master planom razvoja turizma Istre od 2015-2025.

Trenutno s ponosom Eco Domus certifikat ima 40 eko prijateljski smještajni objekt u Istre, a koji su uspješno prošli postupak certifikacije i koji su zadovoljili najmanje 50 osnovnih kriterija u 12 kategorija.

Uključite se u program certificiranja Eko prijateljskog smještaja Eco Domus

27.11.2019., Pula – U kuci istarskog maslinovog ulja dodijeljene su tabele i cerifikati Eco Domus istaskim iznajmljivacima. Tabele je urucivala procelnica UO za turizam istarske zupanije Nada Prodan Mrakovic. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Jučer je pokrenut novi natječaj certificiranja Eko prijateljskog smještaja Eco Domus kojim se potiče privatne iznajmljivače da svoje sadržaje i usluge prilagode i nude gostima na odgovoran i održiv način.

Održivi turistički razvoj vrlo je važan jer zadovoljava potrebe turista i domicilnog stanovništva. Njime se želi ostvariti upravljanje resursima na način da ekonomske, socijalne i ekološke potrebe budu ostvarene tako da se održi kulturološki integritet, osnovni ekološki procesi, biološka raznolikost, te sustavi na kojima počiva život” istaknula je pročelnica Upravnog odjela za turizam, Nada Prodan Mraković.

Program Eco Domus je namijenjen malim turističkim smještajnim objektima koji su kategorizirani kao kuće za odmor ili kao apartmani (isključivo ukoliko cijelim objektom u kojem se nalaze upravlja ista osoba) ukupnog kapaciteta najviše 30 ležajeva. Također, prilikom odabira objekata, prednost imaju iznajmljivači iz onih sredina u kojima se već provodi sustavno selektivno prikupljanje i zbrinjavanje otpada, koji su registrirani za cjelogodišnje poslovanje i iznajmljivanjem se bave najmanje 2 godine.

U sklopu Eco Domus programa, kroz kriterije za uvrštenje i dobivanje markice, vrednuju se lokalne vrijednosti kroz Informiranje gostiju o lokalnoj kulturno-povijesnoj baštini, o lokalnim prirodnim vrijednostima, sadržajima i događanjima, o uređivanju okoliša autohtonim biljnim vrstama, promociji tradicionalnih proizvoda i suvenira, o mogućnostima učenja i/ili sudjelovanja u tradicijskim običajima, promociji lokalne kuhinje i tipičnih prehrambenih proizvoda i dr. 

Osnovne karakteristike Eco Domus smještaja jesu: društvena i ekološka odgovornost, cjelovita zaštita okoliša i zdravlja, korištenje eko certificiranih sredstava za pranje i čišćenje, korištenje eko certificiranih toaletnih proizvoda, korištenje prirodnih materijala, štednja vode i energije i sortiranje i recikliranje otpada.

Više o Javnom pozivu za uključenje u program certificiranja Eko prijateljskog smještaja u Istri možete saznati OVDJE, gdje se mogu naći sve potrebne informacije, uvjeti, obrasci i kriteriji za dobivanje certifikata Eco Domus.

Prvu brošura o eko prijateljskim sadržajima – Istra ecoxperience

S ciljem promocije održivog razvoja turizma, informiranja o postojećim eko prijateljskim sadržajima u Istri, praćenja trendova u svijetu, te osvješćivanja o važnosti ekologije i umrežavanja dionika eko-prijateljske nedavno je izrađena prvu brošuru o eko prijateljskim sadržajima u Istri pod nazivom Istra ecoxperience – Sve eko u Istri.

Ovi su materijali namijenjeni domicilnom stanovništvu, kod kojeg se želi probuditi ekološka svijest i potaknuti na ekološko razmišljanje, ali i za upoznavanju turista s takvom ponudom u Istri, kako bi na jednom mjestu dobili informacije o svim eko prijateljskim i outdoor sadržajima i ponudi. 

Više o brošuri Istra EcoExperience brošura saznajte u prilogu.

Prilog: BRENDIRANJE EKO OBITELJSKOG SMJEŠTAJA U ISTRI ”ISTRA ECOXPERIENCE – SVE EKO IZ ISTRE’’

Povezane vijesti: