Umjetnički projekt Mali Zagreb i ove godine pozicionira Zagreb kao kulturnu destinaciju

Zastani, pogledaj dolje i pronađi mali grad – poruka je novog umjetničkog projekta Mali Zagreb koji donosi seriju minijaturnih instalacija koje su...

Autor:  HrTurizam.hr

7. svibnja 2022.

Zastani, pogledaj dolje i pronađi mali grad – poruka je novog umjetničkog projekta Mali Zagreb koji donosi seriju minijaturnih instalacija koje su postavljene u centru gradu Zagrebu.

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i ove se godine realizira umjetnički projekt Mali Zagreb čije će se minijaturne instalacije pojaviti u subotu, 7. svibnja, na gradskim ulicama i trgovima.

Mali Zagreb serija je minijaturnih instalacija koje će biti postavljene na četrnaest lokacija u centru Zagreba. Ovogodišnja serija radova inspirirana je obrtima i njihovim radnjama koje su se tijekom povijesti razvijale i mijenjale zajedno s gradom. Obrti su se otvarali i zatvarali, nastajali i nestajali, ali uvijek su imali izlog ili sitan detalj po kojemu su bili prepoznatljivi i koji su nam ostali u pamćenju.

Autor projekta, umjetnik i redatelj Filip Filković Philatz zajedno sa svojim suradnicima (Mia Martinović, Josip Kresović i Lucija Švob) nastavlja priču o Malom Zagrebu prikazujući pažljivo uređene izloge obrtničkih radnji, poput urarske, postolarske i krojačke radnje te dućana i slastičarnica u minijaturnim proporcijama.

U svojim ostalim radovima, prvenstveno dokumentarnim serijalima koje režiram, optimistično motiviram povratak starim obrtima i zanatima. Ovo je bila idealna prilika da ovdje uprizorimo neke od spomenutih putem ovog projekta. Ono što nam možda ponekad fali u našoj blizini, da ovog puta pokažemo u maloj veličini.", izjavio je autor Filip Filković Philatz.

Projekt podržava Turistička zajednica grada Zagreba, čija je direktorica, Martina Bienenfeld ovom prilikom izjavila kako novo izdanje Malog Zagreba dolazi upravo u vrijeme kada se dodatno intenzivira turistički promet u našem gradu.

Mali zagreb boska i kreso 2

Screenshot 2022 05 07 at 13 2

"Od početka godine zabilježeno je više od pola milijuna noćenja u Zagrebu, a prosječni ostanak produljen je na gotovo 2,5 noći. Mali Zagreb, kao projekt koji nam je svima odmah prirastao k srcu, predstavlja nenametljivu umjetničku atrakciju te kreira održivu ponudu za naše sugrađane i goste. Veseli me da ćemo od subote imati prilike ponovo potražiti i razgledati ove prave umjetničke minijature na zagrebačkim ulicama i trgovima. Svojom diskretnom pojavnošću Mali Zagreb stvara uvijek poželjni moment iznenađenja svakom tko ga ugleda, a kako bismo olakšali potragu, izrađena je i posebna mapa koja obuhvaća sve lokacije, a može ju se preuzeti u Centrima za posjetitelje ili online, na web stranicama projekta i TZGZ- a..“ ističe Bienenfeld.

Serija radova Mali Zagreb obraća nam pažnju na vrijednost malih stvari u životu, jer se iz njih mogu razviti one velike i značajne. Minijaturni su radovi potaknuti razvojem i rastom upravo onih obrta koji su nastali davno, kao mali obiteljski poslovi te su upornošću i vizijom svojih vlasnika postali uspješni i cijenjeni.

Kao i prošle godine, instalacije su postavljene negdje pod našim nogama pa se pažljivo gledajući i s kartom, uputi u potragu Malog Zagreba. Minijaturni radovi na ulicama Zagreba bit će postavljeni od 7. svibnja do 30. rujna 2022. godine.

Foto: TZGZ

Autor:  HrTurizam.hr

7. svibnja 2022.