Unatoč problemima s kojima se susreću turistički vodiči uvelike utječu na ugled zemlje u svijetu

Na inicijativu Svjetske federacije turističkih vodiča, prije točno 30 godina, 21. veljače, započelo je obilježavanje Međunarodnog dana turističkih vodiča. Prigoda je to da još jednom podsjetimo na ovo zanimanje,...

Na inicijativu Svjetske federacije turističkih vodiča, prije točno 30 godina, 21. veljače, započelo je obilježavanje Međunarodnog dana turističkih vodiča. Prigoda je to da još jednom podsjetimo na ovo zanimanje, koje je često podcijenjeno.

U Hrvatskoj već 15 godina unazad udruge turističkih vodiča iz svih regija okupljene su u Zajednici društava turističkih vodiča Hrvatske, kojoj se na čelu nalazi predsjednica Kristina Nuić Prka.

„Zajednica okuplja 19 udruga, a ove će ih godine biti još dvije više. U Hrvatskoj imamo 5.500 turističkih  vodiča, a svi zajedno jako dobro surađujemo , uključujući i sekcije turističkih vodiča pri HOK-u, kao i tri udruge koje nisu članice Zajednice“, rekla je Nuić Prka.

Turistički vodiči predstavljaju destinaciju, neizravno utječu na povećanu potrošnju turista i zbog svog nastupa stvaraju emociju prema destinaciji koju turisti prepoznaju te je nose svojim domovima i dalje prenose prijateljima.

„Turistički vodiči su iznimno bitni za promociju Hrvatske jer veliki broj gostiju provede svoje vrijeme upravo uz vodiče uz koje i vezuju svoja sjećanja i dojmove o zemlji.  Upravo su vodiči ti koji vode predstavnike stranih medija, brojne gospodarstvenike, zvijezde, diplomate, oni koji interpretiraju našu bogatu kulturnu baštinu, povijest, no i sve ostale segmente života u Hrvatskoj“, ističe predsjednica ZDTVH.

No kao i svako zanimanje, tako i turistički vodiči nailaze na brojne probleme, posebice sa zakonskim regulativama, ali i nelojalnom konkurencijom.

„Želim istaknuti novokomponirani stav HZZ-a bez uporišta na zakonu kojim se svi vodiči smatraju samozaposlenima čim steknu licencu bez koje ne mogu raditi u bilo kakvom pravnom obliku ili radnom odnosu, a tu je i pojava raznoraznih tečajeva kojim se obećava naziv specijalista i stručnjaka za zaštićene lokalitete, što je protivno zakonu, obzirom da se isto omogućava osobama koji nemaju uvjerenje o položenom ispitu za turističkog vodiča“, navodi Nuić Prka i dodaje kako u Zajednici inzistiraju na implementaciji EU norme prema kojoj je za edukaciju turističkih vodiča potrebno izdvojiti najmanje 600 nastavnih sati i praktičnih vježbi, ali i na većoj kontroli inspekcije na zaštićenim lokalitetima.

Unatoč navedenim problemima u Zajednici društava turističkih vodiča nadaju se boljoj budućnosti za zanimanje koje je važno za promociju hrvatskog turizma.

„Iskreno, nadam se da će budućnost biti dobra, iako cijelo vrijeme, umjesto da se bavimo kreativnim projektima, stalno rješavamo probleme koji nam se nameću , a kolege imaju dojam da nam se „na mala vrata“ uvodi deregulacija i uništenje našeg zanimanja. Treba podsjetiti kako su turistički vodiči poduzetnici koji svoje poreze plaćaju u Hrvatskoj, o radnim mjestima i ljudima koji uvelike utječu na ugled zemlje u svijetu“, na kraju je rekla Nuić Prka.

Foto: Pixabay

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN