UNWTO poziva međunarodnu zajednicu da se solidarizira s malim otočnim državama u razvoju osiguravajući im pristup cijepivu

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) poziva međunarodnu zajednicu da se solidarizira s malim otočnim državama u razvoju osiguravajući im pristup cijepivu protiv COVID-19. S obzirom na to da je turizam...

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) poziva međunarodnu zajednicu da se solidarizira s malim otočnim državama u razvoju osiguravajući im pristup cijepivu protiv COVID-19.

S obzirom na to da je turizam vodeći poslodavac i ekonomski stup mnogih malih otočnih država u razvoju ( Small Island Developing States – SIDS ), specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda naglasila je kako obećanja da će u fazi oporavka od krize osigurati da “nitko ne ostane iza” moraju biti podržana čvrstim akcijama.

S obzirom na relativno malu veličinu populacije SIDS-a, troškovi masovnog cijepljenja su minimalni u usporedbi s potencijalnim koristima ponovnog pokretanja turizma u tim država, koje doslovno ovise o turizmu.

Štoviše, s obzirom na širok turistički lanac vrijednosti i dokazanu sposobnost stvaranja prilika za sve, utjecaj uvođenja masovnih cijepljenja i omogućavanja ponovnog pokretanja turizma nadići će ekonomske koristi, navode iz UNWTO-a. „Dijeleći cjepiva s malim otočnim državama u razvoju, međunarodna zajednica može pomoći ubrzati ponovno pokretanje turizma u tim vodećim destinacijama. Zbog veličine populacije SIDS-a, troškovi masovnog cijepljenja bit će mali, ali koristi će biti značajne. Vratit će povjerenje turista da posjete SIDS-ove, te im omogućujući povratak mnogih socijalnih i ekonomskih blagodati turizma“, istaknuo je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

Jedna od 38 SIDS-a, Antigva i Barbuda, nalazi se na granici Karipskog mora i Atlantskog oceana te pripadaju skupini Malih Antila. Njihovo gospodarstvo dirketno ovisi o turizmu. Kako bi pokrenuli turizam te time zaštitili tvrtke i radna mjesta te potaknuli gospodarski rast na nacionalnoj i lokalnoj razini.

Prema podacima UNWTO-a, prije početka pandemije, turizam je činio više od 30% ukupnog izvoza u većini od 38 SIDS-a. U nekim je zemljama taj udio porastao i do 90%. Značaj turizma čini ove destinacije posebno osjetljivima na pad broja turista, što čini pravodobno ponovno pokretanje sektora od vitalne važnosti.

Foto: Fernando Jorge, Unsplash.com

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN