UNWTO: Tri moguća scenarija međunarodnog turizma u 2020. godini

Prema najnovijim podacima Svjetske turističke organizacije (UNWTO) pandemija COVID-19 tijekom prvog tromjesječja uzrokovala je pad međunarodnih dolazaka za 22%, a kriza bi mogla dovesti do godišnjeg pada od između...

Prema najnovijim podacima Svjetske turističke organizacije (UNWTO) pandemija COVID-19 tijekom prvog tromjesječja uzrokovala je pad međunarodnih dolazaka za 22%, a kriza bi mogla dovesti do godišnjeg pada od između 60 i 80% u usporedbi s podacima iz 2019. godine.

Tome treba dodati kako je u ožujku, kada su se granice počele zatvarati, na svjetskoj razini zabilježen pad dolazaka od čak 57%. U brojkama to znači gubitak od 67 milijuna međunarodnih dolazaka i oko 80 milijardi američkih dolara primitaka.

Najveći negativan utjecaj, očekivano doživjeli su Azija i Tihi ocean s 33 milijuna dolazaka manje, a u Europi, iako je niži postotak, utjecaj je također poprilično velik, 22 milijuna dolazaka manje.

Međunarodni dolasci turista 2019 – 2020 (% promjena)
Izvor: UNWTO

Međunarodni scenariji za turizam 2020.

Svjetska turistička organizacija objavila je tri moguća scenarija koji se tiču međunarodnog turizma u 2020. godini. Svaki od njih ovisi o brzini obuzdavanja, trajanju ograničenja putovanja i zatvaranju granica.

  1. scenarij (pad od 58%) zasnovan je na postupnom otvaranju međunarodnih granica i ublažavanju ograničenja putovanja početkom srpnja
  2. scenarij (pad od 70%) zasnovan je na postupnom otvaranju međunarodnih granica i ublažavanju ograničenja putovanja početkom rujna
  3. scenarij (pad od 78%) zasnovan je na postupnom otvaranju međunarodnih granica i ublažavanju ograničenja putovanja tek početkom prosinca

Ako još jednom postotke pretvorimo u brojke to će, prema scenarijima UNWTO-a značiti gubitak od 850 milijuna do 1,1 milijarde međunarodnih turista, financijski gubitak koji bi se mogao kretati između 910 milijardi i 1,2 bilijuna američkih dolara, a u opasnosti je između 100 i 120 milijuna poslova u turizmu. Vidljivo je kako se radi o najvećoj krizi s kojom se suočio međunarodni turizam, a tome u prilog idu i statistički podaci koji se prate od 1950. godine.

Stručnjaci očekuju oporavak 2021. godine

Iako većina vidi kako će znakovi oporavka biti vidljivi u posljednjem tromjesječju ove godine, potpuni oporavak mogao bi doći početkom 2021. Očekuje se kako će se domaća potražnja oporaviti prije međunarodne, a prema rezultatima prijašnjih kriza bit će više putovanja za posjete prijateljima i rođacima, nego poslovnih putovanja.

Procjene u oporavku međunarodnih putovanja trenutno su pozitivnije u Africi i na Bliskom istoku, dok su u Europi i Aziji mišljenja podijeljena, odnosno polovica stručnjaka očekuje oporavak već u ovoj godini.

Očekivanja početka oporavka po kontinentima
Izvor: UNWTO

Povezane vijesti: