UNWTO: Za Svjetski dan turizma i prva imena polufinalista natječaja

UNWTO nastojati definirati na koji način nove tehnologije poput umjetne inteligencije i digitalnih platformi mogu pomoći turizmu u ostvarivanju održivog razvoja. To je ujedno misao vodilja ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma

Krajem smo lipnja najavili početak prvog UNWTO-vog natjecanja turističkih startupova, a sada donosimo dobre vijesti za sve sudionike ovog jedinstvenog projekta.

Prijave za projekt, koji je ostvaren u suradnji Svjetske turističke organizacije i Globalije, inače vodećeg turističkog udruženja s preko 15.000 zaposlenika u preko 20 zemalja svijeta, započele su 26. lipnja i traju sve do 3. rujna. Iz UNWTO-a javljaju da će tijekom službene proslave Svjetskog dana turizma, 27. rujna, objaviti polufinaliste projekta. Naime, ovakva inicijativa, prva je i najveća svoje vrste poduzeta u svijetu, posvećena je prepoznavanju novih tvrtki koje svojim djelovanjem transformiraju sektor turizma. Natječaj je proveden u 164 zemlje s ciljem iznalaženja najboljih inovativnih rješenja te projekata visokog transformativnog potencijala. Projekt otvara mogućnost novonastalim poduzetnicima u sektoru da u turizam implementiraju nove i revolucionarne tehnologije te da se istaknu oni startupovi koji funkcioniraju na temelju novih poslovnih modela, kao što je kružna ekonomija.

Spomenuti poslovni modeli odnose se na jedan od četiri glavna područja: budućnost putovanja, kvaliteta turističkog iskustva, ekologija ili razvoj zajednice, a pristigle prijave stručni je žiri ocjenjivao prema kriterijima jedinstvenosti i održivosti rješenja, potencijala projekta da se preslika na druga područja vitalna za funkcionalnost zajednice, poslovni model, sposobnost rasta i profil tima koji ga provode.

U rujnu ćemo, dakle saznati imena najuspješnijih od njih i to na poprilično simboličan nadnevak.

Svjetski dan turizma, slavi se širom svijeta svakog 27. rujna, a njime se želi na jedinstven način dočarati i pritom osvijestiti javnost o aktualnom i potencijalnom doprinosu turizma u pogledu koncepta održivog razvoja. Ovogodišnje obilježavanje UNWTO održava u Budimpešti u Mađarskoj, a u fokus je stavljena važnost digitalnih tehnologija u turizmu, stvaranje prostora za revolucionarne inovacije i pripremanje sektora za budući rad.

Uvođenjem inovacija i digitalnih tekovina, među ostalim ciljevima unutar šire filozofije održivog razvoja, turizmu se otvaraju mogućnosti da se značajnije uključi u život zajednice, da osnaži lokalnu zajednicu i da djelotvorno raspolaže resursima“, izjavio je Glavni tajnik UNWTO-a Zur Pololikashvili.

Stoga će se na spomendan Svjetskog dana turizma nastojati definirati na koji način nove tehnologije poput umjetne inteligencije i digitalnih platformi mogu pomoći turizmu u ostvarivanju održivog razvoja. Svjetska turistička organizacija smatra digitalni napredak i inovacije dijelom rješenja kojim će se turizam uspješno othrvati s izazovima današnjice i neprestanog razvoja na održiv i odgovoran način.

Iako se spomendan obilježava posvuda po svijetu, službena proslava je u Budimpešti, iz razloga što je Mađarska posljednjih godina postala zemlja koja uživa kontinuiran razvoj turizma, a kojeg ustrajno podržava politika i povjerenje prema suvremenim digitalnim tehnologijama.

Povezana vijest:

UNWTO IZBACILA PLATFORMU ZA POSTIZANJE ODRŽIVOG RAZVOJA KROZ TURIZAM

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN