Croatia Airlines

Uprava Croatia Airlinesa i sindikat ORCA nisu postigli dogovor – u četvrtak štrajk

Na poziv Uprave Croatia Airlinesa jučer je održan još jedan sastanak rukovodstva tvrtke sa sindikatom ORCA, koji je najavio štrajk s početkom u srijedu 8. kolovoza o.g. u 6...

Na poziv Uprave Croatia Airlinesa jučer je održan još jedan sastanak rukovodstva tvrtke sa sindikatom ORCA, koji je najavio štrajk s početkom u srijedu 8. kolovoza o.g. u 6 sati ujutro.

Uprava tvrtke pozvala je sindikat ORCA na razgovor s ciljem da se izbjegne najavljeni štrajk i pronađe obostrano prihvatljiva platforma za nastavak kolektivnog pregovaranja. Unatoč tomu, ORCA je, kao uvjet za odustajanje od štrajka, ustrajala u svih svojih 150 zahtjeva postavljenih na samom početku pregovora u travnju 2017.g., koji bi tvrtku na godišnjoj razini koštali dodatnih 53 milijuna kuna, a što je nemoguće ispuniti. Sukladno tomu nije postignut dogovor oko otkazivanja štrajka, ali Uprava tvrtke i dalje izražava spremnost na dijalog i poziva sindikat ORCA da svoje zahtjeve svede u okvire koje kompanija može dugoročno podnijeti, ističu iz Uprave Croatia Airlinesa.

“Štrajk u razdoblju godine u kojem kompanija ostvaruje najveće prihode te stvara pretpostavke za unapređenje uvjeta rada svih zaposlenih u budućnosti, nesumnjivo će vrlo negativno utjecati na putnike, ostvarenje turističkog rezultata i cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, ali i poziciju kompanije” ističu iz Croatia Airlinesa

Treba naglasiti da je stari kolektivni ugovor u produljenoj primjeni već 20 mjeseci, čime su sačuvana sva socijalna i materijalna prava zaposlenika Croatia Airlinesa. te da je poštovana i Promemorija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture od 3. kolovoza 2017. godine. U navedenom razdoblju zaposlenicima Croatia Airlinesa ni u jednom trenutku nisu bila uskraćena prava, koja su dogovorena tim Kolektivnim ugovorom. U istom tom razdoblju su i sindikati, uključujući i ORCU, prešutno prihvatili situaciju u kojoj su se primjenjivale sve odredbe Kolektivnog ugovora koji je istekao, a pritom su plaće rasle zbog pojedinih odredbi ugovora koje višestruko vrednuju radni staž, te su redovito isplaćivane i poštivane i sve druge odredbe istog ugovora.

Uprava Croatia Airlinesa i ovom prilikom ponovo poziva sindikate i sve zaposlene na duboko promišljanje o značaju i posljedicama štrajka u trenutku kad svi zajedno mogu stvoriti dobre temelje za poslovanje tijekom zimskih i narednih mjeseci, kad su putnički promet i profitabilnost gotovo devet puta manji. Kompanija nema financijskih mogućnosti da izdvoji dodatnih 53 milijuna kuna godišnje i ispuni više od 150 zahtjeva sindikata ORCA, a dogodi li se stvarno štrajk takvih mogućnosti neće biti ni u budućnosti.

U dva je navrata naime, odbio ponude povećanja plaća za 2,5% uz davanje ostalih pogodnosti (božićnica, regres… ) i to krajem 2017. i polovicom 2018. godine, a tim odbijanjem, nažalost, na financijskom su gubitku bili svi radnici Croatia Airlinesa, kao što će, na još većem gubitku biti i sada, zaključuju iz CA.

ZA ČETVRTAK NAJAVLJEN ŠTRAJK RADNIKA U CROATIA AIRLINES

Nakon sastanka održanog s premijerom Vlade RH  g. Andrejom Plenkovićem dana 06.07.2018., postignut je dogovor uz obećanje premijera da će se ubrzo stvoriti  potrebni uvjeti, a prvenstveno postavljanje nove i kompetentne Uprave u punom mandatu kako bi nakon skoro sada 20 mjeseci konačno potpisali kolektivni ugovor koji je temelj svih civiliziranih zapadnih aviokompanija gdje spada i Croatia Airlines.

Nakon toga odgođen je početak štrajka, no kako ističu iz ORCA-e, na njihovu žalost, premijer nije ispunio svoju stranu dogovora te su primorani ponovno najaviti štrajk dana 08.08.2018. sa početkom u 6 sati ujutro. “Još jednom želimo naglasiti da je nama ovo bila zadnja opcija, ali nakon što niti posljednji dogovor nije urodio nikakvom reakcijom predstavnika vlasnika, na žalost svih nas, primorani smo na ovaj korak.” zaključuju iz ORCA.

Razlog štrajka su loši radni uvjeti, previše radnih sati i niske plaće, pogotovo u kontekstu konkurencije i na razini struke u Europi. A kako vidimo niti zadnji sastanak i pokušaj dogovora s Upravom CA nije urodio plodom, tako da u četvrtak, ako se ne dogodio neki značajan preokret, radnici Croatia Airlinesa idu u štrajk.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN