UREĐENJE I OPREMANJE: Kako do optimalnih uvjeta financiranja? Donosimo priče Kampa Rehut i Cocktail bara iz Ogulina

Kad razmišljamo o ulaganju u turističke kapacitete obično se susrećemo s nedoumicom želimo li proći dug i težak put do financiranja svog projekta. Ipak, put do financijskih sredstava ne mora biti niti dug niti naporan.

Bez obzira želite li proširiti svoju turističku ponudu, smještajne kapacitete, izgraditi hotel ili samo uložiti u interijer vašeg hotela, restorana ili apartmana susrest ćete se s pitanjem financiranja vaše investicije. Moguće je da ćete se odlučiti financirati svoj projekt iz vlastitih sredstava, ali to nužno ne mora biti optimalan izbor. Postoje različiti izvori financiranja koji zadovoljavaju različite potrebe. Krediti, zajmovi, dopuštena prekoračenja, EU fondovi, samo su neki od njih.

No, prije same odluke o izboru izvora financiranja, trebat ćete procijeniti je li vaša investicija opravdana, što vas čeka na putu ulaganja – koje ćete izvore financiranja koristiti i kako ćete na kraju vratiti investiciju. 

Razgovarali smo s gđom. Enom Jajaš; direktoricom Kampa Rehut s Murtera i gđom. Gordanom Petrušić; vlasnicom ugostiteljskog objekta Cocktail bar iz Ogulina o njihovim iskustvima tijekom ishođenja financiranja.

Zbog krivog knjiženja, banka nas je odbila – Ena Jajaš, direktorica Kampa Rehut s Murtera

Ena Jajaš poručuje kako su, kao i većina turističkih smještajnih kapaciteta, financiranje izgradnje kampa realizirali putem poslovne banke. “No kada se pojavila potreba za proširenjem kapaciteta samog kampa, tadašnja banka odbila je naš zahtjev za dodatnim financiranjem. Razlog zašto je banka odbila financirati projekt proširenja kampa bio je u krivom knjiženju. Naravno, tada nismo bili svjesni da su naše investicije krivo knjižene, jer tadašnje računovodstvo je većinu ulaganja knjižilo u troškove čime su neadekvatno prikazali profitabilnost poslovanja. Zbog toga je banka odbila drugi val financiranja, jer su naše poslovne knjige odražavale nepovoljne financijske pokazatelje.” istaknula je Jajaš.

Foto: Kamp Rehut

U tom trenutku iz Kampa Rehut obratili su se za stručno savjetovanje firmi Liberfin, koja se bavi upravo izradom poslovnih planova i vođenjem financija.

Kako ističe Jajaš, iz tvrtke Liberfin su odmah ponudili rješenje. “Obratili smo se za pomoć ovoj firmi, koja je odmah prepoznala u čemu je problem, posložila naše financijske pokazatelje i izradila novi poslovni plan. Otvorili su nam vrata druge banke koja je refinancirala postojeći kredit i odobrila novi val financiranja. Novi kredit bio je povoljniji od prethodnog utoliko što je imao nižu kamatnu stopu i duži rok otplate. Baš onako kako odgovara poslovanju kampa i očekivanim rokovima povrata investicije. Na cijelom tom putu Liberfin je radio kompletnu komunikaciju s bankom i izradio kompletnu dokumentaciju, tako da smo se mi mogli posvetiti našoj osnovnoj djelatnosti. Liberfin je pregovore s bankom odradio puno brže, a uštedjeli smo i na kamatnoj stopi. Tako smo uštedjeli svoje vrijeme i novac.” naglašava Jajaš te zaključuje kako su novo financiranje iskoristili za proširenje kampa.

Htjeli smo biti sigurni da će naš projekt brzo zaživjeti – Gordana Petrušić, vlasnica Cocktail bara iz Ogulina

Danas su na hrvatskom tržištu na raspolaganju brojni izvori financiranja, a financijski stručnjaci ističu kako je novac jeftiniji nego ikada prije. No, da bi se došlo do zadnjeg koraka i financiranja projekta, potrebno je dobro pripremiti poslovni plan i cijelu dokumentaciju, a ovo je posao koji iziskuje puno vremena i stručnog znanja. Posebno je važno dobro pripremiti poslovni plan jer je upravo kvalitetan i realan poslovni plan ključ uspjeha. 

Slična priča dolazi nam i iz Ogulina, gdje je Gordana Petrušić, vlasnica Cocktail bara htjela proširiti svoje poslovanje.

Naime, namjera im je bila u prvoj fazi preurediti kafić, a u drugoj fazi urediti vanjsku terasu i dječje igralište, koje se nalazi u sklopu ugostiteljskog objekta. “Za sve to bilo nam je potrebno optimalno financiranje. Nismo htjeli gubiti vrijeme u postupku ishođenja zajma već smo cjelokupnu brigu povjerili stručnjacima za to područje koji su posao odradili brzo tako da smo sredstava dobili u maksimalno kratkom roku i mogli smo brzo započeti s radovima. Htjeli smo biti sigurni da će naš projekt brzo zaživjeti.” ističe Petrušić.

Foto: Cocktail barOgulin

Kao izvore financiranja za uređenje ugostiteljskog objekta Petrušić je, na savjet tvrtke Liberfin, koristila mikro zajam koji odobrava HAMAG BICRO.

“Htjeli smo da se projekt brzo završi i da možemo nastaviti s radom. Željeli smo izbjeći scenarij gdje banka mjesecima šalje poslovni plan na dorade i brojna pitanja bankara na koja nemamo spremne odgovore. U konačnici htjeli smo biti sigurni da ćemo ostvariti optimalno financiranje, nešto što će biti povoljno za nas. Liberfin je preuzeo kompletnu brigu oko ishođenja kredita, od predaje zahtjeva preko izrade poslovnog plana do isplate sredstava na naš račun. Uz najpovoljnije kamate dobili smo i mogućnost da s otplatom zajma započnemo tek nakon 12 mjeseci što nam je bilo dovoljno da završimo s uređenjem i uhodamo posao.” zaključuje Petrušić.

Za kraj, iz firme Liberfin ističu kako su trenutno na raspolaganju povoljni uvjeti financiranja preko HAMAG BICRO-a te pozivaju sve zainteresirane poduzetnike koji planiraju nove investicije u turizmu da im se jave kako bi zajedno kreirali uspješan poslovni plan.

HAMAG BICRO zajam za uređenje i opremanje prostora:

  • Kamatna stopa od 0,5% do 1,5%
  • Bez naknade za obradu zahtjeva
  • Poček u otplati do 12 mjeseci
  • Otplata do 10 godina
  • Iznos: do 50.000 eura, bez učešća 

Ostvarite financiranje danas, a s otplatom započnite nakon 12 mjeseci!

Ako se vaše poduzeće nalazi pred novim izazovima, kontaktirajte nas i brzo ćemo biti uz vas. Liberfin d.o.o., Strojarska cesta 20, Zagreb, tel: 01/551 5676

Članak napisan u suradnji sa firmom Liberfin.

 

Povezane vijesti: