Uvodi se turistička pristojba putnicima s cruisera

Ministartvo turizma radi na izmjena Zakona o turističkoj pristojbi, odnosno prijedlogu naplate turističke pristojbe putnicima na kružnim putovanjima.  Predstavljajući prijedlog ministar Gari Cappelli pojasnio je kako je riječ o...

Ministartvo turizma radi na izmjena Zakona o turističkoj pristojbi, odnosno prijedlogu naplate turističke pristojbe putnicima na kružnim putovanjima. 

Predstavljajući prijedlog ministar Gari Cappelli pojasnio je kako je riječ o namjenskim sredstvima koja bi se ulagala u prometnu infrastrukturu za podizanje standarda destinacije. S druge strane, jedinice lokalne samouprave mogle bi same odlučiti žele li uvesti ovu pristojbu i u kojem iznosu. 

Gradonačelnik grada Dubrovnik, Franjo Franković istaknuo je kako ova pristojba zasigurno nikoga neće odvratiti od dolaska u Dubrovnik. “Grad i građani svakako će imati koristi jer bi se već s pristojbom od dva eura po gostu s cruisera mogla ostvariti dobit od oko 12 milijuna kuna koje bi Grad uložio u ceste na svom području. Takođeer, važno je na vrijeme obavijestiti cruise kompanije kako bi novu pristojbu mogle ukalkulirati u buduću cijenu” istakuo je Franović.

Jedno od pitanja bilo je i kako operativno provesti naplatu, a gradonačelnik Franković je predložio da se to obavlja putem cruise agenata, kojima bi gradovi izdavali račune. Jedina dvojba ili otvoreno pitanje je naplata pristojbe po gostu ili po brodu, s tim da bi brodovi bili razvrstani u kategorije sukladno broju putnika.

Predstavnici gradova i lučkih uprava podržali su ovaj prijedlog, te je zaključeno kako bi se s provedbom ovog prijedloga moglo krenuti 2021. godine.

U 2018.godini ukupno ostvareno 677 kružnih putovanja stranih brodova

U razdoblju od siječnja do studenoga 2018. u hrvatske morske luke uplovilo je 75 stranih brodova za kružna putovanja, s ostvarenih 677 kružnih putovanja. Na tim brodovima bio je 1,0 milijun putnika, koji su u Hrvatskoj boravili 1 344 dana.

Izvor: DZS

Od ukupno 677 kružnih putovanja, najviše putovanja ostvareno je u Dubrovačko-neretvanskoj (55,7%) i Splitsko-dalmatinskoj županiji(25,3%), što je ukupno 81,0%. Ostalih 19,0% putovanja ostvareno je usljedećim županijama: Zadarskoj (6,3%), Istarskoj (5,6%),Šibensko-kninskoj (5,0%) i Primorsko-goranskoj (2,1%).

Najposjećenije su morske luke Dubrovnik, Split i Zadar

Najviše posjeta stranih brodova za kružna putovanja imala je luka Dubrovnik (506 posjeta), slijede luke Split (242 posjeta) i Zadar (117 posjeta).

Jednak broj putovanja stranih brodova za kružna putovanja

Izvor: DZS

Strani brodovi za kružna putovanja u razdoblju od siječnja do studenoga 2018. ostvarili su jednak broj putovanja kao u istom razdoblju 2017. U spomenutom razdoblju 2018. broj putnika na tim brodovima veći je za 9,1%, dok je ukupan broj dana boravka manji za 6,5% u odnosu na isto razdoblje 2017.

Vijesti: