Uživanje u prirodi i opuštanje najvažniji su motivi dolaska u NP Krka, raste udio domaćih gostiju i zadovoljstvo ponudom

Autor:  HrTurizam.hr

19. travnja 2024.

Posjetitelji Nacionalnog parka Krka ističu boravak i uživanje u prirodi te opušteni odmor kao najvažnije motive dolaska u Park, raste zadovoljstvo ponudom u svim elementima, a raste i udio domaćih posjetitelja.

Pokazalo je to istraživanje koje je za JU NP Krka provelo Veleučilište u Šibeniku u okviru šire suradnje dvaju ustanova. Istraživanje pod nazivom 'Struktura i stavovi posjetitelja Nacionalnog parka Krka', provedeno u periodu od kolovoza do listopada prošle godine, donijelo je i usporedbu rezultata u odnosu na istraživanje provedeno 2019.

/// Nacionalni park Krka slavi 39. rođendan

"Ovo istraživanje, kao i prethodna, izuzetno nam je važno, jer služi planiranju marketinških aktivnosti i razvoju sustava posjećivanja Nacionalnog parka, stoga zahvaljujemo svim našim posjetiteljima koji su ispunili anketne upitnike. Pokazalo se da su to uistinu zaljubljenici u prirodu jer kao glavni razlog dolaska u Park navode upravo boravak i uživanje u prirodi, a gotovo osamdeset posto njih ocijenilo je proučavanje flore i faune i učenje o kulturnopovijesnoj baštini kao izrazito važan motiv dolaska, i to je ono što nas iznimno veseli i potvrđuje dobar smjer upravljanja", kazala je ravnateljica JU NP Krka, Nella Slavica.

Np krka

"Bilježimo i porast zadovoljstva ponudom Parka u odnosu na 2019. u svim analiziranim elementima. To se, prije svega, odnosi na stručnost i ljubaznost naših djelatnika, što je ocijenjeno najvišim ocjenama, potvrdivši još jednom izvrsnost većine zaposlenika naše ustanove, kojima ovim putem zahvaljujem", dodala je.

Anketno istraživanje provedeno je na reprezentativnom stratificiranom uzorku. Njegovi rezultati temelje se na analizi podataka iz 2314 anketnih upitnika što su ih ispunili domaći i inozemni posjetitelji koji su Nacionalni park Krka posjetili u razdoblju od kolovoza do listopada 2023.

/// U NP Krka se vratile kornjače, vidre i rakovi. Rezultat je to zabrane kupanja kao i provođenja drugih strogih mjera

"Ovo istraživanje samo je dio uspješne dugogodišnje raznovrsne suradnje naših dviju ustanova. Vesele nas odlični rezultati samog istraživanja, koji doprinose razvoju posjetiteljske ponude i unapređenju upravljanja, što znači da će koristiti i našim studentima koji rade, obavljaju stručnu praksu ili volontiraju u NP 'Krka', gdje imaju priliku razvijati svoje vještine i učiti od izvrsnih", istaknuo je dekan Veleučilišta u Šibeniku dr. sc. Ljubo Runjić.

Np krka kanjon medu gredama

U upravljanju zaštićenim područjem potrebni su neprekidno praćenje i evaluacija postojećih sadržaja, uz konstantni napor u zadržavanju dosegnutih standarda i postavljanju novih razvojnih ciljeva. Javna ustanova Nacionalni park Krka provodi redovita anketna ispitivanja među posjetiteljima Parka na raznim lokalitetima. 

Anketno istraživanje dio je upravljačke strategije u vidu dugoročnog uspostavljanja smjernica razvoja, s posebnim naglaskom na potrebe i ponašanje posjetitelja u zaštićenom području. Novi rezultati istraživanja zadovoljstva posjetitelja potvrđuju dobro upravljanje Parkom, poručuju iz NP Krka.

/// Od sada su meteorološke prilike u NP Krka dostupne u realnom vremenu

Foto i izvor: NP Krka

Autor:  HrTurizam.hr

19. travnja 2024.