Valamar Riviera novom investicijom pokazala kako se razvija destinacija s pričom i dodanom vrijednosti

Mogli su napraviti klasično dječje igralište, bez priče i dodane vrijednosti, no nisu. Dapače, ispričali su odličnu novu turističku priču i pokazali kako se treba slagati priča u turističkim...

Mogli su napraviti klasično dječje igralište, bez priče i dodane vrijednosti, no nisu. Dapače, ispričali su odličnu novu turističku priču i pokazali kako se treba slagati priča u turističkim destinacijama.

Naime, Valamar Riviera uredila je četiri nove zabavne i umjetničke atrakcije, čime je dodatno obogatila ponudu zabavnog sadržaja u Poreču i Rabcu. No, prava priča je što se umjetničke atrakcije vežu uz interpretaciju istarskih legendi. 

Nove atrakcije ideja su i djelo dizajnera i profesora likovne kulture Nedjeljka Mikca Caka, a sve su inspirirane elementima iz bogate istarske povijesti i zanimljivih legendi s poluotoka, dok su sadržaji realizirani uz pomoć stručnih savjetnika Arheološkog muzeja Istre te usklađeni sa stručnim mišljenjem Konzervatorskog odjela u Puli. 

Tako je u sklopu novootvorenog Istra Premium Camping Resorta 5* u Funtani uređen je otočić Školjić, prigodno nazvan “Histri Island”. Riječ je o arheološkom nalazištu iz brončanog doba koji je donedavno bio zapušten, a od ove godine nudi različite zabavne programe. U središtu otoka izgrađeno je tematsko igralište za djecu na kojem se svaki dan od ponedjeljka do subote od 10 do 15 sati održavaju brojni animacijski programi. Mališani, ali i svi ostali posjetitelji kampa mogu sudjelovati u raznim aktivnostima i radionicama među kojima su izrada kućice za ptice, opreme za lov i vremenske kapsule, kvizovima, vodenim igrama i ostalim tematskim aktivnostima. Prilikom uređenja otočića vodilo se računa o specifičnosti lokacije te su materijali, tehnika gradnje, raspored u prostoru i ostali elementi uređenja u skladu s vremenskim periodom nalazišta. 

Na otoku Sveti Nikola gdje je smješten Valamar Collection Isabella Island Resort 4/5* izgrađeno je bajkovito selo za vilenjake pod nazivom “Istrian Fantasy Forest. Magična se instalacija sastoji od kućica na drveću te onih zakopanih u tlu koje podsjećaju na kućice u kojima žive popularni hobiti, a postala je omiljeno mjesto zabave za mališane na otoku. 

Kućice u tlu nalaze se i u Lanterna Premium Camping Resortu 4* gdje je osim zabave za najmlađe, obiteljima omogućeno iznajmljivanje Parcela patuljaka Kontići na kojima se nalaze i kućice u tlu za potpuni bajkoviti doživljaj. 

U Rapcu je u sklopu Valamar Collection Girandella Resorta 4/5* osmišljen kreativni prostor za animacijske programe u obliku nasukanog gusarskog broda. Pirate House smješten je na plaži u Rapcu, svojim izgledom i sadržajem privlači ne samo najmlađe već i one malo starije. Unutar broda nalazi se dječji kutak s animatorima iz Valamara pa roditelji mogu ostaviti svoju djecu na igru i čuvanje te bezbrižno uživati u vremenu za sebe. 

Bravo za Valamar koji je shvaća kako motiv dolaska nije hotel nego destinacija, te kako je potrebno ponuditi više od pukog sunca i mora. A tu na snagu stupa kvalitetni , autentičan i raznolik sadržaj u turističkoj destinaciji. Većina na ovakve stvari gleda kao trošak, no tu jako griješi. Ne to je investicija, a koja će se Valamaru itekako vratiti i vraća se iz godine u godinu.

Tko razvija turističke destinacije?

Također, ovo odlična primjer kako turistička infrastrukturu može i mora biti drugačija, da ima neku dodanu vrijednost i priču, a nema bolje kombinacije ako se cijela priča veže uz autentičnu lokaciju, kao što se ova veže kroz pričanje istarskih legendi. 

Valamar Riviera ulaže velika sredstva u promociju i razvoj turističkih destinacija, kako kroz razni zabavni sadržaj i organizaciju manifestacija, tako i kroz infrastrukturu. No, problem je što velike turističke kompanije praktički sami vuku cijelu destinaciju, a trebalo bi biti obrnuto.

Pa se postavlja pitanje: Tko razvija turističke destinacije?

Naš najveći problem u turizmu je što se naše destinacije ne razvijaju strateški i održivo, a upravo s primarnom infrastrukturom kao što je voda, kanalizacija, struja, parking, smeće, plaže itd… imamo najviše problema. Što je suludo, jer se moramo pitati gdje je investirana zarada od turizma svih ovih desetljeća, ako ne u infrastrukturu i razvoj, kako bi gradovi mogli primite sve te silne goste i pratiti rast kojim se godinama hvalimo.

U konačnici, turističke destinacije tj. gradovi sami, a ne Ministarstvo turizma i HTZ, razvijaju turizam na lokalnoj razini. Sustav ili Država je svakako važna, jer stvaraju određene okvire poslovanja i razvoja, no lokalna samouprava sama odlučuje u kojem smjeru će se razvijati. Pa tako i turizam. Znate one dvije “strane” riječ u našem rječniku – strategija i vizija. E to nam treba, naravno ne na papiru da skuplja prašinu negdje u ladici, nego da je svi znaju u kojem smjeru se grad / destinacija razvija i gdje želi biti za x godina.

Tada se na razvojnu strategiju grada, nadovezuju svi drugi gospodarski subjekti, pa tako i hotelske kompanije, koje prate tu viziju razvoja grada i kroz sinergiju zajedno razvijaju destinaciju. Također, ako grad zna gdje i u kojem smjeru ide, tako privlači i buduće investicije, a cijela priča se samo nadovezuje i raste. Ovako nažalost Valamar vodi razvojnu priču, umjesto da se nadovezuje, što naravno nije problem u Valamaru, dapače, svaka destinacija može biti zahvalna što ima takve partnere i investitore. Problem je u destinacijama. Također, koliko god je neka turistička kompanija velika i jaka s resursima, i dalje ne može sama razvijati destinaciju.

Valamar kao i druge hotelske kuće to rade jer moraju, kako bi isporučiti kvalitetu i dodanu vrijednost te kako bi imali tu vrijednost za novac. No, prirodno i logično bi bilo da razvoj vodi grad / destinacija, a da se svi drugi nadovezuju na razvoju politiku grada. A imati ovakvog investitora je samo ogoman plus.

Bravo za Valamar, no puno efikasnije bi bilo da u razvoju turističkih destinacija imaju pravu podršku i samih destinacija. Sinergija i win-win za sve. U konačnici, destinaciju ne čini hotel, nego svi u destinaciji.

Foto: Valamar Riviera

Povezane vijesti: