Većina hrvatskih državljana više nije spremna napustiti domovinu radi posla

Nismo više toliko spremni na preseljenje radi posla, a kada bismo to i učinili, napravili bismo to zbog bolje plaće

Autor:  HrTurizam.hr

26. ožujka 2024.

Alma Career grupa, vodeća grupacija na tržištu usluga zapošljavanja u 11 zemalja središnje i istočne Europe, provela je međunarodno istraživanje o spremnosti na preseljenje zbog posla otkrivajući stavove i percepcije više od 82.000 sudionika, od kojih 11.800 iz Hrvatske.

Iako se posljednjih godina mnogo priča o preseljenju i odlasku Hrvata iz domovine u potrazi za (novim) poslom, čak dvije trećine ispitanika (64%) nije voljno preseliti se. O preseljenju ozbiljno razmišlja svaki peti građanin (21%), dok je 15% neodlučnih. Pogledamo li zemlje regije, tamo je nešto veća spremnost na preseljenje (23%).

Zanimljivo, na preseljenje u Hrvatskoj (kao i u drugim zemljama uključenim u istraživanje), spremniji su ispitanici viših platnih razreda. Svaki četvrti ispitanik koji trenutno ima plaću u gornjih 10 % spreman je na preseljenje, dok je takvih svega 18 % među onima s najnižih 10% primanja.

Od onih koji su spremni na preseljenje, više od polovine ispitanika (59%) spremno je preseliti se na dulji rok (više od godine dana), dok je svaki četvrti spreman na preseljenje samo ako se radi o razdoblju od nekoliko mjeseci.

Više od dvije trećine, odnosno 68% ispitanika, u inozemstvo bi odselilo zbog posla u struci. Nasuprot njih ispitanici iz regije, u nešto su većoj mjeri, spremni pristati na bilo kakav posao (39%) u odnosu na ostale ispitanike. 

Na preseljenje bi ispitanike iz Hrvatske najviše potaknula bolja plaća (64%), a daleko ispod toga, na drugom mjestu je mogućnost razvoja karijere. 

Preseljenje u inozemstvo mojposao
Izvor: moj-posao.net

Hrvati bi, očekivano, najradije preselili u Austriju, Njemačku te Švicarsku. Kao razlog preseljenja u ove zemlje ispitanici su naveli viša primanja, bolji životni standard te bolje uređenje same zemlje. Općenito gledajući, tri najpopularnije zemlje za preseljenje u Europi su upravo Njemačka, Austrija i Švicarska.

Autor:  HrTurizam.hr

26. ožujka 2024.