Većina Nijemaca podržava Covid putovnice

Većina Nijemaca podržava uvođenje Covid putovnice, a koje bi im omogućavala posjet kazalištima, teretanama, sportskim događanjima i olakšavanje putovanja. Prema istraživanju koje je provela tvrtka YouGov u ime dpa,...

Većina Nijemaca podržava uvođenje Covid putovnice, a koje bi im omogućavala posjet kazalištima, teretanama, sportskim događanjima i olakšavanje putovanja. Prema istraživanju koje je provela tvrtka YouGov u ime dpa, 16 posto je za uvođenje takve “zelene putovnice” odmah, po uzoru na Izrael.

Izrael je prošli tjedan predstavio svoju “zelenu putovnicu”, pružajući brojne pogodnosti onima koji su se oporavili ili su cijepljeni protiv Covid-19, te su s Izraelom dogovorili slobodno kretanje cijepljenih građana među državama.

Daljnjih 44 posto smatra da bi trebalo pričekati dok se svim ljudima u Njemačkoj ne ponudi cijepljenje, što bi prema trenutnim planovima trebalo biti slučaj do 21. rujna.

S druge strane, njih 35 posto se protivi uvođenju putovnice koja bi cijepljenim osobama dala prednost u odnosu na necijepljene. Anketa je provedena od 24. do 26. veljače, a na kojoj je sudjelovalo 2.030 ljudi. Rezultati ankete su reprezentativni za njemačku populaciju u dobi od 18 i više godina.

Šefovi država i vlada Europske unije složili su se u četvrtak da bi se europska putovnica o cijepljenju trebala razviti u sljedeća tri mjeseca.

/ / / ŠEFOVI DRŽAVA I VLADA SLOŽILI DA SE UVEDU TZV. COVID PUTOVNICE

Važno je za naglasiti kako i oni koji su preboljeli i oni koji su se cijepili i dalje moraju nositi maske. Također, smisao covid putovnica ili potvrda o cijepljenju je da se omogući slobodnije kretanje putnika i ubrzavanje procedura prelaska granica.

Covid putovnice ne smiju biti preduvjet za putovanje

Iako još ne postoji konsenzus na globalnoj razini, trenutno su dva modela. Većina država koje su već usvojili odluke o covid cjepivu ili potvrdi o cijepljenju omogućuju ulazak putnika bez potrebe testiranja i karantene, dok neke države dodatno traže i negativan PCR test ne stariji od 72 sati. Također, važno je za naglasiti, kako to ne znači da putnici koji se nisu ili ne žele cijepiti ne mogu putovati. Mogu, no moraju imati dokaz o negativnom testu ne starijim od 48 sata. Dakle, covid putovnice ne smiju biti preduvjet za putovanje, jer bi se u tom slučaju radilo o diskriminaciji.

Kako je došlo do zastoja distribucije cjepiva i usporavanja samog cijepljenja građana, tako je ugrožena i cijela turistička sezona. Europska komisija prema strategiji zajedničke borbe protiv virusa predviđala je da se do ljeta procijepi 70 posto punoljetnog stanovništva u svim državama članicama. No zbog zastoja distribucije cjepiva, trenutno se to čini kao jako optimistična procjena.

Do turističke sezone Hrvatska želi osigurati maksimalnu moguću zaštitu građana cjepivom, naglasio je premijer Plenković prošli tjedan i dodao da je Vladina zadaća osigurati što veći broj doza cjepiva do kraja prvoga kvartala. Također, podsjetio je da do kraja ožujka u Hrvatsku treba doći još 600 tisuća doza, a znatno više doza treba doći u travnju, svibnju i lipnju kako bi se do turističke sezone osigurala maksimalna zaštita građana.

Trenutno su sve države kao i cijeli turistički sektor u utrci s vremenom, da se ubrza dinamika cijepljenja građana, kako bi na red za cijepljenje došla i šira populacija građana, kako bi stvorila pozitiva pretpostavka za otvaranje prema turizmu.

POVEZANE VIJESTI ( da se ne ponavaljam ) :

/ / / ŠEFOVI DRŽAVA I VLADA SLOŽILI DA SE UVEDU TZV. COVID PUTOVNICE

/ / / Slovenija i Mađarska uvode covid putovnice. Grčka i Izrael dogovorili slobodno kretanje cijepljenih građana

/ / / Covid putovnice sve prihvaćenije među svjetskim vladama

/ / / COVID “PROPUSNICE” SU DOBRO RJEŠENJE, ALI NE SMIJU BITI PREDUVJET ZA PUTOVANJA

/ / / HOĆE LI HRVATSKE ZRAČNE LUKE OMOGUĆITI TURISTIMA TESTIRANJE NA COVID19?

/ / / EUROPSKI TURISTIČKI SEKTOR IZNIO PREPORUKE ZA OŽIVLJAVANJE TURIZMA

/ / / Sve više zemalja dopušta ulazak cijepljenima protiv korona virusa

Foto: sundhed.dk

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN